25. november 2019

P-pille til mænd og optimering af søvn er blandt årets hædrede forskerspirer projekter

TALENT

Fire projekter vinder Årets forskerspirer og modtager hæder i Københavns Universitets festsal.

Årets forskerspirervindere sammen med rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener (th), og Vicedirektør for Uddannelser og Studerende. Foto: Mikal Schlosser.

Årets forskerspirervindere sammen med rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener (th), og vicedirektør for Uddannelser & Studerende, Rie Snekkerup (tv). Foto: Mikal Schlosser.

105 elever fra gymnasier over hele landet har igennem det seneste år knoklet på deres forskerspirerprojekt. De har arbejdet akademisk med en aktuel problemstilling, sat sig godt ind i et forskningsfelt og skrevet et forslag til et forskningsprojekt. Og så har de helt sikkert også både grædt og grint, inden de kunne sende deres forskerprojekter til bedømmelse i oktober.

Fire projekter inden for fire videnskabelige områder modtog hæder:

  • Humaniora: Oldtidens økologi - En økokritisk læsning af Gilgamesh
  • Naturvidenskab: VOPcCl som sensibilisator til TTA fotonopkonvertering i solceller
  • Samfundsvidenskab: Placebosøvn
  • Sundhedsvidenskab: Hæmning af spermiogenese vha. inhibering af fosfo-GRTH - Udvikling af en nonhormonel p-pille til mænd

Resultaterne af de mange timers hårde arbejde med forskningen blev vist frem i København Universitets Festsal i dag, hvor forskerspirerne præsenterede deres projekter for hinanden, forskere og rektor.

- Der er mange interessante projekter her i salen i dag. De er af høj kvalitet og har potentiale til at kunne blive rigtige forskningsprojekter. Jeg bliver meget optimistisk på generationens vegne, når jeg ser og oplever den energi og viden, der er i rummet her” siger Henrik C. Wegener, rektor for Københavns Universitet.

P-piller til mænd vinder den Sundhedsfaglige kategori

Ud af de 105 forskerspirer er 12 blevet nomineret til årets forskerspirer – tre i hver af de fire kategorier: Naturvidenskab, Humaniora, Sundhedsvidenskab og Samfundsvidenskab.

Kristine Due Hammershøy fra Sønderborg Statsskole, blev årets forskerspirer i den sundhedsvidenskabelige kategori. I hendes projekt: ”Hæmninger af spermiogenese vha. inhibering af Fosfo-GRTH” beskriver hun, hvordan hun vil undersøge muligheden for at udvikle en non-hormonel p-pille til mænd ved at hæmme sædcellens udvikling af en hale og derved muligheden for at nå ægget.

- Jeg har valgt forskningsfeltet fordi det kan løse et stort problem med mange uønskede graviditeter med færrest bivirkninger. Projekt Forskerspirer har givet mig muligheden for at arbejde med den helt nye viden og være med til udvikling af et nyt præventionsmiddel, siger Kristine Due Hammershøy. Hun har ligesom de tre andre vindere modtaget 20.000 kr. til at udføre sit projekt.

Nysgerrighed og fordybelse

Projekt Forskerspirer er et talentprogram for gymnasieelever, der drives af Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet. Det giver gymnasieelever mulighed for at udvikle deres akademiske talent. Gymnasieeleverne fordyber sig i et emne de brænder for og udvikler et forskningsdesign i samarbejde med en forsker. Projektet sendes til bedømmelse hos en videnskabelig jury, der udvælger de tre bedste projekter i hver kategori. Det bedste projekt i kategorien vinder muligheden for at udføre sig projekt.