Rodfrugt skal forbedre sædkvalitet – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2009.03 > Rodfrugt skal forbedre...

02. marts 2009

Rodfrugt skal forbedre sædkvalitet

Nyt forskningsprojekt vil forsøge at dokumentere, at en latinamerikansk rodfrugt har positiv effekt på sædkvaliteten. Roden bliver allerede brugt i traditionel naturmedicin. I løbet af foråret og sommeren skal i alt 200 danske mænd med fertilitetsproblemer teste rodens effekt i tre måneder lange kliniske forsøg.

Danmark dårligst
Danske mænd har Europas dårligste sædkvalitet. Undersøgelser af værnepligtige i en række europæiske lande konkluderer, at 40 procent af de danske mænd har ikke tilfredsstillende sædkvalitet – og at 20 procent af mændene skal være meget heldige for at kunne blive fædre. Der findes ikke noget registreret lægemiddel, der kan forbedre sædkvaliteten, men nu kan rodfrugten fra Andesbjergene måske gøre de danske mænd mere frugtbare.

Kendt naturmedicin
Ifølge sydamerikanske naturlæger kan roden fra planten Lepidium peruviana forbedre fertiliteten hos både mennesker og dyr. Forsøg med raske mænd har allerede vist, at roden har positiv effekt på deres sædkvalitet, og forsøg med dyr tyder på, at roden kan normalisere dårlig sædproduktion. Nu vil forskere på Institut for Medicinalkemi forsøge at dokumentere, at ekstrakt fra roden kan hjælpe mænd med svær infertilitet; dvs. mænd der har under tre millioner sædceller pr. milliliter sæd.

- Hvis det nye kliniske forsøg viser en positiv effekt, vil vi forsøge at finde den eller de forbindelser i planten, der er ansvarlig for aktiviteten. Vi har stor erfaring med at udskille og isolere biologisk aktive komponenter fra naturen og kan syntetisere de aktive stoffer. Parallelt med de kliniske forsøg forsøger vi med udgangspunkt i dna-teknologi at blive klogere på, hvordan ekstraktet virker, fortæller adjunkt Hasse Bonde Rasmussen fra Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet.

Forsøget foregår i samarbejde med Fertilitetsklinikken Nordica ved professor dr.med. Svend Lindenberg.

Adjunkt Hasse Bonde Rasmussen, Det Farmaceutiske Fakultet, hbr@farma.ku.dk, 26 95 66 06.
Kommunikationsmedarbejder Anna Høxbro Bak, bak@adm.ku.dk, 22 64 03 55