medieforskning 14.11.2024 TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger…
indlæring 12.11.2024 Udbredt opfattelse holder ikke: Børn er ikke hurtigere end voksne til at lære nye færdigheder Modsat hvad mange tror, er børn ikke de bedste til at lære nye færdigheder. Faktisk ser det ud til, at voksne lærer hurtigere end de små – til gengæld glemmer de voksne også hurtigere, hvad de har lært. For det tyder på…
Menopause 31.10.2024 Medieforskning: Overgangsalderen er blevet hot! Overgangsalderen er ikke længere noget, vi ikke taler om. På film, i tv-serier, bøger og på sociale medier har kvinden i overgangsalderen fået en stemme. I en ny ph.d.-afhandling undersøger medieforsker Katrine Sommer…
fascisme 31.10.2024 Fascismen har været en del af USA i 100 år Fascisme kan ikke finde fodfæste i et liberalt land som USA. Det har indtil fornylig været den dominerende opfattelse blandt forskere. I en ny bog viser historiker Regin Schmidt, at USA har en mindst 100 år gammel…
Kulturhistorie 23.10.2024 Aids ændrede danskernes syn på sikker sex og sundhedsoplysning Sundhedskampagner i øjenhøjde og patientinddragelse, som vi kender det i dag, er resultater af aids-krisen i Danmark i 80’erne og 90’erne. Dét viser kønsforsker Michael Nebeling Petersen sammen med fire kollegaer i en n…
Ancient DNA 30.09.2024 Vikingerne var del af globalt handelsnetværk med elfenben fra Grønland Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at vikingerne hentede hvalroselfenben fra Grønland til Europa og sandsynligvis Mellemøsten gennem omfattende handelsnetværk
Madspild 26.09.2024 Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af…
VERDENSHISTORIE 11.09.2024 Påskeøens legendariske kollaps skete aldrig Nu afslører forskning fra Københavns Universitet og l'Université de Lausanne, at den populære teori ikke passer.
sprog 30.08.2024 ChatGPT klarer sig godt på dansk, men sproglige nuancer går tabt ChatGPT har imponeret med sin evne til forstå og producere danske tekster. Men der er stadig et stykke vej, før den kan håndtere fx flertydige ord og overført sprog korrekt, konkluderer sprogforskere i nyt studie. Et af…
Navne 26.06.2024 Bo Jellesmark Thorsen fortsætter som institutleder I de seneste otte år har Bo Jellesmark Thorsen stået i spidsen for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet. Sådan bliver det også i de kommende år, da han netop er ansat af dekan…
Navne 20.06.2024 Ny leder til planteforskningen Professor Morten Petersen er udpeget som ny leder på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns universitet. Med sig har han stor forsknings- og ledererfaring.
Misbrug 06.06.2024 Rådgivning og kampagner skal gøre op med myten om de ufarlige opioider Der er brug for en bred vifte af tiltag, hvis det skal lykkes at begrænse unges brug af illegale opioider og benzodiazepiner. Det konkluderer Kriminologisk Observatorium ved Københavns Universitet i en ny rapport.
Klassisk 27.05.2024 Carl Nielsen, drengen fra landet på Fyn, var en stor europæer I en ny biografi om musikeren og digteren Carl Nielsen belyser tre forskere helt nye sider af Danmarks store erklærede nationalkomponist.
eksklusion 23.05.2024 På en ø kan samfundet isolere dem, der ikke passer ind I en ny bog viser en række forskere, hvordan samfund over hele verden har brugt øer til at udelukke dem, der ikke passer ind - spedalske, kriminelle og åndssvage. Men også i dag bliver øer bragt i spil af stater, når…
Vestafrika 16.05.2024 Interview: Sundhedskrisen i Burkina Faso har også konsekvenser for resten af verden I knap 30 år har Helle Samuelsen undersøgt Burkina Fasos kroniske sundhedskrise. Men landets udfordringer har langt videre perspektiver. Hele Sahel-området er et hotspot for eksplosive kriser.
sprogforskning 14.05.2024 Personer uden indre stemme har dårligere sproglig hukommelse Langt de fleste mennesker har en løbende samtale med sig selv, en indre stemme, som spiller en stor rolle i deres daglige liv. Men mellem 5-10 procent af befolkningen har ikke samme oplevelse af en indre stemme, og de…
Lokal sundhedspleje 24.04.2024 Global sundhedskrise: Vietnam viser nye veje i indsatsen mod diabetes Med øget fokus på uformel omsorg er det muligt at forbedre diabetespatienters liv markant. Det viser forskningsprojektet VALID, der netop har afsluttet sin første fase i Vietnam og kan få betydning andre steder.
Familieliv 20.04.2024 Ny forskning: Danske børn møder fire typiske læringsmiljøer i familien Forældres værdier og familieaktiviteter har stor betydning for børns læring. Med data fra 44 danske familier har forskere fra Sociologisk Institut og VIVE identificeret fire idealtypiske læringsmiljøer i familierne.
Sonningprisen 11.04.2024 Efter blodprop: Marina Abramović får nu overrakt Sonningprisen Sidste år blev overrækkelsen af Sonningprisen aflyst i sidste øjeblik, da prismodtageren, Marina Abramović, blev akut indlagt. Nu kommer hun til Københavns Universitet for at modtage prisen.
klimaforandringer 13.03.2024 Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er…
vandmiljø 05.03.2024 Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den…
arkæologi 23.02.2024 Fugle har tilpasset sig menneskelig aktivitet gennem årtusinder I overgangen fra den sidste istid, fra omkring 14.500 til 10.500 år siden, skabte stenalderfolk i det østlige Jordan ved et tilfælde et levested for fugle ved at høste planter, som gav fuglene plads til at blive og yngl…
arkæologi 10.01.2024 100 skeletter viser, hvordan Danmark blev et landbrugsland Genetiske undersøgelser af 100 skeletter fra Danmarks fortid dokumenterer, at landbruget blev indført for 5.900 år siden, da agerdyrkere vandrede ind i landet sydfra og udkonkurrerede den lokale jæger-samler-befolkning.…
arkæologi 17.12.2023 Arkæologer finder 12.000 år gammelt perleværksted i Jordan Specialiseret håndværksarbejde bliver normalt forbundet med fremkomsten af bysamfund. Men i et nyt studie viser forskere fra Københavns Universitet, at et stenalderfolk i Jordan var i stand til at masseproducere perler…
Ny rapport 08.12.2023 Unge oplever, at brug af kokain bliver mere normalt i festmiljøer Brugen af kokain er på vej mod normalisering i dele af festkulturen, konkluderer en ny undersøgelse blandt gæster på Roskilde Festival.