Grøn omstilling 04.05.2023 Forskere tæt på at låse rapsplantens proteiner op for mennesker 50 procent af EU’s planteproteiner kommer fra rapsplanten. Men indtil nu har den kun været brugt til rapsolie og dyrefoder, fordi dens bitre smag har gjort den usund for mennesker. I et nyt Nature-studie er forskere fra…
bevilling 01.05.2023 Mere nordisk samhørighed i gymnasierne Det nordiske trænges ofte i baggrunden af det europæiske og globale perspektiv. Men kriser og krig har skabt større opmærksomhed på, hvad de nordiske lande kan sammen. Derfor er der brug for at styrke den nordiske…
Religion 17.04.2023 Religion blokerer for frihed og demokrati over hele kloden Nyt, stort studie dokumenterer, at religiøst begrundet lovgivning har fundet sted i alle typer samfund og religioner – til skade for demokratiske rettigheder.
Adfærd 30.03.2023 Tillid gør os næppe mindre ansvarlige i krisesituationer Nyt studie understreger, hvor vigtig gensidig tillid mellem borgere og myndigheder er, når samfundet står foran en krise.
pension 30.03.2023 Fordomme om seniorer fører til tidlige pensioneringer Seniormedarbejdere er ofte bange for, at deres kolleger synes, de er faldet af på den og blevet uproduktive – hvilket er udbredte fordomme om ældre medarbejdere. Og den usikkerhed får mange til at gå på pension tidligt,…
Arbejdsmiljø 27.03.2023 Et godt arbejdsklima på tværs af generationer kan forbedre vores syn på egen aldring Når en arbejdsplads formår at skabe et arbejdsklima med plads til alle aldersgrupper, kan det have en positiv indvirkning på de ansattes syn på egen aldring. Samtidig lader det til at påvirke deres engagement i arbejdet…
ARBEJDSLIV 08.03.2023 Højere løn giver flere børn – hvis du er mand Økonomer fra København og Oxford har fundet ud af, at uligheden, der stammer fra familieforøgelse, kan være langvarig, og at ændringer i løn påvirker mændst og kvinders lyst til familieforøgelse forskelligt.
FRIVILLIGHED 22.02.2023 Den ukrainske flygtningekrise udløste massemobilisering af frivillige på Facebook Ruslands invasion af Ukraine medførte en eksplosiv opblomstring af hjælpegrupper på Facebook som svar på den humanitære krise. Nu har forskere fra KU kortlagt det frivillige Danmarks første reaktion.
LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Uge Sex 02.02.2023 Fire sejlivede myter om samtykkeloven Den omdiskuterede samtykkelov fylder i 2023 to år. KU-professor afliver nogle af de sejlivede myter, der er opstået i kølvandet af den nye lov.
Uge sex 29.01.2023 Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.
uge sex 27.01.2023 Aids ændrede synet på sikker sex og sundhedsoplysning Da aids-epidemien ramte Danmark i 1980’erne, var de første oplysningskampagner moraliserende og kliniske – og uden effekt. Efter pres fra aktivister skiftede myndighederne strategi og fokuserede i stedet på dialog med…
ØKONOMI 27.01.2023 Grønt gennembrud: Nye regnemaskiner sætter tal på vores natur- og klimaaftryk Forskere fra Københavns Universitet er nu klar med to grønne regnemodeller, som er ventet med spænding verden over. Modellerne kan beregne miljø- og klimaeffekter af samfundets økonomiske aktiviteter.
Repression 25.01.2023 Moderne våbenteknologier holder autoritære regimer ved magten Nye våbentyper spreder sig hastigt til autokrater og diktatorer, som ofte bruger dem mod egen befolkning. Nu viser et stort studie, at spredningen af militære teknologier bremser demokratiske reformer.
tolkning 24.01.2023 Sprogforskere: Danmark bør have en tolkeuddannelse Gennem de sidste tre år har sprogforskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvad der foregår under tolkede retsmøder, og deres konklusion er klar: Der bør være en tolkeuddannelse i Danmark. Det bør der, fordi…
UGE SEX 23.01.2023 Psykolog: Seksualiteten grundlægges i barndommen Lektor i klinisk børnepsykologi Katrine Zeuthen fortæller om seksualitetens karakter og transformation under vores opvækst.
islam 19.01.2023 Muslimske kvinder vil vide mere om deres religion For mange muslimske kvinder i Danmark er det ikke nok at kalde sig muslim; de vil vide mere om islam, og hvordan de styrker deres forhold til Gud og deres medmennesker. Derfor opsøger de islamundervisning i moskeer, på…
Brasilien 16.01.2023 Højreekstremismen i Brasilien forsvinder ikke med Bolsonaro Højredrejningen i Brasilien, der er blevet tydelig under Bolsonaro, er ikke ny, og den burde heller ikke være så uventet. Den bygger på yderligtgående ekstremistiske religiøse ideer, som har gennemsyret det brasilianske…
KRIMINOLOGI 12.01.2023 Nyt observatorium skal kortlægge international kriminalitet i Danmark Forskere fra Københavns Universitet vil med et nyt ’Kriminologisk Observatorium’ følge tendenser i den grænseoverskridende kriminalitet i og omkring Danmark.
AMERIKANSK POLITIK 11.01.2023 Russisk indblanding flyttede ikke vælgerne, da Trump blev præsident Den russiske online-indblanding under USA’s præsidentvalg i 2016 påvirkede hverken holdninger eller vælgeradfærd, viser ny forskning fra Institut for Statskundskab.
kulturdiplomati 07.01.2023 Cobra-malere ville påvirke østblokken med kunst Danske Cobra-kunstnere som Asger Jorn, Egill Jacobsen og Else Alfelt deltog aktivt i Danmarks og NATO’s kulturdiplomati med en lang række udstillinger i østbloklande under den kolde krig. Det viser ny forskning af…
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Adfærdsbiologi 20.12.2022 Menneskelig empati gør os bedre til forstå dyrs lyde De som klarer sig godt i tests af menneskelig empati er også målbart bedre til at afkode dyrs følelsesladede lyde, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Andre aspekter som alder og arbejde med dyr, spiller også…
Grøn energi 19.12.2022 Grøn omstilling af energiområdet kræver meget bedre borgerinddragelse Den grønne omstilling kræver store forandringer og mange danskere kommer til at ændre indgroede vaner. På energiområdet må flere og flere fx acceptere at leve med en vindmølle i "baghaven".