31. januar 2023

Forskning vil stille skarpt på kvinders orgasmer

UGE SEX

Vi taler mere åbent om sex og seksualitet nu, end vi gjorde for bare få år siden. Det har sat seksualitet på dagsordenen, og det er positivt for udviklingen af vores viden om og forskningen i den kvindelige seksualitet, fortæller forsker i sexologi.

appelsin
Der har været en kulturel forståelse af, at kvinder ikke behøver at få noget ud af at have sex. Man gjorde det for reproduktion. Den forståelse har heldigvis ændret sig med tiden, fortæller overlæge og professor Annamaria Giraldi. Foto: Unsplash.

De senere år er vi blevet bedre til at tale om seksualitet. Både for kvinder og mænd.

Så hvordan kan det være, at vi historisk har været så dårlige til at tale om særligt kvinders seksualitet, og hvorfor halter forskningen i klitoris så langt bagud? Det har vi talt med Annamaria Giraldi om. Hun er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge på Sexologisk Klinik.

”Der har været en kulturel forståelse af, at kvinder ikke behøver at få noget ud af at have sex. Man gjorde det for reproduktion. Den forståelse har der ikke rigtig været ved mænd. Men det har jo heldigvis ændret sig med tiden,” siger Annamaria Giraldi.

Og netop det kan også have betydning for den begrænsede forskning i kvinder seksualitet.

”Forskningen kommer lidt i bølger. Nu er der så kommet en ny bølge, hvor man er begyndt at tænke på kvinders orgasmer, hvordan det fungerer, og hvor tit kvinder får orgasmer. Så man kan håbe, at der kommer endnu mere fokus på det nu,” siger Annamaria Giraldi og fortsætter.

”For mange år siden, da Viagra kom på markedet, var der rigtig meget fokus på mænd. Men også her kom der en bølge, hvor man forsøgte at undersøge, om man kunne finde medicin, der virkede på samme måde som kvinder. Men der skete ikke så meget, og derefter gik forskningen i stå.”

Svært at få penge til sexforskning

Selvom der de senere år har været store undersøgelser af seksualiteten, så er det ikke et område, der bliver postet mange forskningsmidler i.

”Min oplevelse er, at det sexologiske område generelt er lidt sværere at få penge til forskningsmæssigt end andre områder. Men jeg synes også, at det er en lille smule sværere at få penge til forskning, når det handler om kvinder,” siger Annamaria Giraldi og tilføjer:

”Det tænker jeg, der kan være mange grunde til, men jeg kan kun spekulere i dem. Det kan være, at man tænker, at mænds seksualitet jo er vigtig for reproduktion. Men det kan også være, at man i et omfang tænker, at seksualitet er vigtigere for mænd end kvinder,” siger hun.

Ifølge Annamaria Giraldi kan den historiske manglende forskning i kvinders seksualitet også skyldes, at det er tydeligt, når mænd eksempelvis ikke kan få rejsning, hvor det hos kvinder kan handle om for eksempel lyst, der er lidt mindre håndgribeligt.

Vi er blevet bedre til at tale om sex – og vi bliver endnu bedre

Ifølge Annamaria Giraldi er vi heldigvis blevet gode til at tale om, at sex er mange forskellige ting, og at vi måske ikke helt længere har samme opfattelse af, at der er en ”rigtig” måde at have sex på. 

”Den kulturelle fortælling har måske været med til at skabe en forventning til mænd om, at de altid har lyst, men det er også blevet mere okay som mand at sige, at man ikke har. Og for kvinder at sige, at man har masser af lyst,” siger Annamaria Giraldi.

Det slog den omfattende befolkningsundersøgelse SEXUS også fast i 2019. Den viste nemlig, at sex også er vigtigt for kvinder. 

”Der bliver talt mere om, hvordan det er for kvinder. Hvordan fungerer de? Hvordan er det rent faktisk for dem? Og hvordan er det bedst for dem? Det er jo her, klitoris kommer ind i billedet. Mange kvinder synes, at det er en stimulation af klitoris, der skal til, for at de får orgasme,” siger Annamaria Giraldi og fortsætter.

”Det sætter nogle krav til, at man tænker på sex på en anden måde. Og det er vi blevet bedre til. For 75 år siden tænkte man på en anden måde, end man gør i dag. Der er ikke en rigtig eller forkert måde, men mange måder. Så det er helt tiden små skridt og bølger,” siger hun.

Temaside

Kontakt

Klinisk professor Annamaria Giraldi
+45 38 64 71 54
annamaria.giraldi@regionh.dk

Journalist og pressekonsulent Sascha Kael Rasmussen
+45 93 56 51 68
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk

Emner

Læs også