Det gode liv 10.11.2021 Livet med kronisk sygdom: Tre spørgsmål, vi stadig savner svar på Vi har brug for mere viden om, hvordan vi bedst hjælper patienter med kroniske lidelser til at få et bedre liv. Ayo Wahlberg, der netop har afsluttet et stort projekt om kronikere, efterlyser nye initiativer.
kommunalvalg 03.11.2021 Middelalderkøbmænd lagde fundamentet til Danmarks kommuner Da købmænd i løbet af middelalderen etablerede handelsbyer langs Danmarks kyster for at gøre samhandel nemmere og forsvare deres fælles økonomiske interesser, skabte de også en række politiske institutioner, som vi…
arkæologi 29.10.2021 Skibsvrag afslører, hvordan Nederlandene dominerede søfarten i 1600-tallet Arkæologer har undersøgt årringene i tømmeret fra et af de ældste europæiske skibe i Australien, Batavia. Deres analyser viser, at hollænderne var i stand til at bygge så mange overlegne skibe, fordi de brugte tømmer fr…
arkæologi 21.10.2021 Hesten blev tæmmet på de russiske stepper for 4.000 år siden Det har længe været et mysterium, hvor den moderne hest stammer fra. Men i et nyt dna-studie viser forskere, at et steppefolk tæmmede hesten for 4.000 år siden i det nuværende Rusland og derefter bragte den til Europa.…
sundhedsfremme 04.10.2021 Vi tager først ny viden om sundhed til os, når den giver mening i vores hverdag Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en række ældre mennesker under og efter et klinisk forsøg, der gik ud på at fremme nye motions- og kostvaner. Det var svært for de ældre at fastholde især de nye kostvaner,…
islamforskning 29.09.2021 Æresbegreber fastholder kvinder i islamiske ægteskaber Det er sjældent religion, som hindrer muslimske kvinder i at komme ud af et islamisk ægteskab, men derimod magtfulde familiers æresbegreber. Derfor nytter det ikke at henvise kvinderne til imamer, som danske…
LÆRING 22.09.2021 Onlinestuderende spørger mere til undervisningen end dem, der er fysisk tilstede Onlinestuderende på Københavns Universitet stiller markant flere spørgsmål til store forelæsninger end studerende, der er fysisk tilstede, viser ny forskning. Det kan bl.a. skyldes, at onlinestuderende er mindre bange…
Arkæologi 16.09.2021 Forskere finder afgørende bevis: Stor stenalderboplads i Svanemøllen Havn Fire stykker flintesten er hentet op fra havbunden ud for Svanemøllen Havn, og det bekræfter KU-forskeres hypotese om, at der ligger en flere tusinde år gammel stenalderboplads under havet. Dermed har forskerne fundet…
9/11 03.09.2021 Ingen strategi bag dansk krigsindsats i Afghanistan - vi fulgte USA Da Danmark blot tre måneder efter terrorangrebet 11. september 2001 besluttede at deltage i krigen i Afghanistan, var det for at udvise solidaritet med USA. Indsatsen var ikke led i en langsigtet udenrigspolitisk…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
fremmedsprog 01.06.2021 Kompetencer i fremmedsprog gør en forskel på jobbet Tre undersøgelser blandt medarbejdere med forskellige fagligheder på det akademiske arbejdsmarked peger i samme retning: At tillægskompetencer i fremmedsprog er et aktiv og giver flere interessante arbejdsopgaver og…
Geologi 26.05.2021 Geologisk gåde er løst: Verdens tag er vokset i højden Der har længe været uenighed om, hvorvidt verdens højeste område, Tibet, faktisk er blevet højere gennem Jordens geologiske historie. Men nu peger forskningsresultater på, at verdens tag ser ud til at have hævet sig med…
Arkæologi 25.05.2021 Lyde fra flintesten afslører mulig stenalderboplads ved Svanemøllen Havn Forskere fra bl.a. Københavns Universitet har med en ny metode opfanget mystiske lyde i havet ved Svanemøllen Havn, der med stor sandsynlighed stammer fra flintesten fra en hidtil ukendt stenalderboplads. Lydsignaler ka…
EVOLUTION 21.05.2021 Studie afslører nye detaljer om, hvad der skete i det første mikrosekund af Big Bang Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt, hvad der skete med en særlig type plasma – det første stof, der nogensinde har eksisteret – i løbet af det første mikrosekund af Big Bang. Deres fund er en brik i…
corona 18.05.2021 Nyt studie: Danskerne er ikke blevet mere religiøse af coronaepidemien Forskere har i internationale studier påvist en sammenhæng mellem coronaepidemien og stigende interesse for religion, men det religiøse har ikke spillet nogen rolle i Danmark under epidemien. Det er konklusionen i…
AIDS 07.05.2021 Forskere skal undersøge, hvordan AIDS-epidemien ramte Danmark ’AIDS-krisens Danske Kulturhistorie’ hedder et nyt forskningsprojekt, som skal studere, hvordan AIDS-epidemien opstod, blev forstået og fortolket i Danmark i perioden 1981-2021. Projektet, som støttes med 6,2 millioner…
klima 09.04.2021 Klimakrisen kræver kulturel omstilling – nyt center skal levere viden, visioner og konkrete løsninger Klimakrisen er udgangspunktet for et helt nyt slags universitetscenter, hvor forskere side om side med praktikere skal dykke ned i menneskets forhold til natur og ressourcer og udvikle konkrete, bæredygtige løsninger.…
Sundhed 25.03.2021 Vi må gentænke sundhedssektoren og sætte mere fokus på livskvalitet KU's internationale konference om kroniske lidelser viste, at der er stigende interesse for patienters hverdagsliv. Opgaven er nu at gøre bedre livskvalitet til en prioritet, vurderer Ayo Wahlberg, én af hovedkræfterne…
SCIENCE Formidlingspris 2020: 08.03.2021 Prisvindende professor skriver glemte kvinder ind i tech-historien Kvinder sendte den første computer ud i rummet og programmerede legendariske computerspil i 70’erne. Alligevel er kvinderne usynlige i både historien og kulturen omkring datalogi, men det vil professor Pernille Bjørn…
digitalisering 05.03.2021 Ny forskning trækker techgiganternes skjulte overvågning frem i lyset Overvågningen og dataindsamlingen på internettet er blevet så omfattende, at ingen almindelige mennesker kan overskue den. Heller ikke de fysiske og digitale infrastrukturer, som muliggør kommunikationen – lige fra…
egyptologi 02.03.2021 Overraskende fund giver ny viden om mumificering i oldtidens Egypten Ved hjælp af en 3.500 år gammel medicinsk papyrus har egyptolog Sofie Schiødt fra Københavns Universitet kunnet rekonstruere den balsameringsproces, de gamle egypterne brugte til at gøre de døde klar til efterlivet. Det…
Konference 24.02.2021 Københavns Universitet samler antropologer fra hele verden for at diskutere kroniske lidelser Med tæt på 500 deltagere bliver konferencen Chronic Living den 4.-6. marts én af de største sundhedsantropologiske begivenheder nogensinde.
Rumforskning 15.02.2021 Er vi alene? KU-forskere holder vejret i spænding før Mars-landing Forskere fra Københavns Universitet bidrager med flere vigtige elementer til missionen, når NASA-køretøjet Perseverance torsdag aften lander på Mars. Spor af forhistorisk liv er det ultimative mål på missionen.