2. marts 2007

Protein forhindrer rynker - og udløser kræft

Forskere fra Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) på Københavns Universitet har identificeret nogle af de centrale mekanismer, der ligger til grund for, at mennesket får kræft og ældes. Når kroppen får for meget af et bestemt protein, forhindres kroppen i at ældes, men samtidig øges risikoen for at udvikle kræft. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Genes and Development.

Stamceller må hele tiden opveje muligheden for at forny kroppens væv mod risikoen for at udvikle kræft. Det er de centrale molekylære funktioner i denne proces, BRIC-forskerne nu har identificeret. Forskerne har påvist, at et bestemt protein (EZH2) er nødvendigt for at kunne “slukke” for to af de vigtigste kræft-undertrykkende gener. Proteinet forsvinder i celler, der bliver ældre. Det betyder, at mængden af de to kræft-undertrykkende gener vokser og medfører enten celledød - eller en tilstand kaldet “cellular senescence” (celle-aldring). ”Cellular senescence” er en naturlig proces i forbindelse med kroppens aldring, og BRIC forskerne har med deres resultater fundet en central mekanisme, der regulerer denne proces.

Der er imidlertid ikke en kur imod aldring på trapperne, da BRIC-forskerne og andre forskningsteams tidligere har påvist, at en forøget mængde af EZH2- proteiner fører til udvikling af flere former for kræft. De nye resultater fra BRIC antyder, at EZH2 medvirker til kræftdannelse ved at forlænge stamcellernes levetid. Udfordringen er nu, at udvikle behandlingsformer, der kan ramme kræftcellerne og ikke vores stamceller.

Det er første forfatter Dr. Adrian P. Bracken og et forskningsteam ledet af direktør Kristian Helin, BRIC, der står bag de ny resultater.

Kontakt direktør Kristian Helin, BRIC, tlf. 28 10 26 52.