opmærksomhed 07.11.2024 Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns…
Tarmsystemet 05.11.2024 Ved at fermentere afføring håber forskere at skabe fremtidens medicin til mave- og tarmlidelser Forskere fra Københavns Universitet opdyrker i ny forskning gavnlige virus fra fæces. Formålet er at erstatte de kapsler med afføring, som i dag anvendes i såkaldt fæces-behandling. I museforsøg har den nye teknik vist…
Menopause 31.10.2024 Medieforskning: Overgangsalderen er blevet hot! Overgangsalderen er ikke længere noget, vi ikke taler om. På film, i tv-serier, bøger og på sociale medier har kvinden i overgangsalderen fået en stemme. I en ny ph.d.-afhandling undersøger medieforsker Katrine Sommer…
fascisme 31.10.2024 Fascismen har været en del af USA i 100 år Fascisme kan ikke finde fodfæste i et liberalt land som USA. Det har indtil fornylig været den dominerende opfattelse blandt forskere. I en ny bog viser historiker Regin Schmidt, at USA har en mindst 100 år gammel…
Ny bygning 30.10.2024 Niels Bohr Bygningen indviet af H.M. Kongen 400 gæster var med, da Niels Bohr Bygningen på Jagtvej blev officielt åbnet.
citizen science 28.10.2024 Gymnasieelever forfremmes til rigtige forskere Ikke alene kan almindelige danskere være med til at indsamle prøver eller spotte sommerfugle som led i forskningsprojekter – de kan også udføre rigtigt laboratoriearbejde på linje med professionelle forskere. Københavns…
Kulturhistorie 23.10.2024 Aids ændrede danskernes syn på sikker sex og sundhedsoplysning Sundhedskampagner i øjenhøjde og patientinddragelse, som vi kender det i dag, er resultater af aids-krisen i Danmark i 80’erne og 90’erne. Dét viser kønsforsker Michael Nebeling Petersen sammen med fire kollegaer i en n…
Biodiversitet 23.10.2024 AI kan nu være vores øjne og ører i skoven og under vandet Lyde fra dyrelivet kombineret med kunstig intelligens kan revolutionere overvågningen af biodiversitet både på land og i vand, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Ved at analysere lyde fra dyrelivet kan A…
Mikrobiom 15.10.2024 ’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til…
Dyr 15.10.2024 Syv nye frøarter opdaget på Madagaskar: Lyder som noget fra Star Trek Et internationalt forskerhold med en forsker fra Københavns Universitet har opdaget syv nye træfrø-arter. Frøerne skiller sig ud fra mængden med et mærkværdigt højfrekvent fløjtende kald, der får dem til at lyde som…
Seksuel sundhed 15.10.2024 Derfor stopper vi med at fake orgasmer Når vi holder med at fake orgasme, kan det være et tegn på, at vi er blevet bedre til at kommunikere med vores partner i forbindelse med sex, forklarer forskerne bag et nyt studie.
Astrofysik 11.10.2024 Forsker finder ”øer” af orden i Three-Body problemets berømte kaos Når tre tunge objekter mødes i verdensrummet påvirker de hinanden med tyngdekraften på måder, der udvikler sig ganske uforudsigeligt. Med ét ord: Kaos. Sådan lyder læresætningen, men nu har en forsker fra Københavns…
Efterårsferie 09.10.2024 Efterårsferieoplevelser på universitetets museer Københavns Universitets museer og attraktioner har en masse tilbud for hele familien i efterårsferien.
Forebyggelse 09.10.2024 Nyt nationalt videnscenter vil styrke småbørns psykiske sundhed Med tre store fondsbevillinger etablerer Institut for Psykologi og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU et videns- og kompetencecenter, der skal fremme 0-5-åriges trivsel og mentale udvikling.
kvante 03.10.2024 Kvanteforskere har fundet opskriften, som kan bane vej for hurtigere udvikling af ny medicin Matematikere fra Københavns Universitet har nu fundet opskriften til, hvordan man opgraderer kvantecomputere til at kunne simulere komplekse kvantesystemer som for eksempel molekyler. Dermed nærmer vi os muligheden for…
Ancient DNA 30.09.2024 Vikingerne var del af globalt handelsnetværk med elfenben fra Grønland Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at vikingerne hentede hvalroselfenben fra Grønland til Europa og sandsynligvis Mellemøsten gennem omfattende handelsnetværk
Selvmonitorering 27.09.2024 Langtidssyge med Covid-19 sparer på kræfterne med et ”hack” af deres fitness-ure Da syge med senfølger fra Covid-19 i begyndelsen af pandemien mødte flere spørgsmål end svar hos lægen, begyndte de at måle på sig selv med fitness-ure for at forstå deres sygdom. Forsker Sarah Homewood fra Københavns…
Madspild 26.09.2024 Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af…
overvægt 26.09.2024 En blodprøve kan være med til at forudsige, om børn med overvægt bliver syge senere i livet Fedtstoffer i blodet hos børn med overvægt kan sige noget om risikoen for, at de senere i livet udvikler sygdomme som diabetes, hjertesygdom og leversygdom, viser forskning fra Københavns Universitet.
KRÆFT 26.09.2024 Kunstig intelligens kan forudsige risikoen for brystkræft via ’zombieceller’ Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at kunstig intelligens er bedre til at forudsige risikoen for brystkræft end eksisterende kliniske standarder.
Downs syndrom 26.09.2024 Nu ved vi, hvorfor personer med Downs syndrom har øget risiko for leukæmi Personer med Downs syndrom har øget risiko for at udvikle leukæmi. Nu har forskere analyseret forandringer i blodcellerne hos personer med Downs syndrom for at finde ud af, hvad årsagen til den øgede risiko er.
LIGHED 25.09.2024 Rige som fattige er villige til at betale for mere lighed I begge ender af indkomstskalaen vil modstandere af ulighed betale for at udligne økonomiske forskelle i samfundet – så længe det sker i offentligt regi. Det viser et nyt studie fra Center for Economic Behavior and…
Følelser 25.09.2024 Føler du skyld eller skam? Følelserne afslører hvor meget vi går op i miljøet Grønne valg om klima, miljø og bæredygtighed er i hverdagen påvirket af skyld -og skamfølelse, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Om man føler det ene eller det andet hænger sammen med hvor miljøbevidst, ma…
HORMONER 18.09.2024 Sneglegift kan give bedre behandling af hormonsygdomme Havsnegle udskiller hormonlignende giftstoffer, der fastholder deres byttedyr i et insulinchok. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. Giften kan have potentiale til mere målrettet behandling af…
Neandertaler 12.09.2024 Asocial livsstil kan være skyld i neandertalernes uddøen Nyfundne rester fra en neandertaler i en grotte i Frankrig underbygger en kendt teori om, hvorfor neandertalerne uddøde, fortæller forskerne bag et nyt studie.
Skolegang 12.09.2024 Fagsprog, fastlåste former og elevroller kvæler engagementet i naturfag Når skolebørn for alvor skal til at prøve kræfter med naturfag i 6.-7. klasse, møder de op til fastlåste undervisningsformer, sproglige koder og nulfejlskultur. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som ogs…
VERDENSHISTORIE 11.09.2024 Påskeøens legendariske kollaps skete aldrig Nu afslører forskning fra Københavns Universitet og l'Université de Lausanne, at den populære teori ikke passer.
miljø 11.09.2024 Hvor giftige er de? Forskere undersøger miljøkonsekvenserne af bioteknologiske sprøjtemidler Bioteknologiske sprøjtemidler er på mange måder et lovende alternativ til traditionelle pesticider. Men faktum er, at vi ikke ved ret meget om, hvor giftige de er for hverken mennesker eller miljø. Den viden vil et nyt…
Bevilling 05.09.2024 Loppefrø, glas-pygmæfisk og humlebiflagermus: Forsker vil løse gåden om skrumpede dyr Loppefrøen er et af verdens mindste hvirveldyr på under en centimeter, men har stort set samme organer og funktioner som dyr der er 1000 gange større. Ekstrem formindskelse af kropsstørrelse ses overalt i naturen, men…
Aldringsgen 04.09.2024 Nyopdaget gen kan have stor betydning for, hvor længe du lever Et bestemt gen viser sig at have stor betydning for, hvor længe vi lever, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Det kan bane vejen for ny medicinsk behandling.
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
23. dec. 2024 Studentermedarbejder – Pioneer Centre for AI Vi søger en studentermedarbejder 15 timer om ugen til diverse administrative opgaver. Du bliver en del af et lille team med base på Observatoriet, Øster Voldgade 3 og en del af DIKUs sekretariat (efter administrationsreformen, DIKUs stabe).
3. jan. 2025, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Eva Havers-Borgersen Female-Specific Risk Factors for Cardiovascular Disease
5. jan. 2025 Sektionsleder for DIKU Labs Er du en dygtig personaleleder og kan du balancere god daglig drift med strategisk og projektbaseret udvikling? Og har du lyst til at arbejde i en offentlig forsknings- og uddannelsesinstitution i vækst? Så er stillingen som sektionsleder for en nyetableret administrativ sektion på Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) måske noget for dig.