24. april 2020

KU-forskere indgår aftale om fremtidig produktion af vaccine mod COVID-19

Coronavirus

Forskere fra Københavns Universitet arbejder på højtryk på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus SARS-CoV-2. Nu har forskerne indgået en aftale med virksomheden AGC Biologics om en fremtidig produktion af deres vaccine.


På Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, arbejder lektor Morten Agertoug Nielsen med sine kolleger på at udvikle en vaccine mod den smitsomme sygdom covid-19.

Nu er de nået et skridt længere i deres arbejde og har netop indgået en aftale med den globale virksomhed AGC Biologics om en fremtidig produktion af deres vaccine.

Aftalen er indgået i regi af virksomheden AdaptVac, som forskerne er en del af og som også er en del af konsortiet Prevent-nCoV.

”Med aftalen med AGC Biologics’ er vores konsortium af vaccineeksperter nu udvidet med en produktionsenhed i verdensklasse, som giver uundværlig ekspertise og udviklingssupport. Det adresserer samtidig vores fremtidige storskala produktionsbehov af cVLP, vores vaccinekandidat til at beskytte mod covid-19, hvis vi kan nå ind i den sene fase af den kliniske udvikling,” siger Morten Agertoug Nielsen og fortsætter:

”Dette samarbejde vil sikre, at vores arbejde kan fortsætte med den korteste tidslinje muligt.”

Samarbejdet accelerer arbejdet med vaccinen og håbet er, at forskerne kan begynde de første kliniske forsøg i slutningen af 2020.

cVLP står for capsid virus-lignende partikel. Det er den vaccineteknologi, som forskerne arbejder på og har selv udviklet. Det er Københavns Universitet, der ejer patentet til teknologien.

”cVLP’en danner rygraden i vores vaccineteknologi. På den kan vi sætte såkaldte coronavirus-antigener, som kroppens immunsystem herefter vil reagere kraftigt imod, producere antistoffer og på den måde forhåbentlig danne immunitet,” siger Morten Agertoug Nielsen.

Konsortiet Prevent-nCov består af virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion samt Institut for Immunologi og Mikrobiologi (KU), Leiden University Medical Center, Institute for tropical Medicine (University of Tübingen) og the Laboratory of Virology (Wageningen University).

Morten Agertoug Nielsen har sammen med lektor Adam Sander og professor Ali Salanti stiftet spinout-virksomheden NextGen Vaccines, der sammen med den private biotekvirksomhed ExpreS2ion har lavet joint ventureselskabet AdaptVac. Alle tre samarbejder om udviklingen af nye typer vacciner – herunder vaccinen mod den nye type coronavirus.

I begyndelsen af marts modtog konsortiet en bevilling fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 på 2,7 millioner euro – svarende til godt 20 millioner danske kroner - til deres arbejde med at udvikle en vaccine mod covid-19. Forskerne har også modtaget støtte fra Carlsbergfondet til deres vaccinearbejde.

Kontakt

Lektor Morten Agertoug, +45 28575489, mortenn@sund.ku.dk

Pressekontakt Cecilie Krabbe, +45 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk

Emner