ABORT I DANMARK 08.11.2022 Hvor går grænsen for fri abort? Abortdebatten ruller verden over. I Danmark står vi overfor debatten om, hvor vi skal placere barren for den frie abort. Vi har taget en snak om retten til fri abort i Danmark med professor Janne Rothmar Herrmann og…
Digitale donationer 07.11.2022 ”Jeg betaler senere!” - Danskerne lover guld og grønne overførsler til velgørenhed, men pengene bliver aldrig sendt Over halvdelen af donationer til velgørenhed via betalingsapps bliver "glemt", når indsamlerne er gået igen, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Til gengæld gør de digitale løsninger det lettere at give mere en…
KONKURRENCE 03.11.2022 Økonom vil gøre op med alfabetets magt over lægemidler Når din læge ordinerer medicin til dig, spiller medicinalfirmaets navn en stor rolle viser forskning på Økonomisk Institut.
landbrug 02.11.2022 Nu ved vi hvordan planter flygter fra salt For at undgå salt i jord er planter i stand til at få deres rødder til at skifte retning og vokse væk fra saltholdige områder. Forskere fra Københavns Universitet har været med til at opdage, hvordan det kan lade sig…
Gensaks 28.10.2022 Nybrud i CRISPR-forskning skal gøre det muligt at klippe mere effektivt og sikkert i menneskers gener CRISPR kan ændre vores DNA og har et gigantisk potentiale indenfor blandt andet sygdomsbekæmpelse. Ny forskning fra Københavns Universitet kan være med til at sikre, at CRISPR ikke klipper i de forkerte gener.
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Folketingsvalg 2022 27.10.2022 Kvinder i politik er ringere stillet på grund af fordomme og stereotyper på nettet Når kvindelige politikere omtales på det sociale medie Reddit er det oftere kun med fornavn og ord, der beskriver udseende og familieforhold. Mandlige modparter omtales generelt mere respektfuldt og med vægt på magtord.…
Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
POLITISK VOLD 25.10.2022 Republikanske kernetilhængere stemplede ud efter stormen på Kongressen Dansk forskning viser, at stormen på USA’s kongresbygning i januar 2021 fik selv loyale partifolk til at tage afstand fra deres parti.
grundforskning i verdensklasse 25.10.2022 Forskning i Grønlands ældste is og Universets tunge stjerner får kæmpe EU-bevillinger Hvornår var Grønland egentlig grøn? Og hvordan laver Universet guld, platin og uran? Disse store spørgsmål har forskere fra Københavns Universitet netop fået 85 millioner kroner til at svare på. Den prestigefulde og…
Kystbeskyttelse 25.10.2022 Kysten forsvinder: En smartphone og en selfie-stang kan fortælle os hvor meget Ny teknologi i telefonen gør det muligt at lave bedre overvågning af den danske kystlinje, som nogle steder skrumper med op til fire meter om året. Metoden, der er testet af Københavns Universitet, gør også borgere i…
Klima 19.10.2022 Hvis vi lod haveaffaldet ligge kunne vi lagre 600.000 tons CO2 om året Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns…
Styrketræning 19.10.2022 Mænd får mere muskelvækst af styrketræning end kvinder Der er forskel på, hvor meget mænd og kvinders muskler vokser, når de dyrker styrketræning. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Digitale hjælpemidler 19.10.2022 Overraskende nyt: Din smartphone kan hjælpe til at styrke din hukommelse Brugen af påmindelser på digitale enheder såsom smartphones kan hjælpe til at forbedre hukommelsesfærdigheder snarere end at medføre doven og glemsom adfærd. Det fastslår et internationalt forskerhold med dansk…
Klima 18.10.2022 Vibrerende lastbiler har søgt efter Danmarks fremtidige CO2-lagre under jorden Seismiske undersøgelser af undergrunden i det nordvestlige Sjælland skal hjælpe forskere med at lokalisere jordlag, som er velegnede til at oplagre indfanget CO2 i den nære fremtid. Københavns Universitet leverer både…
Rygmarv 17.10.2022 Rygceller overrasker: ”Jeg håber, at det kan sætte skub i en masse nye tanker og forsøg” Skader på rygmarven kan være meget invaliderende. Nu viser forskning fra Københavns Universitet, at rygmarvscellerne bevæger sig anderledes, end man troede. Det kan få stor betydning for fremtidig behandling.
Udnævnelse 17.10.2022 Danmarks yngste kvindelige professor udnævnt på Københavns Universitet Hun forsker i bekæmpelse af fake news gennem automatiserede faktatjek på internettet og det digitale sprogs fremstilling af kvinder. 33-årige Isabelle Augenstein fra Datalogisk Institut på SCIENCE Fakultetet er nu…
Sportspolitik 14.10.2022 Diktaturer bruger sportsbegivenheder til at fjerne kritikere Et nyt studie viser for første gang en systematisk sammenhæng mellem store sportsbegivenheder i autokratier og forfølgelsen af politiske modstandere.
Kemi 05.10.2022 Professor fra Københavns Universitet vinder Nobelprisen i kemi Morten Meldal, professor ved Kemisk Institut, har i dag modtaget Nobelprisen i kemi for sit banebrydende arbejde med såkaldt klik-kemi. En kemisk reaktion, der på enkel vis har gjort det muligt at ”lime” molekyler…
GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER 05.10.2022 Klimaforandringerne kalder på en stærkere stemme til de unge Mange tager de grundlæggende rettigheder for givet, men historien viser noget andet. KU-forsker peger på, at klimaforandringerne har vækket debatten om de grundlæggende rettigheder til live. Det er tid til at diskutere,…
faktatjek 04.10.2022 Politikeres påstande er sjældent ”sande” eller ”falske” Det vil være bedre for den politiske debat at behandle politikernes påstande om virkeligheden som argumenter, de forsøger at vinde tilslutning til, end at reducere dem til sande eller falske udsagn. Det siger retoriker…
Mental sundhed 03.10.2022 Her er eksperternes tre løsninger til psykiatrien Tallene for danskernes mentale helbred bliver værre og værre. Men vi har faktisk løsninger, der måske kan få udviklingen til at vende, fortæller to af landets førende eksperter på psykiatriområdet.
Misinformation 30.09.2022 Det sunde demokrati trues af falske informationer, men ikke alle ønsker medicinen Vores demokrati afhænger af vælgernes informerede valg, men det trues af mis- og disinformation. Forsker peger på mere faktatjek og automatiseret kontrol af webindhold som en vigtig del af løsningen.
Klimabelastning 29.09.2022 Miljøprofessor: ”At vi er et klima-foregangsland, er en sandhed med modifikationer” Helt i bund, når det kommer til biodiversitet, madvaner og forbrug. Danmark er langt fra et entydigt foregangsland på klimaområdet, som vi opfatter os selv som, mener miljøprofessor Katherine Richardson.
Vaccine 29.09.2022 Gravide kvinder og deres ufødte børn kan dø af malaria. Nu er vaccine måske på vej Malaria er en kæmpe sundhedsudfordring specielt i afrikanske lande syd for Sahara. Især for gravide kvinder og deres børn. Nu har forskerhold fået 75 millioner kroner til at udvikle ny vaccine
Havmiljø 28.09.2022 Største opblomstring af dyrearter kan bidrage til at forstå og tæmme iltsvind i havet Iltsvind kan gøre havområder ubeboelige for dyr. Studie giver nu viden, der kan bidrage til at bevare havets økosystemer. ”De sidste 50 år har vi allerede mistet et areal på størrelse med EU til iltsvind,” siger forsker…
Energi 27.09.2022 Halvdelen af danskerne ved ikke hvad biomasse er Knap halvdelen af befolkningen har aldrig hørt om den største vedvarende energikilde i Danmark. Det viser en undersøgelse, der som den første har undersøgt danskernes holdning til træbaseret biomasse som energikilde. Og…
Teknologi 26.09.2022 Derfor gør apps os stressede Det stresser os, at apps indsamler vores personlige data. Ny forskning fra Københavns Universitet har målt, hvor ’klamme’ apps kan føles for brugerne. Ifølge forskerne er der behov for handling fra industri og…
Guldbryllup 25.09.2022 Danmark og EU: Er det så yndigt at følges ad? 50 år er gået, siden vælgerne i 1972 stemte Danmark ind i det europæiske fællesskab. En stor konference på KU med prominente deltagere sætter fokus på Danmarks rolle i EU – og de historiske og aktuelle konsekvenser af…
Kvantevidenskab 21.09.2022 Milliardinvestering skal udvikle Danmarks første kvantecomputer Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.…
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
23. dec. 2024 Studentermedarbejder – Pioneer Centre for AI Vi søger en studentermedarbejder 15 timer om ugen til diverse administrative opgaver. Du bliver en del af et lille team med base på Observatoriet, Øster Voldgade 3 og en del af DIKUs sekretariat (efter administrationsreformen, DIKUs stabe).
3. jan. 2025, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Eva Havers-Borgersen Female-Specific Risk Factors for Cardiovascular Disease
5. jan. 2025 Sektionsleder for DIKU Labs Er du en dygtig personaleleder og kan du balancere god daglig drift med strategisk og projektbaseret udvikling? Og har du lyst til at arbejde i en offentlig forsknings- og uddannelsesinstitution i vækst? Så er stillingen som sektionsleder for en nyetableret administrativ sektion på Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) måske noget for dig.