TEKNOLGI & KLIMA 01.03.2022 Neurale netværk bag sociale medier kan bruge uendelige mængder strøm Neurale netværk bruges intensivt af eksempelvis Twitter og Facebook til at anbefale indhold, der vil falde i brugerens smag. En proces, der bruger ekstreme mængder strøm og udleder meget CO2. Faktisk kan hele verdens…
Fedtvæv 17.02.2022 Velfungerende fedt er måske nøglen til færre skavanker som gammel Vores fedtvæv spiller en vigtig rolle for vores sundhed. Men fedtvævet mister sin funktion med alderen, og det kan føre til bl.a. type 2 diabetes, overvægt og cancer. Et højt motionsniveau livet igennem ser dog ud til a…
Kemikalier 11.02.2022 Sportsdrikkedunke afgiver hundredvis af kemikalier Forskere fra Københavns Universitet har fundet flere hundrede forskellige kemiske stoffer i postevand, som er blevet opbevaret i sportsdrikkedunke af blødt plast. Flere af stofferne er potentielt sundhedsskadelige. Der…
Celleforskning 07.02.2022 Forskere får unikt indblik i cellers indre liv Cellers indre skifter konstant form og det begrænser vores forståelse af dem til det øjebliksbillede vi bl.a. ser i et mikroskop. Men med en ny computermodel fra Københavns Universitet kan forskere nu bedre forudsige,…
Røntgenteknologi 26.01.2022 Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give os ny viden om, hvad der gør, at for eksempel yoghurt føles blød i munden, og hvad der skal til for, at chokolade får det helt…
Hovedpine 26.01.2022 Overset folkesygdom: Titusinder har problemer på arbejdet Personer med migræne eller hyppig hovedpine har nedsat arbejdsevne på især tre områder, viser nyt studie. Forskerne håber, den nye viden kan bidrage til, at arbejdspladser i højere grad kan tilpasse sig hovedpineramte.
Oplevelser 14.01.2022 100 vilde billeder af natur og dyreliv Nu kan du opleve de 100 bedste billeder fra fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year – verdens største af sin slags og naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen.
Ulighed 13.01.2022 Når mænd bliver skilt eller bor alene, rammer det deres sundhed – mere end for kvinder Nyt studie fra Københavns Universitet øget risiko for inflammation hos mændene sammen med partnerbrud og det at bo alene i mange år.
BEVILLING 06.01.2022 Udvikler babyer 'i sync' med deres forældre bedre sociale kompetencer? I et nyt projekt støttet af Carlsbergfondet vil professor i psykologi Victoria Southgate måle graden af såkaldt synkron hjerneaktivitet hos forældre og børn, mens de interagerer.
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.
Bevilling 16.12.2021 Livet med et handicap står i centrum for ny undersøgelse Nyt projekt på Sociologisk Institut skal give større viden om hverdagslivet med cerebral parese. Målet er at forbedre betingelserne for trivsel.
Bakterier 16.12.2021 Danske forskere har opdaget nyt skjulested for antibiotikaresistens Gener, der gør bakterier antibiotikaresistente, kan overleve længere, end vi troede. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet, som har påvist et hidtil ukendt skjulested for disse gener. Og det udgør en ny og…
Ny dekan 10.12.2021 Prorektor bliver dekan Prorektor for uddannelse, Bente Merete Stallknecht, overtager 1. maj ledelsen af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet efter dekan Ulla M. Wewer.
TEKNOLOGI & VACCINER 10.12.2021 Forskere udvikler AI-værktøj, der skal bekæmpe fremtidens coronavarianter Et nyt AI-værktøj gør det muligt at forudsige proteiners struktur hurtigere, hvilket er afgørende for, at vi kan udvikle vacciner mod fremtidens coronavarianter. Det er forskere fra Københavns Universitet, der i…
FØDSEL & BAKTERIER 30.11.2021 Udbredt tilstand i vagina kan måske lede til akut kejsersnit En skæv sammensætning af bakterier i vagina hos gravide kvinder er forbundet med øget risiko for akut kejsersnit. Det viser et nyt studie udført af forskere fra blandt andet Københavns Universitet og Dansk BørneAstma…
TEKNOLOGI 24.11.2021 Ny algoritme kan redde liv: Forudsiger hvor mange, der får brug for intensiv pleje mod corona En ny algoritme kan forudsige, hvor mange patienter, der vil få brug for intensiv behandling mod coronavirus på hospitalet. Og det er vigtig viden, når det gælder prioritering af plejepersonale og respiratorer på de…
fødevarevidenskab 22.11.2021 Vi kan bedst lide opdrætslaks – så længe vi ikke ved hvad vi spiser Vi danskere foretrækker smagen af både konventionelt og økologisk opdrættet røget laks over vildlaks. Det viser en blindsmagning udført af forskere på Københavns Universitet. Men så snart vi ved, hvor fisken kommer fra,…
Det gode liv 10.11.2021 Livet med kronisk sygdom: Tre spørgsmål, vi stadig savner svar på Vi har brug for mere viden om, hvordan vi bedst hjælper patienter med kroniske lidelser til at få et bedre liv. Ayo Wahlberg, der netop har afsluttet et stort projekt om kronikere, efterlyser nye initiativer.
Folkesundhed 10.11.2021 Luftforurening: Mange kommuner har ikke nok ”frisk luft” WHO’s nye anbefalinger til grænseværdier for luftforurening betyder, at mange af de danske kommuner nu ligger for højt. Den nyeste viden peger ifølge KU-forskere på, at luftforurening er skadelig. Selv ved lavere…
KOST & ERNÆRING 28.10.2021 Danske børn er vilde med fisk, men spiser det alt for sjældent Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk - faktisk er de ret vilde med mad fra…
Ulighed 28.10.2021 Socialt belastet barndom giver langt flere indlæggelser på hospitalet Socialt udsatte børn og unge bliver langt oftere indlagt på hospitalet end andre børn og unge, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Covid-19 07.10.2021 Vaccine-lommepenge er kontroversielle - men de virker Kan et par hundrede kroner motivere folk til at lade sig vaccinere? Ja, til en vis grad, viser et forskningsprojekt, der er forankret i Center for Economic Behaviour and Inequality, Københavns Universitet.
sundhedsfremme 04.10.2021 Vi tager først ny viden om sundhed til os, når den giver mening i vores hverdag Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en række ældre mennesker under og efter et klinisk forsøg, der gik ud på at fremme nye motions- og kostvaner. Det var svært for de ældre at fastholde især de nye kostvaner,…
FØDEVAREKÆDEN 27.09.2021 Landmænds andel af prisen for fødevarer er faldet Vejen fra jord til bord bliver længere og længere på globalt plan. Faktisk går den største andel af de penge, vi betaler for vores mad, ikke til landmanden, der dyrker eller avler produktet, men i stedet til bl.a.…
Biologi 09.09.2021 Viden om bananfluens stofskifte kan bane vejen for ny medicin mod fedme og diabetes Bananfluens indre ligner menneskers mere, end man skulle tro. Nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget et hormon i fluen, som kan hjælpe os med bedre at forstå, hvordan menneskers stofskifte styres. Ny viden,…