MADIVÆRKSÆTTERE OG PARTNERSKABER 25.03.2022 5 bud på hvordan vi løser den grønne omstilling i fællesskab Hvis vi skal accelerere en grøn omstilling af vores madsystemer er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber og samarbejde på tværs. Ph.d.-stipendiat Jesper Lee Jyderup kommer her med 5 gode eksempler.
Bæredygtighed 25.03.2022 Offentlige køkkener kan være nøglen til en grøn omstilling De fleste af os kender det. Vi har besluttet os for at spise mere grønt, men af alle mulige gode og dårlige grunde holder det ikke så længe, som vi havde planer om.
Klima 17.03.2022 800.000 års ’klimadagbog’ viser, at planter også hjalp kloden med at optage stigende mængder kulstof i istiden Gennem forhistoriske luftbobler fanget i is har klimaforskere fra Københavns Universitet undersøgt det globale klima 800.000 år tilbage i tiden. Studiet viser at selv istidens planteliv også øgede sin produktion af bl.a…
Vulkaner 16.03.2022 Gammel is afslører stribevis af gigantiske vulkanudbrud Isboringer fra Antarktis og Grønland har afsløret gigantiske vulkanudbrud i under sidste istid. 69 af dem er større end noget udbrud set i nyere tid. Vulkanudbruddene kan gøre os klogere på, hvor følsom vores klode er…
Klimaøkonomi 10.03.2022 Survey: Eksperter efterlyser højere priser på CO2-udledning Næsten alle akademiske eksperter anbefaler markant højere priser på CO2-udledning, viser den første globale undersøgelse af eksperters syn på ’carbon pricing’.
Fugleliv 10.03.2022 Sådan opstår nye fuglearter En stor del af den århundreder gamle strid om, hvor og hvordan nye fuglearter opstår, er nu løst. Forskere fra Københavns Universitet har leveret bevis for, at fugle i bjergområder – hvor langt de fleste af verdens arte…
Jordens historie 09.03.2022 Grønlandsk kæmpekrater opstod få millioner år efter dinosaurerne uddøde Danske og svenske forskere har nu dateret det enorme Hiawatha-asteroidekrater, som ligger begravet en kilometer under den grønlandske iskappe. Den nye datering begraver tidligere spekulationer om, at asteroidenedslaget…
KLIMAFORSKERNE 08.03.2022 Grøn politolog: Ikke-statslige aktører driver nu den grønne omstilling Klimaforskerne: Portræt af politolog Michele Betsill og hendes forskning i aktørerne bag den grønne omstilling.
TEKNOLGI & KLIMA 01.03.2022 Neurale netværk bag sociale medier kan bruge uendelige mængder strøm Neurale netværk bruges intensivt af eksempelvis Twitter og Facebook til at anbefale indhold, der vil falde i brugerens smag. En proces, der bruger ekstreme mængder strøm og udleder meget CO2. Faktisk kan hele verdens…
Klimaforandringer 21.02.2022 290 millioner nye byboere gavner Kinas klimaregnskab Stik modsat hvad man tror, har den massive migration fra land til by vist sig at have en positiv virkning på Kinas CO2-lager. Urbanisering kan ligefrem være en del af opskriften på at blive klimaneutral. Det er…
Insekter 21.02.2022 Insekters vingeslag skal fortælle os hvordan det går med biodiversiteten Insektbestandene går tilbage verden over med store konsekvenser for vores økosystemer, uden vi helt ved hvorfor. Men med en ny algoritme fra Københavns Universitet kan vi nu langt bedre følge med i, hvordan det står til…
landbrug 16.02.2022 Medicinrester i slam og møg har ikke den frygtede effekt Medicinrester og husholdningskemikalier i spildevandsslam og komøg har ikke en påviselig giftig virkning i landbrugsjord, viser 14 år lange eksperimenter fra Københavns Universitet. Samtidig giver kogødning og slam fra…
ØL 10.02.2022 Forskere har knækket koden til at lave alkoholfri øl uden den vandede smag Endelig har forskere fundet en måde at brygge alkoholfri øl, der smager af rigtig øl og hverken er vandet eller flad. Samtidig er metoden markant mere bæredygtig, end de eksisterende brygge-teknikker. ”Det er en…
Røntgenteknologi 26.01.2022 Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give os ny viden om, hvad der gør, at for eksempel yoghurt føles blød i munden, og hvad der skal til for, at chokolade får det helt…