Klima 18.10.2022 Vibrerende lastbiler har søgt efter Danmarks fremtidige CO2-lagre under jorden Seismiske undersøgelser af undergrunden i det nordvestlige Sjælland skal hjælpe forskere med at lokalisere jordlag, som er velegnede til at oplagre indfanget CO2 i den nære fremtid. Københavns Universitet leverer både…
Klimabelastning 29.09.2022 Miljøprofessor: ”At vi er et klima-foregangsland, er en sandhed med modifikationer” Helt i bund, når det kommer til biodiversitet, madvaner og forbrug. Danmark er langt fra et entydigt foregangsland på klimaområdet, som vi opfatter os selv som, mener miljøprofessor Katherine Richardson.
Energi 27.09.2022 Halvdelen af danskerne ved ikke hvad biomasse er Knap halvdelen af befolkningen har aldrig hørt om den største vedvarende energikilde i Danmark. Det viser en undersøgelse, der som den første har undersøgt danskernes holdning til træbaseret biomasse som energikilde. Og…
Kvantevidenskab 21.09.2022 Milliardinvestering skal udvikle Danmarks første kvantecomputer Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.…
Klimaforandringer 15.09.2022 Global opvarmning fordoblede risikoen for historisk skybrud i 2011 Forskere på Københavns Universitet har i samarbejde med DMI, og ved hjælp af detaljerede vejrmodeller, vist en klar sammenhæng mellem temperaturstigninger og det ekstreme skybrud over Købehavn i juli 2011. Ny metode, de…
Planter 08.09.2022 Kornsorter med lange og korte rødder skal samarbejde for at overvinde tørke Nogle henter vand dybt nede i jorden, mens andre suger næring til sig i overfladen med brede rodnet. Marker med en blanding af korn med forskellige egenskaber kan være fremtiden for landmanden for at beskytte afgrøderne…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
Natur 23.08.2022 Nye afsløringer om mystisk urfisk: Derfor svømmer den rundt på hovedet En tur i scanneren på Skejby Sygehus har kastet nyt lys over den mystiske urfisk Coelacanth – en af verdens mest sjældne fisk. Forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har haft Danmarks eneste eksemplar…
Arktis 17.08.2022 Populær forskningsstation i Grønland genåbner: Klimaforskere fra hele verden står i kø for at bruge den Forskning i det arktiske klima er i mere end 100 år blevet indsamlet og gemt på Københavns Universitets nordligste forskningsstation, Arktisk Station. Stationen er netop genåbnet efter en gennemgribende modernisering og…
Biologi 21.07.2022 Når du googler ordet ’flåt’, hjælper du videnskaben Vores viden om udviklingen i flåtbårne sygdomme er yderst begrænset og meget svær at skaffe. Men et nyt studie viser, at vores søgninger på Google kan være vejen til at holde bedre øje med både flåter og andre effekter…
Biodiversitet 11.07.2022 Ny rapport om biodiversitet: Danmark skal have værdien af natur ind i finansloven Danmark er milevidt fra at indfri de vedtagne mål for vores natur og biodiversitet. Hvis vi skal rette op på både den danske og globale biodiversitetskrise, skal vi i gang med at opgøre værdierne af vores natur og…
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
GRØN OMSTILLING 02.06.2022 Nyt pionercenter baner vejen for den grønne omstilling i landbruget Et nye pionercenter blev indviet den 1. juni 2022. Centret skal udvikle grundlæggende forskningsdrevne løsninger til brug for den grønne omstilling i landbruget. Det bliver det første center i verden, der på tværs af…
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
Drivhusgasser 23.05.2022 Nye målinger fra Nordsverige viser mindre udledning af metan end frygtet De fleste ved, at når permafrosten tør, kan det medføre en betydelig frigivelse af metan. Nu viser ny forskning, at frigivelse af metan kan blive ti gange mindre ved netop en optøning. Arbejdet er udført af en…
fødevarer 26.04.2022 Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. I dag skydes det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på område…
KLIMAFORSKERNE 06.04.2022 Hvis bilerne skal blive grønne, må de helt store hjul drejes Hvilke økonomiske håndtag skal de folkevalgte skrue på for at flytte folk over i grønne biler? Det er et forskningsteam på Økonomisk Institut i fuld gang med at opklare.
SCIENCE FORMIDLINGSPRIS 31.03.2022 Professor bliver inspireret af husmoderforeninger og skoleelever Professor Dennis Sandris Nielsen fra Københavns Universitet vinder SCIENCE’s Formidlingspris 2022 for sin vilje og evne til at formidle sin forskning om de store samfundsperspektiver i bakterier, virus og svampe til…
fødevarer 28.03.2022 Derfor driver fødevarekrisen over igen Selvom fødevarekrisen udløst af krigen i Ukraine lige nu skaber akutte problemer, er der ingen grund til panikhandlinger, vurderer fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. De høje priser på…