Grøn medicin 26.03.2024 Affaldsprodukter kan få nyt liv i lægemiddelindustrien Affald fra fødevare- og olieindustrien kan få nyt liv i lægemiddelindustrien. Det understreger vigtigheden af tværfaglig forskning i arbejdet med at løse globale udfordringer.
Kvantefysik 26.03.2024 På Sydpolen jagter KU-forskere bevis for at kvantetyngdekraft findes Et storstilet eksperiment i Antarktis med deltagelse fra Københavns Universitet leder efter svar på, om der også findes tyngdekraft på kvanteniveau. En sær partikel, som rejser upåvirket gennem verdensrummet, skal give…
Virtual Reality 26.03.2024 Virtual reality gengiver virkeligheden ved eksamen for medicinstuderende Medicinstuderende kan lære næsten alt fra bøger, pånær at huske den træning de gennemgår i en kaotisk klinisk situation. Evnen til dette plejer Københavns Universitet og Rigshospitalet at teste med effektive, men dyre…
Hjernen 26.03.2024 Ny teknik afslører ilts rejse i hjernen Forskere kan nu i realtid se, hvordan ilt bevæger sig rundt i hjernen på mus. Det kan være med til at give indsigt i sygdomme som Alzheimers, slag- og hjertetilfælde.
animalsk produktion 21.03.2024 Forsker: Syv milliarder nyudklækkede kyllinger slås ihjel hvert år – men et forbud er ikke løsningen Æg-industrien slår på verdensplan hvert år syv milliarder hanekyllinger ihjel, straks de er udklækkede, fordi de hverken kan lægge æg eller er værd at opdrætte som slagtekyllinger. I flere lande har man forbudt denne…
SIKKERHED 21.03.2024 SAMF-forsker hjælper NATO med at blive klogere på sydlige naboer Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier er blandt 11 udvalgte eksperter, der leverer en analyse af NATOs alliancer syd for medlemslandene.
Geologi 21.03.2024 Nyt geologisk studie: Skandinavien er født ud af Grønland Den ældste del af Skandinaviens undergrund er oprindeligt ’født’ ud af Grønland, peger et nyt geologisk studie fra Københavns Universitet på. Studiet gør os klogere på, hvornår kontinenterne blev dannet, og hvorfor…
Kvote 2 19.03.2024 Københavns Universitet vil optage flere i kvote 2 for at øge mangfoldigheden I fremtiden vil Københavns Universitet øge antallet af kvote 2-pladser. Universitetet ønsker at øge mangfoldigheden blandt studerende, og en ny kvote 2-model har den ønskede effekt.
Flygtninge 19.03.2024 Hjemrejsefokus sætter flygtninge under pres og udfordrer frivillige og sagsbehandlere Siden 2019 har flygtninge på en og samme tid skullet integrere sig i det danske samfund og forberede sig på at rejse hjem. De modsatrettede krav skaber stor usikkerhed blandt flygtninge og gør det sværere for frivillige…
klimaforandringer 13.03.2024 Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er…
kunstig intelligens 13.03.2024 AI kan snart hjælpe med at få bøjlen på tænderne Et nyt værktøj fra Københavns Universitet og virksomheden 3Shape kan på sigt hjælpe tandlæger med at få tandbøjlen til at sidde rigtigt på tænderne. Ved hjælp af kunstig intelligens og virtuelle patienter forudsiger…
Cost-benefit-analyser 08.03.2024 Økonomer vil tillægge naturen større værdi Den etablerede økonomiske praksis undervurderer systematisk naturens samfundsøkonomiske værdi, mener en international kreds af økonomer. I tidsskriftet Science foreslår de en ny beregningsmodel.
KRIG OG KONFLIKT 07.03.2024 Psykologer: Håbet om sejr kan stå i vejen for fred Gør det en forskel, om man håber på sejr eller på fred i væbnede konflikter? Ja, mener en gruppe forskere, som har undersøgt betydningen af fælles håb.
vandmiljø 05.03.2024 Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den…
Metan 29.02.2024 Ung forsker gør overraskende fund af metan i bjerggletsjere: ”Meget mere udbredt end vi troede” Global afsmeltning er ved at skrue låget af til naturlige metankilder, som vi ikke kender omfanget af. Nu har den unge forsker, Sarah Elise Sapper fra Københavns Universitet, fundet høje koncentrationer af den potente…
iværksætterboost 28.02.2024 Fra drøm til virkelighed: Nu kan studerende iværksættere få den første investering gennem universitetet Lighthouse Launch giver de studerendes iværksætterdrømme et boost. Med stærke kræfter fra det danske innovationsmiljø styrker universitet nu de studerendes mulighed for skabe vækst- og impact-virksomheder.
Virus 27.02.2024 Coronavirus udnytter overraskende del af kroppen til at sprede sig Forskere har fundet en overraskende sammenhæng mellem coronavirus og Fragile X-syndrom, der er den mest almindelige arvelige årsag til psykisk udviklingshæmning.
FREMTIDENS MAD 27.02.2024 Forskere bruger blågrønalger som rugemor for ”kødagtige” proteiner Forskere fra Københavns Universitet er ikke alene lykkedes med at bruge blågrønalger som rugemor for et nyt protein – de har tilmed fået mikroalgen til at producere ”kødfiber-agtige” proteintråde. Og den bedrift er måsk…
Bæredygtighed 26.02.2024 Robotter, overvågning og sunde økosystemer kan halvere pesticidbrug uden at skade høsten Et klogere landbrug, der bekæmper ukrudt, utøj og sygdomme ved at integrere moderne midler som AI-overvågning, robotteknologi og den nyeste bioteknologi med sunde og modstandsdygtige økosystemer: One Crop Health er et…
EliteForsk-prisen 2024 26.02.2024 Prisvindende forsker drømmer om stjerne-eksplosioner og kæmper for lighed og inklusion i akademia Hun forsker i gigantiske eksplosioner fra døende stjerner, og hun drømmer om at opleve en supernova tæt på Jorden, så hun kan udtrække data fra den. Samtidig stræber professor Irene Tamborra fra Niels Bohr Institutet…
arkæologi 23.02.2024 Fugle har tilpasset sig menneskelig aktivitet gennem årtusinder I overgangen fra den sidste istid, fra omkring 14.500 til 10.500 år siden, skabte stenalderfolk i det østlige Jordan ved et tilfælde et levested for fugle ved at høste planter, som gav fuglene plads til at blive og yngl…
Rapport 22.02.2024 Færre ukrainske flygtninge har symptomer på posttraumatisk stress En ny undersøgelse blandt ukrainske flygtninge i Danmark viser et markant fald i andelen, der beretter om tegn på PTSD. Men mange er også usikre på fremtiden og ønsker at blive permanent i Danmark.
Celler 22.02.2024 3D-model af mikroskopisk celledel: Sådan bliver kroppens byggesten til I de menneskelige celler findes ribosomet, et komplekst maskineri, der producerer proteiner til resten af kroppen. Nu er forskere blevet klogere på, hvordan det kan lade sig gøre.
Hjernen 22.02.2024 Nyopdaget gruppe af hjerneceller er med til at styre højre- og venstredrejning Forskere har fundet en gruppe af nerveceller i hjernen på mus, der spiller en central rolle, når vi drejer til højre eller venstre. Opdagelsen kan potentielt hjælpe Parkinsons-patienter i fremtiden.
Vægttabsmedicin 20.02.2024 Vægttabsmedicin behøver ikke være livsvarigt. Men det kræver en god træningsrutine I snart et år har man debatteret vægttabsmedicin, så som Wegovy, Saxenda og andre lignende lægemidler. Herunder hvad der sker, når vi stopper på medicinen. For bliver vægttabet ved med at holde? Det kaster ny dansk…
Samhørighed 13.02.2024 Fællesskab trods høretab: Ny film viser veje til et godt skole- og arbejdsliv En ny film fra forskningsprojektet ’Hvordan hører vi sammen?’ viser, at det er muligt at løse nogle af de sociale udfordringer, som mennesker med høretab oplever i skolen eller på arbejdet.
KLIMAKRISE 09.02.2024 De nemme løsninger er sjældent svaret på samfundets klimaudfordringer Det kan nogle gange virke, som om vi gør problemerne unødvendigt komplicerede, når vi som samfund skal løse de store bæredygtighedsudfordringer. Men der er ingen simple løsninger, når ’de vilde problemer’ skal løses.
Økonomi 08.02.2024 Derfor beholder du dit elselskab – selvom du kan spare penge ved at skifte De fleste mennesker beholder deres elleverandør, selvom det er hurtigt og ukompliceret at skifte til en billigere konkurrent. Nu har en økonom opklaret, hvad der holder folk tilbage – og hvad der kunne sikre danskerne…
Uge Sex 07.02.2024 Uge Sex: 6 myter om seksuel sundhed Smitter herpes egentlig ikke kun, når det er i udbrud? Hvordan er det med p-piller og fertilitet på den lange bane, og gav man egentlig kvinder orgasmer for at kurere ’hysteri’ i gamle dage? I anledning af Uge Sex gør e…
Fødsel 05.02.2024 Fødende kvinder overbehandles, og det har store konsekvenser Globalt behandles for mange kvinder med vestimulerende drop og kejsersnit. Det udsætter både mor og barn for unødvendig fare, viser ny analyse i førende medicinsk tidsskrift. Forekomsten af overbehandling er chokerende,…
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
23. dec. 2024 Studentermedarbejder – Pioneer Centre for AI Vi søger en studentermedarbejder 15 timer om ugen til diverse administrative opgaver. Du bliver en del af et lille team med base på Observatoriet, Øster Voldgade 3 og en del af DIKUs sekretariat (efter administrationsreformen, DIKUs stabe).
3. jan. 2025, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Eva Havers-Borgersen Female-Specific Risk Factors for Cardiovascular Disease
5. jan. 2025 Sektionsleder for DIKU Labs Er du en dygtig personaleleder og kan du balancere god daglig drift med strategisk og projektbaseret udvikling? Og har du lyst til at arbejde i en offentlig forsknings- og uddannelsesinstitution i vækst? Så er stillingen som sektionsleder for en nyetableret administrativ sektion på Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) måske noget for dig.