25. marts 2009

Penge til nanoforskning i olieudvinding

Forskergruppen NanoGeoScience Group på Københavns Universitet skal afdække, hvordan der vha. nanoteknologi kan hentes olie op af undergrunden. Forskningen bliver finansieret af en millionbevilling fra det internationale energiselskab BP. Forskerne skal finde svaret på, hvorfor så meget af olien hænger fast i dybet og dermed er så svær for olieselskaberne at få op.

Som med cola
Forskergruppens leder professor Susan Stipp er fortaler for CO2-neutrale energikilder men mener, at vi lige nu er nødt til at udnytte olien, mens alternativerne bliver færdigudviklede. Hun forklarer, at der stadig er masser af olie tilbage - udfordringen er, at den ligger indlejret i småbitte hulrum:

- Den olie, der er tilbage i dybet, er urimeligt svær at få fat i. Det er med olien i undergrunden, som det er med cola i knust is. Så længe der er meget cola i glasset, er det nemt at få den op. Men efterhånden klæber den søde væske til mellemrummene mellem isen. Så må sugerøret på overarbejde. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan løsne den genstridige olie, for at få en effektiv udnyttelse af de energiressourcer, der allerede er opdaget.

Læs hele pressemeddelelsen.

Professor Susan Stipp, Nano-Science Center, Det Naturvidensabelige Fakultet, stipp@nano.ku.dk, 35 32 02 02, mobil 28 75 02 02
Kommunikationsmedarbejder Anna Høxbro Bak, bak@adm.ku.dk, 22 64 03 55