29. januar 2023

Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder

Uge sex

Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.

Deling af intime billeder
Spørger man blandt dem, som har oplevet af få tilsendt intime billeder, svarer omkring 20 %, at de har sendt dem videre til venner. Foto: Shutterstock

1. Deling er en del af unges seksuelle kultur

En vigtig del af danske unges seksuelle kultur er, at man deler intime billeder. Generation digital udfordrer behændigt platforme og fora på nettet - både de harmløse og de tider temmelig skumle.

Generelt set så er de relativt unge når de gør det, knap 16 år. Det kan godt være at de ved at det er forkert, men de har svært ved at kontrollere det og kan få et kick ud af det og opnå status i vennegruppen.

2. Størstedelen ved godt hvor grænsen går

Hvis vi kigger på unge generelt, så er det relativt få som deler andres billeder uden at have samtykke.

De danske unge ved langt hen ad vejen godt, hvad der er rigtig og hvad der er forkert. De har en god forståelse for, hvad man bør gøre, og hvad man ikke bør gøre.

3. Hver femte unge har videresendt intime billeder til venner.

Spørger man blandt dem, som har oplevet af få tilsendt intime billeder, svarer omkring 20 %, at de har sendt dem videre til venner.

Forskning viser, at mange af dem som modtager billeder af seksuel karakter føler en forpligtelse til at respondere på det – fx kommentere eller muligvis dele videre.

4. Forældre fanget i generationskløft

Spørgsmålet er om forældre kan rådgive børn om det her? Vi er på mange måder analoge mamutter og forstår sjældent platformene. Som forældre er man sjældent opmærksom på, hvad der rent faktisk foregår i de unges digitale liv.  Det er svært at rådgive børn om platforme, vi som foræældre ikke kender, og samtidig rådgive dem om noget, der er super sensitivt. 

>Lav selvkontrol får unge til overskride kriminel grænse

Vi kan se, at dem som har tilbøjelighed til at dele videre, det er dem som har lavere selvkontrol, det vil sige dem som har sværere ved at styre den impulskontrol man bør have i situationen. Det kan godt være, at de måske ved at det er forkert, men de har svært ved at kontrollere sig selv og så sender de det videre.

Samlet set deler 3 % af de unge seksuelt indhold uden samtykke. De er potentielt gerningspersoner, som kan sigtes af politiet for at begå den her form for kriminalitet.

6. Ikke ofrenes skyld

Det handler ikke om, at de unge ikke må have en seksualitet på nettet og dele intime billeder. Det handler om at bryde kæden og lade være med at sende videre. De unge kommer højest sandsynligt til at sende intime billeder, fordi seksualiteten anno 2023 er knyttet til det digitale - det er helt naturligt for de unge.

Vi må derfor ikke gøre det til de potentielle ofres problem, at de bliver ofre. Det er ikke deres ansvar, det er dem som videredeler, som har ansvaret.

 

temaside

Kontakt

Jakob Johan Demant
Lektor/Studieleder, Sociologisk Institut
81742074
jd@soc.ku.dk

Christoffer Nyborg
Kommunikationsrådgiver
21938606
cny@adm.ku.dk 

Emner

Læs også