grøn omstilling 26.04.2024 Vi skal være flexitarer: Skidtfisk og rogn kan gøre grønsagerne mindre kedelige Svaret på en grøn omstilling af vores kostvaner er ikke, at vi alle skal være vegetarer. En sund og mere realistisk løsning er derimod flexitar-kost, hvor det animalske kommer fra havet og giver umami-smag til de…
klima 17.04.2024 Verdens tundra udleder overraskende mere CO2, når det bliver varmere Når det bliver varmere, vil den arktiske tundra formentlig frigive 30% mere CO2, end den gør i dag. Og det er næsten fire gange mere, end hvad man tidligere har estimeret. Det viser et stort internationalt studie, som…
udvikling 11.04.2024 Økonom: Vi overser varer fra skoven for milliarder af kroner Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for hundredvis af milliarder. Men det er værdier, der undgår vores opmærksomhed, da produkterne er…
Landbrug 05.04.2024 ”Drop industri-landbrug”: Kæmpestudie fastslår at mennesker og miljø har bedst af varieret landbrug, men bundlinjen trives også Blandede dyrehold og afgrøder, blomsterstriber og naturområder, vand- og jordforbedringer og meget andet: Nyt globalt kæmpestudie ledt af Københavns Universitet sammen med Hohenheim Universitet har undersøgt effekten af…
kunstig intelligens 03.04.2024 Forskere viser vejen: AI-modeller behøver ikke at sluge SÅ meget strøm Udviklingen af AI-modeller er en overset klimasynder. Forskere fra Københavns Universitet har lavet en opskriftsbog over AI-modeller, der kan yde det samme, men bruger meget mindre energi. Energiforbruget og…
Grøn data 26.03.2024 Det er klima-dyrt at opbevare sundhedsdata. Så i fremtiden skal vi måske kode det ind i DNA Store mængder data kræver store mængder energi, både når det skal analyseres og opbevares. I fremtiden skal vi måske opbevare vores data på en helt anden måde, siger professor.
Grøn medicin 26.03.2024 Affaldsprodukter kan få nyt liv i lægemiddelindustrien Affald fra fødevare- og olieindustrien kan få nyt liv i lægemiddelindustrien. Det understreger vigtigheden af tværfaglig forskning i arbejdet med at løse globale udfordringer.
klimaforandringer 13.03.2024 Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er…
Cost-benefit-analyser 08.03.2024 Økonomer vil tillægge naturen større værdi Den etablerede økonomiske praksis undervurderer systematisk naturens samfundsøkonomiske værdi, mener en international kreds af økonomer. I tidsskriftet Science foreslår de en ny beregningsmodel.
vandmiljø 05.03.2024 Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den…
Metan 29.02.2024 Ung forsker gør overraskende fund af metan i bjerggletsjere: ”Meget mere udbredt end vi troede” Global afsmeltning er ved at skrue låget af til naturlige metankilder, som vi ikke kender omfanget af. Nu har den unge forsker, Sarah Elise Sapper fra Københavns Universitet, fundet høje koncentrationer af den potente…
arkæologi 23.02.2024 Fugle har tilpasset sig menneskelig aktivitet gennem årtusinder I overgangen fra den sidste istid, fra omkring 14.500 til 10.500 år siden, skabte stenalderfolk i det østlige Jordan ved et tilfælde et levested for fugle ved at høste planter, som gav fuglene plads til at blive og yngl…
KLIMAKRISE 09.02.2024 De nemme løsninger er sjældent svaret på samfundets klimaudfordringer Det kan nogle gange virke, som om vi gør problemerne unødvendigt komplicerede, når vi som samfund skal løse de store bæredygtighedsudfordringer. Men der er ingen simple løsninger, når ’de vilde problemer’ skal løses.
Vådområder 02.02.2024 Verdensdag for vådområder: En vigtig nøgle til klimakrisen gemmer sig i moserne Tørvemoser lagrer dobbelt så meget CO2 som alle verdens skove tilsammen. Nyt forskningscenter på Københavns Universitet skal kortlægge verdens vådområder og sikre vigtig viden om arealernes klimaregnskab. Global Wetland…
Klima 31.01.2024 Nyt studie viser at Grønland optager lidt mere metan end der frigives I et nyt studie fra Københavns Universitet konkluderer forskere, at de tørre områder i den isfrie del af Grønland optager mere metan end der frigives fra de våde områder. De nye resultater bidrager med vigtig viden til…
planter 30.01.2024 Asparges og orkidé ligner hinanden mere end vi troede Hvordan er et bøgeblad egentlig bygget op? Og hvad har bestemt, hvordan stænglen på en asparges ser ud? Det gør et nyt ’opslagsværk’ lavet af forskere fra Københavns Universitet os klogere på. Opslagsværket, som…
KLIMASAMLING 18.01.2024 Grønne anbefalinger fra klimasamling på samfundsvidenskab På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på KU har ledelse, medarbejdere og studerende eksperimenteret med ny, demokratisk samarbejdsform for at fremme bæredygtighed på fakultetet og i samfundet: en borgersamling.
Regnvand 15.01.2024 Pilehegn i Valby kan klare en 100-års regnhændelse 2023 slog rekorden som det vådeste år nogensinde målt, og nedbøren ser kun ud til at fortsætte. Men fremfor at udbygge vores kloaker med CO2-tunge betonbyggerier, skal vi bremse regnvandet ved den enkelte ejendom og…
Kemi 18.12.2023 Forskere opfinder ”metan-renser”: Kan blive fast inventar i ko- og svinestalde I et nyt opsigtsvækkende studie har forskere fra Københavns Universitet ved hjælp af UV lys og klor fundet en ny metode til at fjerne metangas fra luften. Resultatet bringer os tættere på at fjerne drivhusgassen fra…
Klima 14.12.2023 Ny rapport: Der er behov for at understøtte klimavenlige madvaner En ny populærvidenskabelig rapport formidler de vigtigste resultater fra et flerårigt projekt, der har undersøgt danskernes forsøg på at spise mere klimavenligt.