Kvantevidenskab 21.09.2022 Milliardinvestering skal udvikle Danmarks første kvantecomputer Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.…
Kræft 06.09.2022 Tre proteiner samarbejder så kræft spreder sig. Nu kan de måske stoppes Med ny teknologi er det muligt at undersøge proteiner, der er tusind gange mindre end bredden af et menneskehår. Nu kan forskning baseret på den teknologi måske føre til ny behandling af nogle de farligste kræftformer.
award 06.09.2022 Årets underviser: En levende legende i glitterjakke og gladiatordragt He is a living legend in his department – known to occasionally sport a gladiator costume or sequin jacket and electric guitar. Not a speck of dust has settled on this epic lecturer after 38 years of teaching. To the…
Mikrobiologi 30.08.2022 Krigeriske genetiske parasitter kan føre til nye forsvar mod farlige bakterier Plasmider - en type selvstændige genetiske parasitter i bakterier, bærer et hidtil ukendt våbenarsenal af ”genværktøjet” CRISPR-Cas, som de især bruger til at bekrige andre plasmider med, viser forskning fra Købehavns…
Sundhed 18.08.2022 Flere danskere kvittede cigaretterne under COVID-pandemien Danske rygere købte mindre tobak, og flere end normalt stoppede med at ryge under COVID-pandemien, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Et overraskende resultat, da vores mentale sundhed og motionsvaner blev…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…
Bevilling 06.07.2022 Matematik og datalogi kan gøre os klogere på pandemier. Nu har KU-professor fået en bevilling til at gøre netop det Kan man bygge en matematisk model, der beskriver, hvordan sygdomme spreder sig, og hvordan man stopper dem? Det vil professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet, og nu har han fået The Schmidt Science Polymaths…
Udholdenhed 27.06.2022 Svedtransport og genial affjedring fik urmennesket i den gule førertrøje For 2 millioner år siden brugte Homo erectus sin uovertrufne udholdenhed til at udmatte antiloper på savannen. I dag udnytter vi vores forhistoriske genetik til at gennemføre verdens hårdeste cykelløb. Tour de France er…
Sundhed 24.06.2022 Det sker der i kroppen, når du cykler 200 kilometer om dagen Hvad sker der med kroppen, når man kører Tour de France? Læs Jørn Wulff Helges svar her.
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Tour de France 23.06.2022 Provinsbyerne sigter internationalt med events – og opnår lokal effekt Det er ikke kun i København, at internationale events som Tour de France gør deres indtog. Også danske provinsbyer vil have del af festen. Ny forskning viser, at det bl.a. handler om at skabe lokal sammenhængskraft.
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
SKÆRMBØRN 05.05.2022 Forældredilemma: Skal små børn have skærmtid? Hvorfor lokker skærmene – og hvad betyder skærmbrug for dit barns udvikling? Det har vi spurgt en række psykologiske forskere om.
ernæring 03.05.2022 B12-mangel skader små børns udvikling - nødhjælpsmaden er ikke god nok Vitamin B12-mangel hos spædbørn fører til både dårlig motorisk udvikling og blodmangel, viser studie fra Burkina Faso, som Københavns Universitet og Læger uden Grænser står bag. B12-mangel er et enormt, men overset…
Oplevelser 29.04.2022 Se din fortid i øjnene Hvor mange procent neandertaler er du? Ny stor særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge. Husk også at besøge KU's øvrige udstillinger og skønne haver.
FORÆLDRESKAB 29.04.2022 Ulige muligheder for at blive forældre Det er 25 år siden at reagensglasbefrugtning kom til Danmark. Teknikken udløste dengang mange bekymringer om, at kunstig befrugtning ville ”gå for vidt”. Derfor vedtog politikerne en særlig lov om assisteret…
fødevarer 26.04.2022 Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. I dag skydes det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på område…
Styrketræning 22.04.2022 Variation i styrketræningen giver øget styrke, men ikke ekstra muskelvækst Det har i årevis været antagelsen, at variation i styrketræningsprogrammer har betydning for træningseffekterne. Nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, at varieret styrketræning har gavnlig effekt på udviklin…
Corona 04.04.2022 Nedlukningerne bed sig ikke fast i unges mentale helbred Unge har ikke fået et dårligere mentalt helbred efter de to corona-nedlukninger, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Men på den korte bane var der et midlertidigt dyk.
SCIENCE FORMIDLINGSPRIS 31.03.2022 Professor bliver inspireret af husmoderforeninger og skoleelever Professor Dennis Sandris Nielsen fra Københavns Universitet vinder SCIENCE’s Formidlingspris 2022 for sin vilje og evne til at formidle sin forskning om de store samfundsperspektiver i bakterier, virus og svampe til…
Celleforskning 28.03.2022 Blækspruttearme hjælper cancerceller med at invadere kroppen Med de bedste pincetter i verden kaster et forskerhold fra Københavns Universitet nyt lys over en fundamental mekanisme i alle levende celler, som gør dem i stand til at undersøge deres omgivelser og endda invadere væv.…
Sundhed 08.03.2022 Nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker, selvom du ikke taber dig Nordisk kost er sund for os og kan forebygge en række sygdomme. Hidtil har forskere hovedsageligt tilskrevet de positive helbredseffekter, at man ofte taber sig ved at spise nordisk kost. Men i et nyt studie af forskere…