LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
Uge Sex 02.02.2023 Fire sejlivede myter om samtykkeloven Den omdiskuterede samtykkelov fylder i 2023 to år. KU-professor afliver nogle af de sejlivede myter, der er opstået i kølvandet af den nye lov.
Uge sex 29.01.2023 Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.
uge sex 27.01.2023 Aids ændrede synet på sikker sex og sundhedsoplysning Da aids-epidemien ramte Danmark i 1980’erne, var de første oplysningskampagner moraliserende og kliniske – og uden effekt. Efter pres fra aktivister skiftede myndighederne strategi og fokuserede i stedet på dialog med…
Repression 25.01.2023 Moderne våbenteknologier holder autoritære regimer ved magten Nye våbentyper spreder sig hastigt til autokrater og diktatorer, som ofte bruger dem mod egen befolkning. Nu viser et stort studie, at spredningen af militære teknologier bremser demokratiske reformer.
tolkning 24.01.2023 Sprogforskere: Danmark bør have en tolkeuddannelse Gennem de sidste tre år har sprogforskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvad der foregår under tolkede retsmøder, og deres konklusion er klar: Der bør være en tolkeuddannelse i Danmark. Det bør der, fordi…
islam 19.01.2023 Muslimske kvinder vil vide mere om deres religion For mange muslimske kvinder i Danmark er det ikke nok at kalde sig muslim; de vil vide mere om islam, og hvordan de styrker deres forhold til Gud og deres medmennesker. Derfor opsøger de islamundervisning i moskeer, på…
Sonningprisen 18.01.2023 Grænsesøgende performancekunstner modtager Sonningprisen Kroppen og blikket er omdrejningspunktet for den serbiske performancekunstner Marina Abramović, som også bliver kaldt ”the godmother of performance art”. Hun er kendt for at bruge sig selv og sin krop og for at inddrage…
kulturdiplomati 07.01.2023 Cobra-malere ville påvirke østblokken med kunst Danske Cobra-kunstnere som Asger Jorn, Egill Jacobsen og Else Alfelt deltog aktivt i Danmarks og NATO’s kulturdiplomati med en lang række udstillinger i østbloklande under den kolde krig. Det viser ny forskning af…
medieforskning 18.11.2022 ”Hitler-Olympiaden” blev den første store mediebegivenhed i Danmark Selv om flere danske medier var kritiske over for OL i Berlin i 1936, endte de alle sammen med at dække legene intensivt – så intensivt at OL i Berlin blev den første store mediebegivenhed i Danmark. Det viser…
iran 17.11.2022 Iran-ekspert: 3 facts om protesterne i Iran Hvad er det særlige ved protesterne i Iran? Iran-ekspert Rasmus Elling fremhæver 3 vigtige pointer, som viser, at de nuværende protester adskiller sig fra tidligere protestbevægelser.
Udnævnelse 17.10.2022 Danmarks yngste kvindelige professor udnævnt på Københavns Universitet Hun forsker i bekæmpelse af fake news gennem automatiserede faktatjek på internettet og det digitale sprogs fremstilling af kvinder. 33-årige Isabelle Augenstein fra Datalogisk Institut på SCIENCE Fakultetet er nu…
faktatjek 04.10.2022 Politikeres påstande er sjældent ”sande” eller ”falske” Det vil være bedre for den politiske debat at behandle politikernes påstande om virkeligheden som argumenter, de forsøger at vinde tilslutning til, end at reducere dem til sande eller falske udsagn. Det siger retoriker…
Misinformation 30.09.2022 Det sunde demokrati trues af falske informationer, men ikke alle ønsker medicinen Vores demokrati afhænger af vælgernes informerede valg, men det trues af mis- og disinformation. Forsker peger på mere faktatjek og automatiseret kontrol af webindhold som en vigtig del af løsningen.
sociale medier 16.09.2022 Valgkamp på sociale medier: ikke for de unge Politikerne vil gerne i kontakt med de unge vælgere på sociale medier. Men det er først og fremmest vennerne og skolen, som engagerer de unge politisk. Både online og offline. Det konkluderer kommunikationsforsker i to…
Religion 13.09.2022 Millioner af landmænd sætter deres lid til Gud, når de skal tage beslutninger En udbredt tro blandt millioner af småbønder i et af verdens fattigste lande er, at Gud bestemmer deres udbytte. Det viser et studie, som har undersøgt koblingen mellem religiøsitet og økonomiske beslutninger. Resultate…
repræsentation 12.09.2022 Kønsbalancen i den danske kunstverden er fortsat overraskende skæv En aktuel dataundersøgelse af kønsrepræsentation og synlighed i danske og nordiske kunstinstitutioner viser betydelig ulighed.
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
frivillighed 11.05.2022 Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk…