sociale medier 16.09.2022 Valgkamp på sociale medier: ikke for de unge Politikerne vil gerne i kontakt med de unge vælgere på sociale medier. Men det er først og fremmest vennerne og skolen, som engagerer de unge politisk. Både online og offline. Det konkluderer kommunikationsforsker i to…
Religion 13.09.2022 Millioner af landmænd sætter deres lid til Gud, når de skal tage beslutninger En udbredt tro blandt millioner af småbønder i et af verdens fattigste lande er, at Gud bestemmer deres udbytte. Det viser et studie, som har undersøgt koblingen mellem religiøsitet og økonomiske beslutninger. Resultate…
Planter 08.09.2022 Kornsorter med lange og korte rødder skal samarbejde for at overvinde tørke Nogle henter vand dybt nede i jorden, mens andre suger næring til sig i overfladen med brede rodnet. Marker med en blanding af korn med forskellige egenskaber kan være fremtiden for landmanden for at beskytte afgrøderne…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
Arbejdsliv 24.08.2022 Vil du være en bedre chef? Så bo tættere på arbejdet Når chefer bor i nærheden af arbejdspladsen, gavner det både de ansatte og virksomheden. Det viser et nyt, internationalt forskningsprojekt, der er baseret på data fra Danmark.
Sundhed 18.08.2022 Flere danskere kvittede cigaretterne under COVID-pandemien Danske rygere købte mindre tobak, og flere end normalt stoppede med at ryge under COVID-pandemien, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Et overraskende resultat, da vores mentale sundhed og motionsvaner blev…
Optag 2022 28.07.2022 Færre er blevet optaget – men flere har fået deres førstevalg 7.161 ansøgere får den 28. juli tilbudt en studieplads på en af Københavns Universitets bacheloruddannelser. Det er et fald på 6 procent i forhold til 2021. Til gengæld bliver lidt flere optaget på deres førsteprioritet…
Forbrug 22.07.2022 Kviklånere har bestemte personlighedstræk Forbrugslån med høje omkostninger, ofte kaldet kviklån, er kontroversielle og genstand for megen debat. Men hvem tager typisk et kviklån – og hvad bruges pengene på? Det har økonom Emil Toft Hansen undersøgt.
Biologi 21.07.2022 Når du googler ordet ’flåt’, hjælper du videnskaben Vores viden om udviklingen i flåtbårne sygdomme er yderst begrænset og meget svær at skaffe. Men et nyt studie viser, at vores søgninger på Google kan være vejen til at holde bedre øje med både flåter og andre effekter…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…
Søgetal 2022 05.07.2022 Årets ansøgertal: Lille fald – men stadig det mest populære universitet Københavns Universitet oplever lige som resten af sektoren et fald i ansøgere i forhold til corona-årene 2020 og 2021. Enkelte uddannelser er dog gået frem.
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Tour de France 23.06.2022 Provinsbyerne sigter internationalt med events – og opnår lokal effekt Det er ikke kun i København, at internationale events som Tour de France gør deres indtog. Også danske provinsbyer vil have del af festen. Ny forskning viser, at det bl.a. handler om at skabe lokal sammenhængskraft.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
GRØN OMSTILLING 02.06.2022 Nyt pionercenter baner vejen for den grønne omstilling i landbruget Et nye pionercenter blev indviet den 1. juni 2022. Centret skal udvikle grundlæggende forskningsdrevne løsninger til brug for den grønne omstilling i landbruget. Det bliver det første center i verden, der på tværs af…
Socialområdet 01.06.2022 Udsatte børn skal håbe på hjælp i januar Forskere fra Økonomisk Institut har fundet en sammenhæng mellem kommunale budgetkrav og børneindsatser. I værste fald står skrappe budgetregler i vejen for socialpolitiske principper.
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
frivillighed 11.05.2022 Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk…
BEVILLING 11.05.2022 Internettets skyggeside: Hvordan deler unge ekstremt indhold på sociale medier? Et nyt forskningsprojekt på Sociologisk Institut vil afdække, hvordan unge på nettet producerer og deler hadefulde og krænkende memes.
SKÆRMBØRN 05.05.2022 Forældredilemma: Skal små børn have skærmtid? Hvorfor lokker skærmene – og hvad betyder skærmbrug for dit barns udvikling? Det har vi spurgt en række psykologiske forskere om.
Oplevelser 29.04.2022 Se din fortid i øjnene Hvor mange procent neandertaler er du? Ny stor særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge. Husk også at besøge KU's øvrige udstillinger og skønne haver.
FORÆLDRESKAB 29.04.2022 Ulige muligheder for at blive forældre Det er 25 år siden at reagensglasbefrugtning kom til Danmark. Teknikken udløste dengang mange bekymringer om, at kunstig befrugtning ville ”gå for vidt”. Derfor vedtog politikerne en særlig lov om assisteret…