SOCIALE MEDIER 02.03.2022 Vi vil hellere latterliggøre nettets sølvpapirshatte end bygge bro Folk, der spreder misinformation på Twitter, bliver oftere korrekset gennem latterliggørelse end mødt med argumenter, viser nyt studie.
Klimaforandringer 21.02.2022 290 millioner nye byboere gavner Kinas klimaregnskab Stik modsat hvad man tror, har den massive migration fra land til by vist sig at have en positiv virkning på Kinas CO2-lager. Urbanisering kan ligefrem være en del af opskriften på at blive klimaneutral. Det er…
kulturarv 18.02.2022 Forskere kan nu opgøre tabt kulturarv på samme måde som truede dyr En statistisk model, som biologer bruger til at estimere antallet af dyre- og plantearter i et område, kan også bruges på kulturarvsgenstande: Et nyt studie i tidsskriftet SCIENCE viser ved hjælp af modellen, at cirka 6…
ligestilling 04.02.2022 Også i ’kvindefag’ har mænd langt større chance for at blive ledere Hvis du er mand og arbejder som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller folkeskolelærer – fag, hvor kvinder er markant overrepræsenterede – har du stadig langt større sandsynlighed for at blive leder end dine…
Oplevelser 14.01.2022 100 vilde billeder af natur og dyreliv Nu kan du opleve de 100 bedste billeder fra fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year – verdens største af sin slags og naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen.
sprogforskning 11.01.2022 Nyt online navneleksikon fortæller de danske navnes historie Sprogforskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udviklet det første videnskabeligt baserede online navneleksikon – Dansk Navneleksikon. Her kan danskerne finde…
digitalisering 11.01.2022 KU opretter nyt center for forskning i digitale fodspor De digitale muligheder for at spore information om sundhed, interesser, lokalitet eller dit daglige antal skridt bliver flere og flere. Nu skal et nyt humanistisk forskningscenter på Københavns Universitet undersøge,…
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.
BARSEL 16.12.2021 Effekten af øremærket forældreorlov skal under luppen Carlsbergfondet har bevilget adjunkt Jakob Egholt Søgaard fra Økonomisk Institut, 4,5 mio. kr. til et projekt, der skal udvide vores forståelse af samspillet mellem kønsnormer og forældreorlov.
tolkning 01.12.2021 En retstolk kan oversætte ’forkert’ og stadig være god til sit arbejde Tolkningen i de danske retssale er ikke god nok, har kritikken lydt i flere år. Men hvad er god kvalitet, når det handler om retstolkning? Det er ikke så let at svare på, som man skulle tro: Tolkenes arbejde handler…
Bevilling 25.11.2021 Forskningsprojekt vil knække koden bag grønne nabofællesskaber Med støtte fra VELUX FONDEN skal ny forskning afdække, hvordan man skaber grønne nabofællesskaber i boligforeninger, og hvilken effekt fællesskaberne har for den grønne omstilling og det sociale liv.
egyptologi 24.11.2021 Potteskår giver unikt indblik i dagliglivet i oldtidens Egypten 150 nyfundne tekster – skrevet på potteskår – giver forskerne vigtig ny viden om livet i templerne i oldtidens Egypten. Teksterne indeholder blandt andet verdens ældste opskrift på mursten, lister over medarbejderes…
kunstig intelligens 18.11.2021 Kunstig intelligens favoriserer hvide mænd under 40 De sprogmodeller, der bruges i alt fra Google og Siri til forsikringssager og juridisk sagsbehandling, favoriserer systematisk unge, hvide mænds sprog. Samtidig diskriminerer de især unge, ikke-hvide mænd. Det viser en…
Nanokemi 15.11.2021 Dansk kemiker hjælper England med at forlænge levetiden på verdensberømt skibsvrag Med en ny og avanceret røntgenmetode er et det lykkedes et hold forskere fra bl.a. Københavns Universitet at identificere præcis hvilke skadelige stoffer, der stille er i gang med at æde sig gennem vraget af det 400 år…
Det gode liv 10.11.2021 Livet med kronisk sygdom: Tre spørgsmål, vi stadig savner svar på Vi har brug for mere viden om, hvordan vi bedst hjælper patienter med kroniske lidelser til at få et bedre liv. Ayo Wahlberg, der netop har afsluttet et stort projekt om kronikere, efterlyser nye initiativer.
kommunalvalg 03.11.2021 Middelalderkøbmænd lagde fundamentet til Danmarks kommuner Da købmænd i løbet af middelalderen etablerede handelsbyer langs Danmarks kyster for at gøre samhandel nemmere og forsvare deres fælles økonomiske interesser, skabte de også en række politiske institutioner, som vi…
arkæologi 29.10.2021 Skibsvrag afslører, hvordan Nederlandene dominerede søfarten i 1600-tallet Arkæologer har undersøgt årringene i tømmeret fra et af de ældste europæiske skibe i Australien, Batavia. Deres analyser viser, at hollænderne var i stand til at bygge så mange overlegne skibe, fordi de brugte tømmer fr…
arkæologi 21.10.2021 Hesten blev tæmmet på de russiske stepper for 4.000 år siden Det har længe været et mysterium, hvor den moderne hest stammer fra. Men i et nyt dna-studie viser forskere, at et steppefolk tæmmede hesten for 4.000 år siden i det nuværende Rusland og derefter bragte den til Europa.…
sundhedsfremme 04.10.2021 Vi tager først ny viden om sundhed til os, når den giver mening i vores hverdag Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en række ældre mennesker under og efter et klinisk forsøg, der gik ud på at fremme nye motions- og kostvaner. Det var svært for de ældre at fastholde især de nye kostvaner,…
islamforskning 29.09.2021 Æresbegreber fastholder kvinder i islamiske ægteskaber Det er sjældent religion, som hindrer muslimske kvinder i at komme ud af et islamisk ægteskab, men derimod magtfulde familiers æresbegreber. Derfor nytter det ikke at henvise kvinderne til imamer, som danske…
LÆRING 22.09.2021 Onlinestuderende spørger mere til undervisningen end dem, der er fysisk tilstede Onlinestuderende på Københavns Universitet stiller markant flere spørgsmål til store forelæsninger end studerende, der er fysisk tilstede, viser ny forskning. Det kan bl.a. skyldes, at onlinestuderende er mindre bange…
Arkæologi 16.09.2021 Forskere finder afgørende bevis: Stor stenalderboplads i Svanemøllen Havn Fire stykker flintesten er hentet op fra havbunden ud for Svanemøllen Havn, og det bekræfter KU-forskeres hypotese om, at der ligger en flere tusinde år gammel stenalderboplads under havet. Dermed har forskerne fundet…
9/11 03.09.2021 Ingen strategi bag dansk krigsindsats i Afghanistan - vi fulgte USA Da Danmark blot tre måneder efter terrorangrebet 11. september 2001 besluttede at deltage i krigen i Afghanistan, var det for at udvise solidaritet med USA. Indsatsen var ikke led i en langsigtet udenrigspolitisk…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…