KLIMAKRISE 09.02.2024 De nemme løsninger er sjældent svaret på samfundets klimaudfordringer Det kan nogle gange virke, som om vi gør problemerne unødvendigt komplicerede, når vi som samfund skal løse de store bæredygtighedsudfordringer. Men der er ingen simple løsninger, når ’de vilde problemer’ skal løses.
Vådområder 02.02.2024 Verdensdag for vådområder: En vigtig nøgle til klimakrisen gemmer sig i moserne Tørvemoser lagrer dobbelt så meget CO2 som alle verdens skove tilsammen. Nyt forskningscenter på Københavns Universitet skal kortlægge verdens vådområder og sikre vigtig viden om arealernes klimaregnskab. Global Wetland…
Klima 31.01.2024 Nyt studie viser at Grønland optager lidt mere metan end der frigives I et nyt studie fra Københavns Universitet konkluderer forskere, at de tørre områder i den isfrie del af Grønland optager mere metan end der frigives fra de våde områder. De nye resultater bidrager med vigtig viden til…
planter 30.01.2024 Asparges og orkidé ligner hinanden mere end vi troede Hvordan er et bøgeblad egentlig bygget op? Og hvad har bestemt, hvordan stænglen på en asparges ser ud? Det gør et nyt ’opslagsværk’ lavet af forskere fra Københavns Universitet os klogere på. Opslagsværket, som…
KLIMASAMLING 18.01.2024 Grønne anbefalinger fra klimasamling på samfundsvidenskab På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på KU har ledelse, medarbejdere og studerende eksperimenteret med ny, demokratisk samarbejdsform for at fremme bæredygtighed på fakultetet og i samfundet: en borgersamling.
Regnvand 15.01.2024 Pilehegn i Valby kan klare en 100-års regnhændelse 2023 slog rekorden som det vådeste år nogensinde målt, og nedbøren ser kun ud til at fortsætte. Men fremfor at udbygge vores kloaker med CO2-tunge betonbyggerier, skal vi bremse regnvandet ved den enkelte ejendom og…
Kemi 18.12.2023 Forskere opfinder ”metan-renser”: Kan blive fast inventar i ko- og svinestalde I et nyt opsigtsvækkende studie har forskere fra Københavns Universitet ved hjælp af UV lys og klor fundet en ny metode til at fjerne metangas fra luften. Resultatet bringer os tættere på at fjerne drivhusgassen fra…
Klima 14.12.2023 Ny rapport: Der er behov for at understøtte klimavenlige madvaner En ny populærvidenskabelig rapport formidler de vigtigste resultater fra et flerårigt projekt, der har undersøgt danskernes forsøg på at spise mere klimavenligt.
Fødevarer 29.11.2023 Smagsoverraskelse: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk Forbrugerne er på forhånd skeptiske over for grønt dyrket i vertikale landbrug. Men den første videnskabelige smagstest fra Københavns Universitet og Plant Food & Research, New Zealand viser, at testpersonerne bedømmer…
robuste afgrøder 22.11.2023 Danske forskere punkterer 100 år gammel teori om underlige ’vandballoner’ Mange særdeles hårdføre planter, fx quinoa, er dækket med mærkelige ballonlignende ’blærer’, som man i 127 år har troet er dem, der beskytter planterne mod tørke og salt. Men det gør de slet ikke, afslører…
arter 13.11.2023 Den har parringsorgan som en oplukker: Ny art opkaldt efter Carlsberg Seks nye arter af biller er opdaget i Sydamerika af forskere fra Københavns Universitet. Den ene har et helt speciel parringsorgan, som har fået forskerne til at opkalde arten efter ølgiganten Carlsberg. Der er stærkt…
Klima 09.11.2023 Ny forskning slår fast: Afsmeltningen af Grønlands gletsjere er femdoblet de sidste 20 år I den største kortlægning nogensinde, lavet på baggrund af satellitbilleder og ældre luftfotos fra Rigsarkivet, slår forskere fra Københavns Universitet fast med syvtommer-søm, at de grønlandske gletsjere smelter med…
Madaffald 06.11.2023 Der er store klimabesparelser at hente ved at forebygge fødevaretab og madaffald i Europa Nye beregninger viser, at de europæiske lande har et stort potentiale for at mindske trækket på de globale fødevareressourcer og dertil hørende drivhusgasudledninger. Forskere har estimeret besparelsen på udledningen af…
bæredygtighed 25.10.2023 Ny undersøgelse: Grisevelfærd er vigtigere end klimaet for forbrugerne Danskerne vil hellere betale ekstra for svinekød, der sikrer bedre dyrevelfærd, end for svinekød, der har et lavere klimaaftryk. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Og det sender et budskab til…
Træer 24.10.2023 Skjulte kulstoflagre opdaget fra oven: 20 procent af Danmarks trædække overses i statistikkerne I byerne og på landet findes der på tværs af hele Europa et enormt antal træer, som i dag overses i opgørelser over biomasse og CO2-lagring, viser en ny kortlægning fra Københavns Universitet lavet med kunstig…
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
Plantemad 04.10.2023 Tusinder år gammel teknik kan gøre planteost til ’noget vi gider at spise’ Videnskaben kigger mod fermentering for at lave planteoste der både føles og smager som rigtig ost. I et nyt forskningsresultat fra Københavns Universitet viser forskere, at teknikken rummer gode muligheder for at lave…
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…