Mikrobiologi 24.11.2023 Virus snyder og afvæbner bakteriers immunforsvar med RNA-”lokkeduer” Bakterieangribende virus, kendt som fager, bruger små RNA-stykker til at afvæbne bakteriers immunforsvar. Det har forskere ved Københavns Universitet, som de første dokumenteret. De hæmmende RNA-stykker, navngivet…
robuste afgrøder 22.11.2023 Danske forskere punkterer 100 år gammel teori om underlige ’vandballoner’ Mange særdeles hårdføre planter, fx quinoa, er dækket med mærkelige ballonlignende ’blærer’, som man i 127 år har troet er dem, der beskytter planterne mod tørke og salt. Men det gør de slet ikke, afslører…
luftforurening 22.11.2023 Smog fra Bispeengbuen i København ryger direkte ind i stuen En stor del af den massive bilforurening fra indfaldsvejen Bispeengbuen i København ryger direkte ind i folks hjem. Det viser særlige målinger lavet af forskere fra Københavns Universitet. Måleapparatet, som en af…
arter 13.11.2023 Den har parringsorgan som en oplukker: Ny art opkaldt efter Carlsberg Seks nye arter af biller er opdaget i Sydamerika af forskere fra Københavns Universitet. Den ene har et helt speciel parringsorgan, som har fået forskerne til at opkalde arten efter ølgiganten Carlsberg. Der er stærkt…
Undervisningspris 10.11.2023 Cecilie Rubow er årets underviser på Københavns Universitet Lektor og antropolog Cecilie Rubow har ved Københavns Universitets årsfest modtaget Undervisningsprisen 2023 for god og inspirerende undervisning. Se video med øjeblikket, hvor Cecilie Rubow får nyheden.
Klima 09.11.2023 Ny forskning slår fast: Afsmeltningen af Grønlands gletsjere er femdoblet de sidste 20 år I den største kortlægning nogensinde, lavet på baggrund af satellitbilleder og ældre luftfotos fra Rigsarkivet, slår forskere fra Københavns Universitet fast med syvtommer-søm, at de grønlandske gletsjere smelter med…
Hjernen 08.11.2023 Hidtil mystisk del af hjernen har indflydelse på søvn, motorik og adfærd Det såkaldte ekstracellulære rum i hjernen er for mange en ukendt størrelse. Nu viser nyt muse-studie, at det ekstracellulære rum muligvis kan påvirke både søvn, motorik og adfærd.
Kvanteteknologi: 08.11.2023 Kvantesensoren mærker livets puls Forskere fra Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, har fjernet en central forhindring for at udvikle ekstremt følsomme sensorer baseret på kvanteteknologi.
Bøgernes bog 07.11.2023 I 1500-tallet var Google en bog i Sevilla På Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling på Københavns Universitet besluttede nogle forskere sig for fire år siden for at se nærmere på nogle af samlingens latinske håndskrifter. I sig selv ikke opsigtsvækkende. At ét af…
Madaffald 06.11.2023 Der er store klimabesparelser at hente ved at forebygge fødevaretab og madaffald i Europa Nye beregninger viser, at de europæiske lande har et stort potentiale for at mindske trækket på de globale fødevareressourcer og dertil hørende drivhusgasudledninger. Forskere har estimeret besparelsen på udledningen af…
folkesundhed 04.11.2023 Vi kan spare menneskeliv og milliarder med mindre nitrat i drikkevandet Danmark kan spare over to milliarder kroner om året, hvis vi sænker mængden af nitrat i vores drikkevand. Det viser beregninger lavet af forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og GEUS. Mere og mere…
USA 03.11.2023 Afroamerikanere fra veluddannede familier støder stadig på uddannelsesbarrierer Den sorte befolkning fra veluddannede familier har i USA stadig svært ved at fastholde deres forældres høje uddannelsesniveau. Et nyt studie vidner om fastgroede raceuligheder i dele af det amerikanske samfund.
Graviditet 01.11.2023 Øget risiko for dødfødsel efter infektion med covid-19 Stort nordisk studie viser, at kvinder, der havde covid-19 infektion under graviditeten, havde en øget risiko for dødfødsel. Risikoen var størst blandt kvinder, der var smittet i den periode delta-varianten cirkulerede.
Datalogi 26.10.2023 Blind brug af AI i sundhedsvæsnet kan skabe usynlig forskelsbehandling Kunstig intelligens kan hjælpe et presset sundhedsvæsen med at fordele begrænsede ressourcer, men også skabe mere ulige adgang til dem. Det viser forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet, Rigshospitalet og DTU…
Kemi 26.10.2023 Stor EU-bevilling skal gøre blandede metaller til fremtidens katalysator Nyt internationalt forskningssamarbejde skal finde vej til den næste generation af katalysatorer, som er en forudsætning for fremtidens grønne kemikalier og brændstoffer. Det håber forskerne at opnå ved hjælp af en ny…
Aktivisme 25.10.2023 Virksomheder mister troværdighed, når chefen ’wokewasher’ Virksomhedsledere deltager i stigende grad i samfundsdebatter. Indsatsen kan dog være ineffektiv eller endda give bagslag, hvis kunderne opfatter lederens stillingtagen som uægte, viser en ny, international undersøgelse…
bæredygtighed 25.10.2023 Ny undersøgelse: Grisevelfærd er vigtigere end klimaet for forbrugerne Danskerne vil hellere betale ekstra for svinekød, der sikrer bedre dyrevelfærd, end for svinekød, der har et lavere klimaaftryk. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Og det sender et budskab til…
Træer 24.10.2023 Skjulte kulstoflagre opdaget fra oven: 20 procent af Danmarks trædække overses i statistikkerne I byerne og på landet findes der på tværs af hele Europa et enormt antal træer, som i dag overses i opgørelser over biomasse og CO2-lagring, viser en ny kortlægning fra Københavns Universitet lavet med kunstig…
Arbejdsmarked 24.10.2023 Stærke AI-kompetencer giver mere på lønkontoen Nyt studie kortlægger værdien af 962 konkrete færdigheder og viser, at særligt viden om kunstig intelligens (AI) i dag står i høj kurs. I gennemsnit øger AI-kompetencer aflønningen med 21 procent.
Bestyrelse 24.10.2023 To genudpegninger og to nye navne i Københavns Universitets bestyrelse Merete Eldrup fortsætter som formand for universitetets bestyrelse, og Jan S. Hesthaven fortsætter som eksternt medlem. Samtidig tiltræder Ulrik Vestergaard Knudsen og Ulla Tofte som nye eksterne bestyrelsesmedlemmer.
Svampe 23.10.2023 Forskere opdager svampe-evolution: invaderer nu også levende værter For biologer har den almindelige svampeslægt Mycena, kendt som huesvampe, hidtil hørt til blandt svampe, der lever på døde træer og planter for at nedbryde dem. Ny forskning fra Københavns Universitet viser at huesvampe…
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
Immunforsvaret 18.10.2023 For tidligt fødte børn kan få ko-råmælk som supplement til modermælkserstatning Når børn fødes alt for tidligt, har moderen oftest ikke nok råmælk. Men spædbørnene har akut brug for den rette næring. Nu viser to nye studier, at råmælk fra køer kan bruges i stedet for modermælkserstatning.
spisevaner 16.10.2023 Forskere kobler årstider og spisevaner Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding, og den viden kan hjælpe os med at forstå sammenhængen mellem årstiderne og stofskiftet.
Efterårsferie 13.10.2023 Få en på opleveren i efterårsferien på universitetets museer og attraktioner Universitetets museer og attraktioner inviterer til sjove og lærerige oplevelser for nysgerrige og oplevelsesglade sjæle i alle aldre i efterårsferien.
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
Hjernen 05.10.2023 Forskere finder en årsag til Parkinsons sygdom En stort gennembrud viser en årsag til, hvorfor man får Parkinsons sygdom, og kan samtidig bane vej for nye behandlinger i fremtiden.
Plantemad 04.10.2023 Tusinder år gammel teknik kan gøre planteost til ’noget vi gider at spise’ Videnskaben kigger mod fermentering for at lave planteoste der både føles og smager som rigtig ost. I et nyt forskningsresultat fra Københavns Universitet viser forskere, at teknikken rummer gode muligheder for at lave…
Formidling 03.10.2023 Universitetsbiblioteket i Fiolstræde åbner for offentligheden Ikke som bibliotek, ikke som museum – men som en indgang til Københavns Universitets fortid, nutid og fremtid.
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
23. dec. 2024 Studentermedarbejder – Pioneer Centre for AI Vi søger en studentermedarbejder 15 timer om ugen til diverse administrative opgaver. Du bliver en del af et lille team med base på Observatoriet, Øster Voldgade 3 og en del af DIKUs sekretariat (efter administrationsreformen, DIKUs stabe).
3. jan. 2025, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Eva Havers-Borgersen Female-Specific Risk Factors for Cardiovascular Disease
5. jan. 2025 Sektionsleder for DIKU Labs Er du en dygtig personaleleder og kan du balancere god daglig drift med strategisk og projektbaseret udvikling? Og har du lyst til at arbejde i en offentlig forsknings- og uddannelsesinstitution i vækst? Så er stillingen som sektionsleder for en nyetableret administrativ sektion på Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) måske noget for dig.