KOST 20.11.2024 Forskere fjerner den grynede følelse i munden: Sådan får vi nemmere ved at spise fiberrigt Vi spiser alle sammen for få fibre, og hvis vi skal lave om på det, kræver det at vi rent faktisk kan lide at spise dem. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har opfundet en ’forklædning’, der løser problemet med…
DIAGNOSER 20.11.2024 De yngste piger i klassen får oftere ADHD-medicin Studerende fra økonomi påviser, at de yngste piger i en skoleklasse er mere tilbøjelige til at blive behandlet for ADHD.
KVINDELIG SUNDHED 19.11.2024 Døtre gør en forskel: Lægers familieliv påvirker kvinders sundhed Mandlige læger, som har døtre, er mere opmærksomme på kvindespecifikke sundhedsproblemer, hvilket fører til bedre sundhedsresultater for deres kvindelige patienter viser ny forskning fra Økonomisk Institut.
Gaming 18.11.2024 Myten om junkfood-spisende gamere handler faktisk om social sult – og om køn Gamere forbindes ofte med usunde madvaner, ringe husholdningsdisciplin, og nogle gange en asocial livstil. Førstnævnte fordomme om gamerne holder faktisk stik et stykke af vejen, men ikke helt af de grunde, vi troede.…
gaming og gambling 18.11.2024 Unge investerer i risikable finansielle produkter - og det begynder med computerspil For børn og unge – og især drenge og unge mænd – er finansielle investeringer blevet en del af hverdagen. Igennem computerspil og på sociale medier bliver unge eksponeret for gamblingsmekanismer, højrisikable…
Navne 15.11.2024 Nina Rønsted i spidsen for den naturhistoriske fortælling Med et nyt naturhistorisk museum i sigte inden for de kommende år er der nok at tage fat på for professor Nina Rønsted, som fra 1. december 2024 skal være direktør for Statens Naturhistoriske Museum på Københavns…
medieforskning 14.11.2024 TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger…
Vægttabsmedicin 14.11.2024 Banebrydende forskning kan føre til ny generation af vægttabsmedicin Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt mål for medicinsk behandling af overvægt, som ikke medfører kvalme eller tab af muskelmasse. Opdagelsen kan potentielt føre til udvikling af nye lægemidler til gavn…
Tarmmikrobiomet 13.11.2024 Børns tarmbakterier afslører mulig nøgle til behandling af diarré Diarré kræver hvert år 500.000 børneliv i verdens lav- og mellem-indkomstlande. Men nu kæder danske og etiopiske forskere sygdommen sammen med et bestemt mønster af tarmbakterier. Og den viden åbner op for nye…
PSORIASIS 12.11.2024 Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv.
indlæring 12.11.2024 Udbredt opfattelse holder ikke: Børn er ikke hurtigere end voksne til at lære nye færdigheder Modsat hvad mange tror, er børn ikke de bedste til at lære nye færdigheder. Faktisk ser det ud til, at voksne lærer hurtigere end de små – til gengæld glemmer de voksne også hurtigere, hvad de har lært. For det tyder på…
Sportspsykologi 07.11.2024 Danske elitetrænere ser medfølelse som en vej til bedre præstationer Potentialet ved at bruge ’compassion’ som redskab i elitesport er stort, både for den enkelte udøver og målt på sportslige resultater. Det vurderer danske toptrænere i et nyt studie.
opmærksomhed 07.11.2024 Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns…
Tarmsystemet 05.11.2024 Ved at fermentere afføring håber forskere at skabe fremtidens medicin til mave- og tarmlidelser Forskere fra Københavns Universitet opdyrker i ny forskning gavnlige virus fra fæces. Formålet er at erstatte de kapsler med afføring, som i dag anvendes i såkaldt fæces-behandling. I museforsøg har den nye teknik vist…
Menopause 31.10.2024 Medieforskning: Overgangsalderen er blevet hot! Overgangsalderen er ikke længere noget, vi ikke taler om. På film, i tv-serier, bøger og på sociale medier har kvinden i overgangsalderen fået en stemme. I en ny ph.d.-afhandling undersøger medieforsker Katrine Sommer…
fascisme 31.10.2024 Fascismen har været en del af USA i 100 år Fascisme kan ikke finde fodfæste i et liberalt land som USA. Det har indtil fornylig været den dominerende opfattelse blandt forskere. I en ny bog viser historiker Regin Schmidt, at USA har en mindst 100 år gammel…
Ny bygning 30.10.2024 Niels Bohr Bygningen indviet af H.M. Kongen 400 gæster var med, da Niels Bohr Bygningen på Jagtvej blev officielt åbnet.
citizen science 28.10.2024 Gymnasieelever forfremmes til rigtige forskere Ikke alene kan almindelige danskere være med til at indsamle prøver eller spotte sommerfugle som led i forskningsprojekter – de kan også udføre rigtigt laboratoriearbejde på linje med professionelle forskere. Københavns…
Kulturhistorie 23.10.2024 Aids ændrede danskernes syn på sikker sex og sundhedsoplysning Sundhedskampagner i øjenhøjde og patientinddragelse, som vi kender det i dag, er resultater af aids-krisen i Danmark i 80’erne og 90’erne. Dét viser kønsforsker Michael Nebeling Petersen sammen med fire kollegaer i en n…
Biodiversitet 23.10.2024 AI kan nu være vores øjne og ører i skoven og under vandet Lyde fra dyrelivet kombineret med kunstig intelligens kan revolutionere overvågningen af biodiversitet både på land og i vand, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Ved at analysere lyde fra dyrelivet kan A…
Mikrobiom 15.10.2024 ’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til…
Dyr 15.10.2024 Syv nye frøarter opdaget på Madagaskar: Lyder som noget fra Star Trek Et internationalt forskerhold med en forsker fra Københavns Universitet har opdaget syv nye træfrø-arter. Frøerne skiller sig ud fra mængden med et mærkværdigt højfrekvent fløjtende kald, der får dem til at lyde som…
Seksuel sundhed 15.10.2024 Derfor stopper vi med at fake orgasmer Når vi holder med at fake orgasme, kan det være et tegn på, at vi er blevet bedre til at kommunikere med vores partner i forbindelse med sex, forklarer forskerne bag et nyt studie.
Astrofysik 11.10.2024 Forsker finder ”øer” af orden i Three-Body problemets berømte kaos Når tre tunge objekter mødes i verdensrummet påvirker de hinanden med tyngdekraften på måder, der udvikler sig ganske uforudsigeligt. Med ét ord: Kaos. Sådan lyder læresætningen, men nu har en forsker fra Københavns…
Efterårsferie 09.10.2024 Efterårsferieoplevelser på universitetets museer Københavns Universitets museer og attraktioner har en masse tilbud for hele familien i efterårsferien.
Forebyggelse 09.10.2024 Nyt nationalt videnscenter vil styrke småbørns psykiske sundhed Med tre store fondsbevillinger etablerer Institut for Psykologi og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU et videns- og kompetencecenter, der skal fremme 0-5-åriges trivsel og mentale udvikling.
kvante 03.10.2024 Kvanteforskere har fundet opskriften, som kan bane vej for hurtigere udvikling af ny medicin Matematikere fra Københavns Universitet har nu fundet opskriften til, hvordan man opgraderer kvantecomputere til at kunne simulere komplekse kvantesystemer som for eksempel molekyler. Dermed nærmer vi os muligheden for…
Ancient DNA 30.09.2024 Vikingerne var del af globalt handelsnetværk med elfenben fra Grønland Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at vikingerne hentede hvalroselfenben fra Grønland til Europa og sandsynligvis Mellemøsten gennem omfattende handelsnetværk
Selvmonitorering 27.09.2024 Langtidssyge med Covid-19 sparer på kræfterne med et ”hack” af deres fitness-ure Da syge med senfølger fra Covid-19 i begyndelsen af pandemien mødte flere spørgsmål end svar hos lægen, begyndte de at måle på sig selv med fitness-ure for at forstå deres sygdom. Forsker Sarah Homewood fra Københavns…
Madspild 26.09.2024 Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af…