Stamceller 12.12.2022 Ældgammel fisk kan hjælpe til at lave kunstige organer i fremtiden En ældgammel fisk, kaldet ‘et levende fossil’, har hjulpet forskere med at forstå stamceller. Det er et kvantespring indenfor stamcelleforskning og kan potentielt være med til at designe kunstige organer i fremtiden
Ny Medicin 07.12.2022 Forskere fjerner gærcelles sexlyst og gør den til cannabis-sporhund Forskere fra SCIENCE på Københavns Universitet har ændret almindeligt bagergær, så det nu kan sanse de aktive stoffer i cannabis. Gærcellen viser det ved at farve sig selv rød. Resultatet baner både vejen for, at flere…
Top 5 01.12.2022 Her er årets mest læste forskningshistorier Fra hård styrketræning til grøn omstilling. Vi har samlet årets fem mest læste forskningsnyheder på Københavns Universitet.
Bæredygtig kost 01.12.2022 Termitter skal lære os at dyrke supersvampe De har været dyrket og ædt af termitter i 30 millioner år. Den særlige slags svampe, der er tale om, er kylling, soja og majs overlegne på proteiner, men er endnu ikke blevet dyrket af mennesker. Ved at efterligne…
Psykiatri 28.11.2022 Sådan udvikler de 20 mest almindelige psykiatriske diagnoser sig Næsten halvdelen af alle psykiatriske patienter får en helt anden diagnose indenfor 10 år. Nye tal for diagnoser skal hjælpe med at forudse forløb for mennesker med psykisk sygdom.
Hjernen 23.11.2022 Stor opdagelse om pattedyrs hjerner overrasker forskere I et nyt gennembrud i forståelsen af pattedyrs hjerner har forskere fra Københavns Universitet opdaget noget højst overraskende: Nemlig at et livsvigtigt enzym, der forbinder hjernens signaler, tænder og slukker helt…
ABORT I DANMARK 08.11.2022 Hvor går grænsen for fri abort? Abortdebatten ruller verden over. I Danmark står vi overfor debatten om, hvor vi skal placere barren for den frie abort. Vi har taget en snak om retten til fri abort i Danmark med professor Janne Rothmar Herrmann og…
Gensaks 28.10.2022 Nybrud i CRISPR-forskning skal gøre det muligt at klippe mere effektivt og sikkert i menneskers gener CRISPR kan ændre vores DNA og har et gigantisk potentiale indenfor blandt andet sygdomsbekæmpelse. Ny forskning fra Københavns Universitet kan være med til at sikre, at CRISPR ikke klipper i de forkerte gener.
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Styrketræning 19.10.2022 Mænd får mere muskelvækst af styrketræning end kvinder Der er forskel på, hvor meget mænd og kvinders muskler vokser, når de dyrker styrketræning. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Rygmarv 17.10.2022 Rygceller overrasker: ”Jeg håber, at det kan sætte skub i en masse nye tanker og forsøg” Skader på rygmarven kan være meget invaliderende. Nu viser forskning fra Københavns Universitet, at rygmarvscellerne bevæger sig anderledes, end man troede. Det kan få stor betydning for fremtidig behandling.
Mental sundhed 03.10.2022 Her er eksperternes tre løsninger til psykiatrien Tallene for danskernes mentale helbred bliver værre og værre. Men vi har faktisk løsninger, der måske kan få udviklingen til at vende, fortæller to af landets førende eksperter på psykiatriområdet.
Vaccine 29.09.2022 Gravide kvinder og deres ufødte børn kan dø af malaria. Nu er vaccine måske på vej Malaria er en kæmpe sundhedsudfordring specielt i afrikanske lande syd for Sahara. Især for gravide kvinder og deres børn. Nu har forskerhold fået 75 millioner kroner til at udvikle ny vaccine
Teknologi 26.09.2022 Derfor gør apps os stressede Det stresser os, at apps indsamler vores personlige data. Ny forskning fra Københavns Universitet har målt, hvor ’klamme’ apps kan føles for brugerne. Ifølge forskerne er der behov for handling fra industri og…
Kvantevidenskab 21.09.2022 Milliardinvestering skal udvikle Danmarks første kvantecomputer Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.…
Kræft 06.09.2022 Tre proteiner samarbejder så kræft spreder sig. Nu kan de måske stoppes Med ny teknologi er det muligt at undersøge proteiner, der er tusind gange mindre end bredden af et menneskehår. Nu kan forskning baseret på den teknologi måske føre til ny behandling af nogle de farligste kræftformer.
award 06.09.2022 Årets underviser: En levende legende i glitterjakke og gladiatordragt He is a living legend in his department – known to occasionally sport a gladiator costume or sequin jacket and electric guitar. Not a speck of dust has settled on this epic lecturer after 38 years of teaching. To the…
Mikrobiologi 30.08.2022 Krigeriske genetiske parasitter kan føre til nye forsvar mod farlige bakterier Plasmider - en type selvstændige genetiske parasitter i bakterier, bærer et hidtil ukendt våbenarsenal af ”genværktøjet” CRISPR-Cas, som de især bruger til at bekrige andre plasmider med, viser forskning fra Købehavns…
Sundhed 18.08.2022 Flere danskere kvittede cigaretterne under COVID-pandemien Danske rygere købte mindre tobak, og flere end normalt stoppede med at ryge under COVID-pandemien, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Et overraskende resultat, da vores mentale sundhed og motionsvaner blev…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…
Bevilling 06.07.2022 Matematik og datalogi kan gøre os klogere på pandemier. Nu har KU-professor fået en bevilling til at gøre netop det Kan man bygge en matematisk model, der beskriver, hvordan sygdomme spreder sig, og hvordan man stopper dem? Det vil professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet, og nu har han fået The Schmidt Science Polymaths…
Udholdenhed 27.06.2022 Svedtransport og genial affjedring fik urmennesket i den gule førertrøje For 2 millioner år siden brugte Homo erectus sin uovertrufne udholdenhed til at udmatte antiloper på savannen. I dag udnytter vi vores forhistoriske genetik til at gennemføre verdens hårdeste cykelløb. Tour de France er…
Sundhed 24.06.2022 Det sker der i kroppen, når du cykler 200 kilometer om dagen Hvad sker der med kroppen, når man kører Tour de France? Læs Jørn Wulff Helges svar her.
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Tour de France 23.06.2022 Provinsbyerne sigter internationalt med events – og opnår lokal effekt Det er ikke kun i København, at internationale events som Tour de France gør deres indtog. Også danske provinsbyer vil have del af festen. Ny forskning viser, at det bl.a. handler om at skabe lokal sammenhængskraft.