06. oktober 2009

International klimaudstilling med ambitioner

International klimaudstilling slår dørene op i København. Med mindre end to måneder til FN's klimatopmøde, er nedtællingen i fuld gang. Som led i optakten til klimatopmødet, slår en stor international klimaudstilling i denne uge dørene op på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Udstillingen, Klima - verden forandres, løber frem til 28. februar, og henvender sig både til skoleverdenen og til den brede offentlighed.

Klimaet på rundrejse
Det er American Museum of Natural History i New York, der i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og 10 andre internationale museer har produceret udstillingen. Efter starten i New York og en tur i Valladolid i Spanien, er udstillingen nu nået til tredje stop på ruten, København. Her åbner klimaminister Connie Hedegaard torsdag d. 8. oktober udstillingen i nyetablerede udstillingslokaler i Botanisk Have i København.

- Vores ambitioner for klimaudstillingen er høje. Der er brug for, at den gør en forskel, derfor er vi denne gang gået et skridt videre, fortæller udstillingschef Hanne Strager, fra Statens Naturhistoriske Museum.

- Der er et kolossalt behov for at forstå, hvad alt det her med klima er, og denne udstilling sætter virkelig folk i stand til dette. Men vi vil ikke nøjes med blot at vise de besøgende, hvad der sker, når klodens klima forandrer sig. Vi vil også sætte viden aktivt i spil og være med til at forandre. I dag er der mere end nogensinde brug for, at folk forstår, hvor sårbart og komplekst vores klima er. Derfor lægger vi heller ikke skjul på, at klimaudstillingen i høj grad også skal motivere til forandring, siger Hanne Strager.

Fortid, nutid og fremtid
Udstillingen Klima - verden forandres viser naturvidenskabens syn på klima og klimaforandringer og er baseret på de mange forskningsresultater, forskere verden over har præsenteret de seneste årtier. Udstillingen præsenterer blandt andet den type af observationer og data som klimaforskere bruger til at beskrive klimaet og forudsige udviklingen, fra iskerner, og årringe i træ til koraller og sedimenter fra havbunden. Ved hjælp af dette samt modeller, film, fotos og animationer giver udstillingen et enestående indblik i det fascinerende og komplekse klima på jorden.

Udstillingen består af to dele. Første del beskriver klimaforandringernes historiske perspektiv og visualiserer bl.a. den dramatiske stigning i atmosfærens CO2 gennem de seneste 400 år. Her er der også mulighed for at fordybe sig i, hvordan klimaændringerne udfolder sig forskelligt i atmosfæren, havet, isen og på landjorden. Udstillingens anden del peger fremad og går tæt på nutidens forsøg på at tilpasse sig klimaændringerne, og den viser spændende eksempler på fremtidens alternative energiløsninger.

Åbning af klimaudstilling
Udstillingen åbner torsdag den 8. oktober kl. 12.30.
Det sker i de nye udstillingslokaler, Maskinhallen og Kedelhuset, der ligger i Botanisk Have ved den gamle Polytekniske Læreanstalt. Indgang gennem Botanisk Have.
Pressen er velkommen til åbningen ved forevisning af pressekort.

Udstillingen åbner for offentligheden fredag d. 9. oktober. Yderligere informationer og åbningstider kan ses på udstillingens hjemmeside

Udstillingschef Hanne Strager, Statens Naturhistoriske Museum, 28 75 10 62
Professor Minik Rosing, Statens Naturhistoriske Museum, 51 50 60 68