24. februar 2020

Færre flyrejser skal sikre et grønnere universitet

Rejsepolitik

Fremover skal medarbejdere og ledere fra Københavns Universitet tænke grønt, når de rejser ud i verden. Fokus på klimavenlige transportformer og virtuelle møder skal begrænse antallet af flyrejser.

Københavns Universitet indfører nu en ny rejsepolitik. Det betyder, at KU-ansatte skal vælge den mest klimavenlige transportform f.eks. bus, tog og bil frem for fly - så længe det kan gøres med en begrænset meromkostning i tid og penge. Forskerne skal således tænke sig om to gange, før de sætter sig op i en flyver.

Fokus på klimavenlige transportformer og virtuelle møder skal begrænse antallet af flyrejser på Københavns Universitet. Grafik: Københavns Universitet/Pxhere

Der rejses meget på Københavns Universitet. Samlet set flyves der omkring 42.000 gange om året. Det svarer til, at hver medarbejder i gennemsnit flyver knap 5 gange om året, og de seneste opgørelser af KU’s samlede klimaaftryk viser, at flyrejser udgør 7-10 procent af universitetets samlede klimaaftryk.

Klimaet er disse års altoverskyggende tema. Og på KU skal vi vise vejen.

Prorektor Bente Merete Stallknecht

- Vi er stærkt optaget af at begrænse klimaforandringerne. Derfor vil vi skære endnu mere ned i vores samlede CO2-aftryk. Vi skal simpelthen sætte barren højere i forhold til den grønne omstilling. Her er transport og flyrejser et vigtigt område, siger prorektor Bente Merete Stallknecht.

Københavns Universitet har reduceret CO₂-udledningen fra energiforbrug og transport med omkring 60 procent pr. ansat og studerende siden 2006 og arbejder med at udvikle nye ambitiøse mål og indsatser for at nedbringe udledningerne endnu mere. 

KU-ansatte skal fremadrettet vælge den mest klimavenlige transportform og eksempelvis tage toget frem for flyveren. Arkivfoto: Pxhere

Skype i stedet for fly

KU’s nye rejsepolitik tvinger ikke de ansatte ud af flyene, men kommer med anbefalinger og forslag til ændrede rejsevaner.
Det handler om valg af transportformer og om at vise, at der kan være alternativer til flyturen. Fx møder og videokonferencer via digitale platforme som Skype. 

- Klimaet er disse års altoverskyggende tema. Og på KU skal vi vise vejen. Derfor er vi nødt til fremover at vælge grønne, klimavenlige transportformer, når vi rejser ud i verden. Og så skal vi skabe bedre mulighed for virtual deltagelse i alle former for internationale konferencer og møder, siger Bente Merete Stallknecht.

Emner