Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
frivillighed 11.05.2022 Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk…
BEVILLING 11.05.2022 Internettets skyggeside: Hvordan deler unge ekstremt indhold på sociale medier? Et nyt forskningsprojekt på Sociologisk Institut vil afdække, hvordan unge på nettet producerer og deler hadefulde og krænkende memes.
navnemode 05.05.2022 Fra Toki til Theo: navnemode i 1.000 år I vikingetiden begyndte en fjerdedel af både drenge- og pigenavne med Thor. I dag er der langt flere navne at vælge imellem, og undersøgelser viser, at 97 procent af nyfødte har et unikt navn, når man ser på det fulde…
Oplevelser 29.04.2022 Se din fortid i øjnene Hvor mange procent neandertaler er du? Ny stor særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge. Husk også at besøge KU's øvrige udstillinger og skønne haver.
INTEGRATION 11.04.2022 Sprogundervisning bliver afgørende for integrationen af ukrainske flygtninge Når de mange tusind ukrainere, der kommer til Danmark, har fået tag over hovedet, bør danskundervisningen kalde. I hvert fald hvis ukrainerne ender med at blive i Danmark.
Klima 17.03.2022 800.000 års ’klimadagbog’ viser, at planter også hjalp kloden med at optage stigende mængder kulstof i istiden Gennem forhistoriske luftbobler fanget i is har klimaforskere fra Københavns Universitet undersøgt det globale klima 800.000 år tilbage i tiden. Studiet viser at selv istidens planteliv også øgede sin produktion af bl.a…
ideologi 16.03.2022 Krigen i Ukraine er en logisk følge af Putins ideologiske kamp mod Vesten Hvis man har fulgt med i, hvad Vladimir Putin sagt og skrevet om Vesten og Rusland de sidste mange år, bør invasionen i Ukraine ikke komme som en overraskelse. Det overraskende er, hvor dårligt den ser ud til at være…
Jordens historie 09.03.2022 Grønlandsk kæmpekrater opstod få millioner år efter dinosaurerne uddøde Danske og svenske forskere har nu dateret det enorme Hiawatha-asteroidekrater, som ligger begravet en kilometer under den grønlandske iskappe. Den nye datering begraver tidligere spekulationer om, at asteroidenedslaget…
SOCIALE MEDIER 02.03.2022 Vi vil hellere latterliggøre nettets sølvpapirshatte end bygge bro Folk, der spreder misinformation på Twitter, bliver oftere korrekset gennem latterliggørelse end mødt med argumenter, viser nyt studie.
Klimaforandringer 21.02.2022 290 millioner nye byboere gavner Kinas klimaregnskab Stik modsat hvad man tror, har den massive migration fra land til by vist sig at have en positiv virkning på Kinas CO2-lager. Urbanisering kan ligefrem være en del af opskriften på at blive klimaneutral. Det er…
kulturarv 18.02.2022 Forskere kan nu opgøre tabt kulturarv på samme måde som truede dyr En statistisk model, som biologer bruger til at estimere antallet af dyre- og plantearter i et område, kan også bruges på kulturarvsgenstande: Et nyt studie i tidsskriftet SCIENCE viser ved hjælp af modellen, at cirka 6…
ligestilling 04.02.2022 Også i ’kvindefag’ har mænd langt større chance for at blive ledere Hvis du er mand og arbejder som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller folkeskolelærer – fag, hvor kvinder er markant overrepræsenterede – har du stadig langt større sandsynlighed for at blive leder end dine…
Oplevelser 14.01.2022 100 vilde billeder af natur og dyreliv Nu kan du opleve de 100 bedste billeder fra fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year – verdens største af sin slags og naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen.
sprogforskning 11.01.2022 Nyt online navneleksikon fortæller de danske navnes historie Sprogforskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udviklet det første videnskabeligt baserede online navneleksikon – Dansk Navneleksikon. Her kan danskerne finde…
digitalisering 11.01.2022 KU opretter nyt center for forskning i digitale fodspor De digitale muligheder for at spore information om sundhed, interesser, lokalitet eller dit daglige antal skridt bliver flere og flere. Nu skal et nyt humanistisk forskningscenter på Københavns Universitet undersøge,…
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.
BARSEL 16.12.2021 Effekten af øremærket forældreorlov skal under luppen Carlsbergfondet har bevilget adjunkt Jakob Egholt Søgaard fra Økonomisk Institut, 4,5 mio. kr. til et projekt, der skal udvide vores forståelse af samspillet mellem kønsnormer og forældreorlov.
tolkning 01.12.2021 En retstolk kan oversætte ’forkert’ og stadig være god til sit arbejde Tolkningen i de danske retssale er ikke god nok, har kritikken lydt i flere år. Men hvad er god kvalitet, når det handler om retstolkning? Det er ikke så let at svare på, som man skulle tro: Tolkenes arbejde handler…
Bevilling 25.11.2021 Forskningsprojekt vil knække koden bag grønne nabofællesskaber Med støtte fra VELUX FONDEN skal ny forskning afdække, hvordan man skaber grønne nabofællesskaber i boligforeninger, og hvilken effekt fællesskaberne har for den grønne omstilling og det sociale liv.
egyptologi 24.11.2021 Potteskår giver unikt indblik i dagliglivet i oldtidens Egypten 150 nyfundne tekster – skrevet på potteskår – giver forskerne vigtig ny viden om livet i templerne i oldtidens Egypten. Teksterne indeholder blandt andet verdens ældste opskrift på mursten, lister over medarbejderes…
kunstig intelligens 18.11.2021 Kunstig intelligens favoriserer hvide mænd under 40 De sprogmodeller, der bruges i alt fra Google og Siri til forsikringssager og juridisk sagsbehandling, favoriserer systematisk unge, hvide mænds sprog. Samtidig diskriminerer de især unge, ikke-hvide mænd. Det viser en…
Nanokemi 15.11.2021 Dansk kemiker hjælper England med at forlænge levetiden på verdensberømt skibsvrag Med en ny og avanceret røntgenmetode er et det lykkedes et hold forskere fra bl.a. Københavns Universitet at identificere præcis hvilke skadelige stoffer, der stille er i gang med at æde sig gennem vraget af det 400 år…