Fødevarer 29.11.2023 Smagsoverraskelse: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk Forbrugerne er på forhånd skeptiske over for grønt dyrket i vertikale landbrug. Men den første videnskabelige smagstest fra Københavns Universitet og Plant Food & Research, New Zealand viser, at testpersonerne bedømmer…
robuste afgrøder 22.11.2023 Danske forskere punkterer 100 år gammel teori om underlige ’vandballoner’ Mange særdeles hårdføre planter, fx quinoa, er dækket med mærkelige ballonlignende ’blærer’, som man i 127 år har troet er dem, der beskytter planterne mod tørke og salt. Men det gør de slet ikke, afslører…
arter 13.11.2023 Den har parringsorgan som en oplukker: Ny art opkaldt efter Carlsberg Seks nye arter af biller er opdaget i Sydamerika af forskere fra Københavns Universitet. Den ene har et helt speciel parringsorgan, som har fået forskerne til at opkalde arten efter ølgiganten Carlsberg. Der er stærkt…
Klima 09.11.2023 Ny forskning slår fast: Afsmeltningen af Grønlands gletsjere er femdoblet de sidste 20 år I den største kortlægning nogensinde, lavet på baggrund af satellitbilleder og ældre luftfotos fra Rigsarkivet, slår forskere fra Københavns Universitet fast med syvtommer-søm, at de grønlandske gletsjere smelter med…
Madaffald 06.11.2023 Der er store klimabesparelser at hente ved at forebygge fødevaretab og madaffald i Europa Nye beregninger viser, at de europæiske lande har et stort potentiale for at mindske trækket på de globale fødevareressourcer og dertil hørende drivhusgasudledninger. Forskere har estimeret besparelsen på udledningen af…
bæredygtighed 25.10.2023 Ny undersøgelse: Grisevelfærd er vigtigere end klimaet for forbrugerne Danskerne vil hellere betale ekstra for svinekød, der sikrer bedre dyrevelfærd, end for svinekød, der har et lavere klimaaftryk. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Og det sender et budskab til…
Træer 24.10.2023 Skjulte kulstoflagre opdaget fra oven: 20 procent af Danmarks trædække overses i statistikkerne I byerne og på landet findes der på tværs af hele Europa et enormt antal træer, som i dag overses i opgørelser over biomasse og CO2-lagring, viser en ny kortlægning fra Københavns Universitet lavet med kunstig…
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
Plantemad 04.10.2023 Tusinder år gammel teknik kan gøre planteost til ’noget vi gider at spise’ Videnskaben kigger mod fermentering for at lave planteoste der både føles og smager som rigtig ost. I et nyt forskningsresultat fra Københavns Universitet viser forskere, at teknikken rummer gode muligheder for at lave…
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…
JORDKLODEN 06.09.2023 Forskere advarer: Klodens ’blodtryk’ er for højt Planetens modstandskraft bliver udsat for et massivt og stigende pres. Seks ud af ni af de såkaldte planetære grænser er overskredet, og det kan sætte hele vores livsgrundlag over styr, advarer forskere bag nyt studie.
Tørke 04.09.2023 Ekstreme klimaforhold hærgede i det tropiske Stillehav i over 200 år Bølge af ekstremt vejr skyller ind over verden lige nu. Ny undersøgelse af nedbør i det tropiske Stillehav viser, at vi for ikke længe siden havde lignende forhold i over 200 år. Den viden kan hjælpe med at forberede os…
Biodiversitet 02.09.2023 Vi har mistet tre ud af fire steder med sjældne sommerfugle På bare 26 år er udbredelsen af sjældne sommerfugle skrumpet med 72% i det østlige Danmark. Adskillige arter er udryddelsestruede. Og naturbeskyttelsen har ikke virket. Sådan lyder konklusionen af en omfattende…
Paradoks 24.08.2023 Mange grønlændere oplever klimaforandringer – langt færre tror, de er menneskeskabte Befolkningen i Grønland er i særlig grad udsat for klimaforandringer, og de fleste grønlændere føler sig direkte berørt af dem. Alligevel mener kun halvdelen, at de er menneskeskabte, viser et nyudgivet studie.
dyr 14.08.2023 Det vrimler med verdens mest sejlivede dyr i Danmark Det er fundet på Mount Everest, på bunden af dybe have – ja, selv i rummet. Det mikroskopiske bjørnedyr har en uhørt evne til at overleve i de mest fjendtlige miljøer i verden og findes i stort antal i Danmark, viser ny…
Naturen i krise 10.08.2023 Vores enøjede natursyn koster naturen dyrt Rundt om i verden værdisætter mennesker naturen på mange forskellige måder, der rækker langt ud over de værdier, der omsættes på den økonomiske markedsplads, men den mangfoldighed kommer ikke til udtryk i de centrale…
bæredygtighed 04.08.2023 Hjortetakssalt og ”bagning” ved 160 grader løser et kæmpe miljøproblem Polyester er den næstmest brugte type tekstil i verden og en stor miljøsynder, især fordi langt det meste stof ikke bliver genanvendt. Stoffet, der er en blanding af plastik og bomuld, har været svært for industrien at…
Indlandsisen 31.07.2023 Isforskere i Østgrønland når bunden af indlandsisen Det internationale forskningssamarbejde EGRIP med iskerneforskere fra Københavns Universitet i spidsen, har nu nået deres mål om at bore hele vejen ned under indlandsisen. Det er første gang det lykkes i en såkaldt…