Vådområder 02.02.2024 Verdensdag for vådområder: En vigtig nøgle til klimakrisen gemmer sig i moserne Tørvemoser lagrer dobbelt så meget CO2 som alle verdens skove tilsammen. Nyt forskningscenter på Københavns Universitet skal kortlægge verdens vådområder og sikre vigtig viden om arealernes klimaregnskab. Global Wetland…
Vidensformidling 01.02.2024 Sociologisk forskning spiller hovedrolle i kampagne om konflikthåndtering i bussen En ny kampagne skal forebygge konflikter mellem passagerer, chauffører og billetkontrollører i den offentlige transport. Det sker med brug af den nyeste forskning og med forskeren i en sjælden hovedrolle.
BEVILLING 25.01.2024 EU vil støtte psykedelisk terapi til patienter med uhelbredelig sygdom Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. Nu vil EU støtte projektet med 6,5 mio. euro.
KLIMASAMLING 18.01.2024 Grønne anbefalinger fra klimasamling på samfundsvidenskab På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på KU har ledelse, medarbejdere og studerende eksperimenteret med ny, demokratisk samarbejdsform for at fremme bæredygtighed på fakultetet og i samfundet: en borgersamling.
AFSTAMNING 17.01.2024 Kan DNA-afsløringer ændre dit syn på race? Hvad betyder det egentlig for folks syn på race, når de får kendskab til deres egne DNA-rødder? Ikke det store, viser et nyt forskningsprojekt fra Institut for Psykologi på KU.
Regnvand 15.01.2024 Pilehegn i Valby kan klare en 100-års regnhændelse 2023 slog rekorden som det vådeste år nogensinde målt, og nedbøren ser kun ud til at fortsætte. Men fremfor at udbygge vores kloaker med CO2-tunge betonbyggerier, skal vi bremse regnvandet ved den enkelte ejendom og…
Mental sundhed 22.12.2023 Kunstig intelligens kan spotte unges selvmordstendenser Stadig flere unge mennesker forsøger at taget livet af sig selv. Mens gamle metoder til at vurdere risikofaktorer har begrænset effekt, kan kunstig intelligens hjælpe med at spotte de vigtigste faresignaler. Det viser e…
Kemi 18.12.2023 Forskere opfinder ”metan-renser”: Kan blive fast inventar i ko- og svinestalde I et nyt opsigtsvækkende studie har forskere fra Københavns Universitet ved hjælp af UV lys og klor fundet en ny metode til at fjerne metangas fra luften. Resultatet bringer os tættere på at fjerne drivhusgassen fra…
Klima 14.12.2023 Ny rapport: Der er behov for at understøtte klimavenlige madvaner En ny populærvidenskabelig rapport formidler de vigtigste resultater fra et flerårigt projekt, der har undersøgt danskernes forsøg på at spise mere klimavenligt.
Investeringer 14.12.2023 Studerende skaber smart værktøj til grønnere investeringer Studerende på Københavns Universitet har udviklet en metode til at investere bæredygtigt og socialt ansvarligt samtidig med at man får det bedste afkast. Metoden kan bruges af både professionelle og private…
Ny rapport 08.12.2023 Unge oplever, at brug af kokain bliver mere normalt i festmiljøer Brugen af kokain er på vej mod normalisering i dele af festkulturen, konkluderer en ny undersøgelse blandt gæster på Roskilde Festival.
opmærksomhed 06.12.2023 Din mobil giver hjernen, hvad den helst vil have: en lind strøm af nye informationer Det er ikke de enorme mængder af information på nettet, som distraherer dig, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Det, din hjerne ikke kan håndtere, er den alt for lette adgang til nyt indhold døgnet rundt.
Fødevarer 29.11.2023 Smagsoverraskelse: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk Forbrugerne er på forhånd skeptiske over for grønt dyrket i vertikale landbrug. Men den første videnskabelige smagstest fra Københavns Universitet og Plant Food & Research, New Zealand viser, at testpersonerne bedømmer…
robuste afgrøder 22.11.2023 Danske forskere punkterer 100 år gammel teori om underlige ’vandballoner’ Mange særdeles hårdføre planter, fx quinoa, er dækket med mærkelige ballonlignende ’blærer’, som man i 127 år har troet er dem, der beskytter planterne mod tørke og salt. Men det gør de slet ikke, afslører…
Madaffald 06.11.2023 Der er store klimabesparelser at hente ved at forebygge fødevaretab og madaffald i Europa Nye beregninger viser, at de europæiske lande har et stort potentiale for at mindske trækket på de globale fødevareressourcer og dertil hørende drivhusgasudledninger. Forskere har estimeret besparelsen på udledningen af…
folkesundhed 04.11.2023 Vi kan spare menneskeliv og milliarder med mindre nitrat i drikkevandet Danmark kan spare over to milliarder kroner om året, hvis vi sænker mængden af nitrat i vores drikkevand. Det viser beregninger lavet af forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og GEUS. Mere og mere…
USA 03.11.2023 Afroamerikanere fra veluddannede familier støder stadig på uddannelsesbarrierer Den sorte befolkning fra veluddannede familier har i USA stadig svært ved at fastholde deres forældres høje uddannelsesniveau. Et nyt studie vidner om fastgroede raceuligheder i dele af det amerikanske samfund.
Kemi 26.10.2023 Stor EU-bevilling skal gøre blandede metaller til fremtidens katalysator Nyt internationalt forskningssamarbejde skal finde vej til den næste generation af katalysatorer, som er en forudsætning for fremtidens grønne kemikalier og brændstoffer. Det håber forskerne at opnå ved hjælp af en ny…
Aktivisme 25.10.2023 Virksomheder mister troværdighed, når chefen ’wokewasher’ Virksomhedsledere deltager i stigende grad i samfundsdebatter. Indsatsen kan dog være ineffektiv eller endda give bagslag, hvis kunderne opfatter lederens stillingtagen som uægte, viser en ny, international undersøgelse…
bæredygtighed 25.10.2023 Ny undersøgelse: Grisevelfærd er vigtigere end klimaet for forbrugerne Danskerne vil hellere betale ekstra for svinekød, der sikrer bedre dyrevelfærd, end for svinekød, der har et lavere klimaaftryk. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Og det sender et budskab til…
Arbejdsmarked 24.10.2023 Stærke AI-kompetencer giver mere på lønkontoen Nyt studie kortlægger værdien af 962 konkrete færdigheder og viser, at særligt viden om kunstig intelligens (AI) i dag står i høj kurs. I gennemsnit øger AI-kompetencer aflønningen med 21 procent.
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…