Formidlingspris 09.05.2023 Spaghetti-armet æggehoved vil flytte folk med fakta Hans Henrik Bruun er en særdeles aktiv fornuftens stemme i den offentlige samtale om vores danske natur nu og i fremtiden. Her møder han ofte stærke følelser med fakta. Årets modtager af SCIENCE’ formidlingspris mener…
Planteforskning 04.05.2023 Utrolig bakterie kan sætte egne gener ind i planter og give dem nye superkræfter Vi har i årtusinder fremelsket særlige egenskaber ved dyr og planter ved at udvælge og krydse deres afkom. Nu skyder forskere fra København Universitet en naturlig genvej til de gavnlige forandringer, med hjælp fra en…
Klima 18.04.2023 Internationalt forskerhold: Verdens klimaplaner er bekymrende læsning Ifølge klimaplaner indsendt til FN af 50 lande vil der i 2050 fortsat udledes 12 gigaton CO2 om året, som skal fjernes igen fra atmosfæren. Landene satser bl.a. på at teknologi og mere natur skal løse problemet, men det…
Økosystemer 13.04.2023 Dyr uddør på Mauritius. Det sætter øens økosystem i fare Når et økosystem er truet, kan nye arter ikke nødvendigvis erstatte dem, der forsvinder, viser nyt studie fra Københavns Universitet.
Bæredygtighed 12.04.2023 Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i…
Klima 14.03.2023 Optælling af 9 milliarder træer kan hjælpe med kontrol af klimakreditter og naturgenopretning Forskere fra Københavns Universitet og NASA har udviklet en metode, som netop har kortlagt flere milliarder træer og deres kulstofoptag i Afrika. Metoden kan fremadrettet bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter…
Forbrugeradfærd 03.03.2023 Forbrugerne er skeptiske over for ny teknologi i kvægavl, men kun én ud af fem siger, at de ikke vil drikke mælken Danske forbrugere forholder sig kritisk til nye bioteknologiske kvægavlsmetoder. Men et nyt forskningsstudie viser, at forbrugerne omvendt gerne drikker mælken, så længe metoderne ikke er anvendt på køerne, som leverer…
Herlighedsværdi 01.03.2023 Forskere sætter kroner og øre på private skoves herlighedsværdi Skove er førstevalget, når danskerne vil ud og nyde naturen. Det viser sig også i salgspriserne, når ejendomme med privat skov skal sælges. Skoven har nemlig stor værdi, ud over dens indtjeningsmuligheder, viser nyt…
Klima 21.02.2023 Ny viden om Indlandsisens bevægelse kan gøre os klogere på hvornår havene stiger Gennemtrawling af tusindvis af satellitmålinger med kunstig intelligens har vist forskere fra GEUS og Københavns Universitet, at smeltevand i tunneller under isen får Indlandsisen til at ændre hastighed og nogle steder…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Fødevarer 18.01.2023 Hvad dælen er en bælgfrugt? Europæisk uvidenhed står i vejen for denne ”grønne” superføde Europæerne spiser for få bælgfrugter i forhold til myndighedernes anbefalinger - med Danmark på sidstepladsen. Det viser nyt EU-finansieret studie fra Københavns Universitet, som en del af ”FOODENGINE”-programmet.…
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Grøn energi 19.12.2022 Grøn omstilling af energiområdet kræver meget bedre borgerinddragelse Den grønne omstilling kræver store forandringer og mange danskere kommer til at ændre indgroede vaner. På energiområdet må flere og flere fx acceptere at leve med en vindmølle i "baghaven".
BÆREDYGTIG JUL 19.12.2022 Forsker: Sådan laver du plantemad, der smager af jul Hvordan kombinerer vi plantebaseret mad med smagen af jul? Det har en fødevareingeniør fra Københavns Universitet et godt bud på. Nøglen er et boost af umami.
farver 16.12.2022 Farver er store miljøsyndere: Sådan kan vi gøre lilla mere grøn Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at…
Bæredygtig kost 01.12.2022 Termitter skal lære os at dyrke supersvampe De har været dyrket og ædt af termitter i 30 millioner år. Den særlige slags svampe, der er tale om, er kylling, soja og majs overlegne på proteiner, men er endnu ikke blevet dyrket af mennesker. Ved at efterligne…
vores klode 28.11.2022 Verden har fået langt flere søer Vores klode har fået langt flere søer de seneste årtier, viser en unik global kortlægning af 3,4 millioner søer, som Københavns Universitet har været med til at lave. Især små søer, som udleder store mængder drivhusgas,…
MADVANER 25.11.2022 Tæt på hver anden dansker forsøger at skære ned på kødet Ny forskning fra Sociologisk Institut viser, at næsten halvdelen af den danske befolkning er i gang med at reducere deres kødforbrug.
KLIMAFORSKERNE 24.11.2022 Psykologiprofessor: Oplevelser i Virtual Reality kan motivere os til grøn handling De fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimahandling, men vores handlinger følger ikke altid med, viser forskning fra psykologi.
KLIMA 23.11.2022 Forskere peger på jordreform som svar på landbrugets klimaudfordringer Det har stor klimaeffekt, når landbruget tager tidligere vådområder ud af drift. Men det går langsomt, når politiske ønsker, landmænd og andre lokale interesser skal møde hinanden.