klimaforandringer 13.03.2024 Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er…
vandmiljø 05.03.2024 Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den…
arkæologi 23.02.2024 Fugle har tilpasset sig menneskelig aktivitet gennem årtusinder I overgangen fra den sidste istid, fra omkring 14.500 til 10.500 år siden, skabte stenalderfolk i det østlige Jordan ved et tilfælde et levested for fugle ved at høste planter, som gav fuglene plads til at blive og yngl…
arkæologi 10.01.2024 100 skeletter viser, hvordan Danmark blev et landbrugsland Genetiske undersøgelser af 100 skeletter fra Danmarks fortid dokumenterer, at landbruget blev indført for 5.900 år siden, da agerdyrkere vandrede ind i landet sydfra og udkonkurrerede den lokale jæger-samler-befolkning.…
arkæologi 17.12.2023 Arkæologer finder 12.000 år gammelt perleværksted i Jordan Specialiseret håndværksarbejde bliver normalt forbundet med fremkomsten af bysamfund. Men i et nyt studie viser forskere fra Københavns Universitet, at et stenalderfolk i Jordan var i stand til at masseproducere perler…
Ny rapport 08.12.2023 Unge oplever, at brug af kokain bliver mere normalt i festmiljøer Brugen af kokain er på vej mod normalisering i dele af festkulturen, konkluderer en ny undersøgelse blandt gæster på Roskilde Festival.
opmærksomhed 06.12.2023 Din mobil giver hjernen, hvad den helst vil have: en lind strøm af nye informationer Det er ikke de enorme mængder af information på nettet, som distraherer dig, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Det, din hjerne ikke kan håndtere, er den alt for lette adgang til nyt indhold døgnet rundt.
dannelse 30.11.2023 Professor: Vi skal ryste de unge med Big Bang og økosystemer Naturvidenskaben har et fuldstændig overset dannelsespotentiale – den kan være med til at forme unges identitet. Og naturvidenskaben fortjener derfor mere end den sekundære rolle, den spiller i dag. Lærere i udskolingen…
Bøgernes bog 07.11.2023 I 1500-tallet var Google en bog i Sevilla På Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling på Københavns Universitet besluttede nogle forskere sig for fire år siden for at se nærmere på nogle af samlingens latinske håndskrifter. I sig selv ikke opsigtsvækkende. At ét af…
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…
skærme 27.09.2023 Sociale medier og mobiltelefoner styrer ikke familiernes liv Unge og deres forældre er ikke kun passive ofre for sociale medier. De tager tværtimod aktivt stilling til, hvordan de vil bruge medier som Instagram, Facebook, Snapchat og Messenger, og hvor meget de skal fylde i…
Hæder 06.09.2023 HUM’s to nye æresdoktorer ændrer vores blik på fortiden Ved universitetets traditionsrige årsfest i november bliver KU’s nye æresdoktorer udnævnt. I år står Det Humanistiske Fakultet bag udnævnelsen af to af de 11 nye æresdoktorer.
ERC-bevilling 05.09.2023 Oprindelige folks myter skal gøre os klogere på sprog og folkevandringer Nyt projekt på tværs af sprogvidenskab, antropologi og religionsforskning har netop modtaget støtte fra Det Europæiske Forskningsråd til at genskabe aspekter af oldtidens mexicanske kulturers sprog og verdenssyn.
Forhistorisk DNA 28.08.2023 2.900 år gammel mursten gemte på DNA fra oldtiden I et nyt studie i Scientific Reports viser forskere, at det er muligt at udtrække forhistorisk DNA af en 2.900 år gammel mursten. Den nye analysemetode vil kunne give klimaforskere, biologer og arkæologer et unikt…
Navne 06.07.2023 Ny institutleder til matematikerne Professor og sektionsleder Mogens Steffensen er fra 1. september 2023 ny institutleder på Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet. Han vil arbejde for instituttets forskningsfaglige fællesskab og for, at…
INTEGRATION 27.06.2023 Paradoks: Velintegrerede indvandrere føler sig mere diskriminerede Immigranter og deres efterkommere er mere tilbøjelige til at berette om diskrimination, hvis de er godt uddannede og socialt velintegrerede. Et nyt internationalt metastudie undersøger det såkaldte integrationsparadoks.…
NY PRODEKAN 22.06.2023 Universitetet skal skille sig ud med det unikke fysiske møde Uddannelsesområdet bliver disrupted i de kommende 10 år, og det stiller store krav til universiteternes uddannelser, siger professor Andreas de Neergaard, som fra 1. september 2023 tiltræder som prodekan for uddannelse…
Navne 19.06.2023 Ny prodekan på SCIENCE på Københavns Universitet Professor Jesper Wengel er både højt profileret forsker, opfinder og virksomhedsejer. Fra 1. september 2023 er han også ny prodekan for Innovation og Samfundsrelationer på SCIENCE - Det Natur og Biovidenskabelige…
Legende forskning 08.06.2023 Nyt spil lader os opleve unge minoritetskvinders hverdagsdilemmaer Hvordan kan unge kvinder balancere mellem dansk og afghansk kultur uden at brænde broerne til familie og venner? Det sætter et nyt spilkoncept til mobil og tablet på spidsen med afsæt i et antropologisk projekt.
Mesopotamien 18.05.2023 Det første dokumenterede kys fandt sted i Mellemøsten for 4.500 år siden Skriftlige kilder viser, at kysset var del af den seksuelle praksis blandt mellemøstlige folkeslag for 4.500 år siden. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet og University of Oxford og Aalborg Universitet i…
Lyt til Landskabet 12.05.2023 Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber Forskere fra KU har på et nyt website samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører, der viser, hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber.
afkolonisering 04.05.2023 Britiskheden har været under afvikling, siden kolonierne sagde farvel og tak Da en række britiske kolonier efter 2. verdenskrig begyndte at kræve selvstændighed, blev det startskuddet til den afkolonisering, som siden har tømt begrebet ”Britishness” for mening. Selv Storbritannien er ved at fald…
bevilling 01.05.2023 Mere nordisk samhørighed i gymnasierne Det nordiske trænges ofte i baggrunden af det europæiske og globale perspektiv. Men kriser og krig har skabt større opmærksomhed på, hvad de nordiske lande kan sammen. Derfor er der brug for at styrke den nordiske…
Religion 17.04.2023 Religion blokerer for frihed og demokrati over hele kloden Nyt, stort studie dokumenterer, at religiøst begrundet lovgivning har fundet sted i alle typer samfund og religioner – til skade for demokratiske rettigheder.