KLIMABORGERTING 26.10.2021 Den grønne omstilling begynder i din baghave Borgerne skal inddrages i den grønne omstilling helt lokalt, hvis klimakampen skal vinde bred, folkelig opbakning, vurderer forskere.
BEVILLING 15.10.2021 Juridisk forskning gør verden grønnere Med 5 bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond på samlet 16,5 mio. kr. stempler Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, for alvor ind i den grønne omstilling. Samtidig er bevillingerne en kæmpe anerkendelse…
Klimaforskerne 13.10.2021 Klimaforskning: Én procent gør en verden til forskel Frikk Nesje og hans kolleger har skabt international opmærksomhed ved at bygge bro i debatten om, hvor meget vi bør investere i klimaet. Her er en lille rentesats i de klimaøkonomiske modeller afgørende.
Landbrug 11.10.2021 Robotter kan forbedre landbruget, men lovgivning står i vejen Robotter i landbruget har potentiale til at løse manglen på arbejdskraft og øge den globale fødevaresikkerhed. Men lovgivningen på området er forældet og står i vejen for de nye teknologier, viser et studie fra bl.a.…
Covid-19 07.10.2021 Vaccine-lommepenge er kontroversielle - men de virker Kan et par hundrede kroner motivere folk til at lade sig vaccinere? Ja, til en vis grad, viser et forskningsprojekt, der er forankret i Center for Economic Behaviour and Inequality, Københavns Universitet.
sundhedsfremme 04.10.2021 Vi tager først ny viden om sundhed til os, når den giver mening i vores hverdag Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en række ældre mennesker under og efter et klinisk forsøg, der gik ud på at fremme nye motions- og kostvaner. Det var svært for de ældre at fastholde især de nye kostvaner,…
islamforskning 29.09.2021 Æresbegreber fastholder kvinder i islamiske ægteskaber Det er sjældent religion, som hindrer muslimske kvinder i at komme ud af et islamisk ægteskab, men derimod magtfulde familiers æresbegreber. Derfor nytter det ikke at henvise kvinderne til imamer, som danske…
FØDEVAREKÆDEN 27.09.2021 Landmænds andel af prisen for fødevarer er faldet Vejen fra jord til bord bliver længere og længere på globalt plan. Faktisk går den største andel af de penge, vi betaler for vores mad, ikke til landmanden, der dyrker eller avler produktet, men i stedet til bl.a.…
BEVILLING 24.09.2021 Ulige for loven? Jurister samarbejder med AI-forskere for at skabe mere transparens om asylafgørelser Asylansøgere med tilsyneladende ens sager burde få samme asylafgørelse uanset hvilket europæisk land, de søger asyl i. Men statistisk er der stor forskel på afgørelserne for de samme grupper fra land til land. I et nyt…
UNGDOMSUDDANNELSE 16.09.2021 Erhvervsuddannelse former elevers personlighed Bliver unge mennesker mere samvittighedsfulde, når de uddanner sig? Ja, hvis man tager en erhvervsuddannelse, lyder det opsigtsvækkende svar ifølge nyt studie.
BEVILLING 09.09.2021 Nyt forskningsprojekt skal sikre retfærdighed i fremtidens flygtninge- og asylsystemer Som del af det store europæisk forskningsprojekt Algorithmic Fairness for Asylum-Seekers and Refugees (AFAR) skal professor mso Thomas Gammeltoft-Hansen være med til at sikre, at nye teknologier ikke spænder ben for et…
FORSKNING VISER 08.09.2021 Post-Afghanistan: Nye folkeretlige udfordringer for Forsvaret i et ændret konfliktbillede Den situation, vi ser i Afghanistan netop nu, vil gøre vestlige stater mindre tilbøjelige til at sende tropper af sted på internationale missioner.
TERROR & TEKNOLOGI 06.09.2021 Fra VHS-bånd til YouTube: Sådan har terrorister rekrutteret siden 9/11 Meget er sket i teknologiens udvikling siden terrorangrebet på tvillingetårnene i 2001. De sociale mediers indtog har bl.a. gjort det lettere at rekruttere medlemmer til ekstremistiske grupper, men samtidig har…
9/11 03.09.2021 Ingen strategi bag dansk krigsindsats i Afghanistan - vi fulgte USA Da Danmark blot tre måneder efter terrorangrebet 11. september 2001 besluttede at deltage i krigen i Afghanistan, var det for at udvise solidaritet med USA. Indsatsen var ikke led i en langsigtet udenrigspolitisk…
ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Podcast: Sådan omvæltede terroren vores lovgivning Den danske antiterrorlovgivning tager højde for stort set alt, man kan forestille sig med hensyn til terrorisme, og lovgivningen er blevet kritiseret fra mange sider for at være alt for vidtgående. Men er den det? Og…
Masseovervågning 03.09.2021 Den ulovlige lov: Masseovervågningen af danskerne Siden 2006 har vi i Danmark som del af vores kamp mod terrorisme gemt mange tusind milliarder stykker data om danskernes kommunikation. Men ingen ved, om det virker efter hensigten, og EU-domstolen har adskillige gange…
ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Danmarks antiterrorlov er ikke spor dansk – og det er lidt et problem Danmarks omfattende antiterrorlovgivning er i høj grad copy-pasted fra international lov. Det betyder vag og upræcis lovtekst, men måske behøvede det ikke være sådan?
Menneske & Natur 30.08.2021 Motorvejsudspil: Så meget vil danskerne betale for at beskytte naturen og undgå støj Danskerne er i høj grad villige til at betale for at undgå støj, beskytte unik natur og forhindre påkørsel af dyr, når det gælder anlæg af nye motorveje. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, udarbejdet af forskere…
Kæledyr 12.08.2021 Hundene cementerer deres position som danskernes foretrukne kæledyr Hunden ligger nummer et i forhold til katten. Det gælder, når man se på andelen af familier, der har henholdsvis hund og kat, sammenlignet med for 20 år siden, men også når det gælder deres betydning for ejerne og hvor…
Klima 10.08.2021 Dyster klimarapport: Her er fem forskningsprojekter der skal bidrage til en bæredygtig fremtid Danmark og resten af verden står over for en stor udfordring, hvad angår klimaet . Forskere fra KU arbejder lige nu på at skabe løsninger, der kan hjælpe den grønne omstilling på vej.
Teknologi 05.08.2021 I fremtidens pandemier kan du kramme dine venner via din computer I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra blandt andet Københavns Universitet udvikle en ny teknologi som kan give os oplevelsen af at blive krammet og kærtegnet, selvom vi ikke er fysisk sammen med andre mennesker.
Optag 2021 28.07.2021 Københavns Universitet optager næsten samme antal studerende som i corona-året 2020 7.652 ansøgere fik natten til onsdag tilbudt en studieplads på en af KU’s bacheloruddannelser. Det er et fald på 179 studerende i forhold til rekordåret 2020, men 326 flere studerende end i 2019. Fra optagelsen 2021 har…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
Blind vinkel 07.07.2021 Kliniske Covid-19-studier ignorerer kønsforskelle Selv om corona-virus kan ramme mænd og kvinder forskelligt, tager det store flertal af kliniske studier ikke højde for kønsforskelle, viser en analyse af 4.420 studier. I sidste ende kan det påvirke behandlingen.
algoritmer 06.07.2021 Dansk opfindelse vil gøre verdens computerservere mere klimavenlige En ny, sublim algoritme udviklet af danske forskere kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Computerservere er en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så behovet for grøn…