fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
Plantemad 04.10.2023 Tusinder år gammel teknik kan gøre planteost til ’noget vi gider at spise’ Videnskaben kigger mod fermentering for at lave planteoste der både føles og smager som rigtig ost. I et nyt forskningsresultat fra Københavns Universitet viser forskere, at teknikken rummer gode muligheder for at lave…
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…
JORDKLODEN 06.09.2023 Forskere advarer: Klodens ’blodtryk’ er for højt Planetens modstandskraft bliver udsat for et massivt og stigende pres. Seks ud af ni af de såkaldte planetære grænser er overskredet, og det kan sætte hele vores livsgrundlag over styr, advarer forskere bag nyt studie.
Tørke 04.09.2023 Ekstreme klimaforhold hærgede i det tropiske Stillehav i over 200 år Bølge af ekstremt vejr skyller ind over verden lige nu. Ny undersøgelse af nedbør i det tropiske Stillehav viser, at vi for ikke længe siden havde lignende forhold i over 200 år. Den viden kan hjælpe med at forberede os…
Biodiversitet 02.09.2023 Vi har mistet tre ud af fire steder med sjældne sommerfugle På bare 26 år er udbredelsen af sjældne sommerfugle skrumpet med 72% i det østlige Danmark. Adskillige arter er udryddelsestruede. Og naturbeskyttelsen har ikke virket. Sådan lyder konklusionen af en omfattende…
Paradoks 24.08.2023 Mange grønlændere oplever klimaforandringer – langt færre tror, de er menneskeskabte Befolkningen i Grønland er i særlig grad udsat for klimaforandringer, og de fleste grønlændere føler sig direkte berørt af dem. Alligevel mener kun halvdelen, at de er menneskeskabte, viser et nyudgivet studie.
dyr 14.08.2023 Det vrimler med verdens mest sejlivede dyr i Danmark Det er fundet på Mount Everest, på bunden af dybe have – ja, selv i rummet. Det mikroskopiske bjørnedyr har en uhørt evne til at overleve i de mest fjendtlige miljøer i verden og findes i stort antal i Danmark, viser ny…
Naturen i krise 10.08.2023 Vores enøjede natursyn koster naturen dyrt Rundt om i verden værdisætter mennesker naturen på mange forskellige måder, der rækker langt ud over de værdier, der omsættes på den økonomiske markedsplads, men den mangfoldighed kommer ikke til udtryk i de centrale…
bæredygtighed 04.08.2023 Hjortetakssalt og ”bagning” ved 160 grader løser et kæmpe miljøproblem Polyester er den næstmest brugte type tekstil i verden og en stor miljøsynder, især fordi langt det meste stof ikke bliver genanvendt. Stoffet, der er en blanding af plastik og bomuld, har været svært for industrien at…
Indlandsisen 31.07.2023 Isforskere i Østgrønland når bunden af indlandsisen Det internationale forskningssamarbejde EGRIP med iskerneforskere fra Københavns Universitet i spidsen, har nu nået deres mål om at bore hele vejen ned under indlandsisen. Det er første gang det lykkes i en såkaldt…
Havstrømme 25.07.2023 Dyster klimaberegning: Forskere forudser et kollaps af den atlantiske havstrøm i midten af dette århundrede Vigtig havstrøm, der i dag omfordeler varme, kulde og nedbør mellem troperne og de nordligste egne i Atlanterhavsområdet vil kollapse omkring år 2060, hvis udledningen af klimagasser fortsætter. Sådan lyder konklusionen…
klima 29.06.2023 Forskere om FN’s Søfartsorganisation: ”Lige nu modarbejder den sin egen grønne omstilling” FN’s søfartsorganisation IMO medvirker selv aktivt til, at skibsindustrien er milevidt fra sine klimamål. En væsentlig grund er, at organisationen mangler penge og ekspertise. Hvis IMO ikke bliver styrket, er der tåget…
klima 15.06.2023 Gasser fra bakterier og plankton ændrer klimaet – nyt forskningscenter vil regne ud hvor meget Vi skal have regnet ud, hvor store mængder gasser, som planter, jord, svampe og bakterier konstant sender ud i luften. For det er med til at ændre klodens klima. I dag ved vi alt for lidt om dem. Derfor åbner det første…
pesticider 08.06.2023 Ubæredygtig kaffedyrkning gør flere og flere syge Et intensivt forbrug af pesticider på verdens kaffefarme fører til flere og flere rapporteringer om mennesker og dyr, der bliver syge. Derfor skal kaffedyrkning gøres bæredygtig igen ved at bringe den tilbage til…
Klima 30.05.2023 Grønlandsk gletsjermel kan hjælpe i kampen mod klimaforandringer Bitte små gletsjer-partikler kan indfange betydelige mængder CO2 og indeholder næringsstoffer, der gøder jorden bedre end almindelig økologisk gødning. På den lange bane kan gletsjermel spille en vigtig rolle i kampen…
Klimaøkonomi 25.05.2023 Filosoffer er enige med økonomer om klimaindsats – men savner etiske overvejelser Nyt studie viser, at filosoffer med ekspertise i fremtidsscenarier vil have mere fokus på hensynet til fremtidige generationer i de klimaøkonomiske beregninger. Men de er enige i ét af økonomernes centrale parametre.
Lyt til Landskabet 12.05.2023 Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber Forskere fra KU har på et nyt website samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører, der viser, hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber.
Fødevarer 10.05.2023 Dansk innovation skal omdanne næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til værdifuld tang I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort…