TEKNOLGI & KLIMA 01.03.2022 Neurale netværk bag sociale medier kan bruge uendelige mængder strøm Neurale netværk bruges intensivt af eksempelvis Twitter og Facebook til at anbefale indhold, der vil falde i brugerens smag. En proces, der bruger ekstreme mængder strøm og udleder meget CO2. Faktisk kan hele verdens…
Klimaforandringer 21.02.2022 290 millioner nye byboere gavner Kinas klimaregnskab Stik modsat hvad man tror, har den massive migration fra land til by vist sig at have en positiv virkning på Kinas CO2-lager. Urbanisering kan ligefrem være en del af opskriften på at blive klimaneutral. Det er…
Insekter 21.02.2022 Insekters vingeslag skal fortælle os hvordan det går med biodiversiteten Insektbestandene går tilbage verden over med store konsekvenser for vores økosystemer, uden vi helt ved hvorfor. Men med en ny algoritme fra Københavns Universitet kan vi nu langt bedre følge med i, hvordan det står til…
landbrug 16.02.2022 Medicinrester i slam og møg har ikke den frygtede effekt Medicinrester og husholdningskemikalier i spildevandsslam og komøg har ikke en påviselig giftig virkning i landbrugsjord, viser 14 år lange eksperimenter fra Københavns Universitet. Samtidig giver kogødning og slam fra…
ØL 10.02.2022 Forskere har knækket koden til at lave alkoholfri øl uden den vandede smag Endelig har forskere fundet en måde at brygge alkoholfri øl, der smager af rigtig øl og hverken er vandet eller flad. Samtidig er metoden markant mere bæredygtig, end de eksisterende brygge-teknikker. ”Det er en…
Røntgenteknologi 26.01.2022 Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give os ny viden om, hvad der gør, at for eksempel yoghurt føles blød i munden, og hvad der skal til for, at chokolade får det helt…
KLIMAFORANDRINGER 17.12.2021 Ikonisk hval har efter tusinder af år fået en ny fjende Den ikoniske hval med stødtanden, som lever i Arktis, har fået en ny fjende - nemlig støj. Unikt studie fra Københavns Universitet og Grønlands Naturinstitut viser, at narhvaler bliver særdeles påvirkede af støj fra…
BILTRAFIK 16.12.2021 Millioner til grøn omstilling på vejene Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget knap 12 millioner til projektet GREENCAR, der skal vise vejen til en grøn omstilling af bilsektoren.
NYT CENTER 13.12.2021 Københavns Universitet lancerer nyt videnscenter op til HKH Kronprinsesse Marys 50-årsfødselsdag Crown Princess Mary Center - solving problems through research and partnerships lanceres på Københavns Universitet den 2. februar 2022.
Bevilling 25.11.2021 Forskningsprojekt vil knække koden bag grønne nabofællesskaber Med støtte fra VELUX FONDEN skal ny forskning afdække, hvordan man skaber grønne nabofællesskaber i boligforeninger, og hvilken effekt fællesskaberne har for den grønne omstilling og det sociale liv.
fødevarevidenskab 22.11.2021 Vi kan bedst lide opdrætslaks – så længe vi ikke ved hvad vi spiser Vi danskere foretrækker smagen af både konventionelt og økologisk opdrættet røget laks over vildlaks. Det viser en blindsmagning udført af forskere på Københavns Universitet. Men så snart vi ved, hvor fisken kommer fra,…
Plantevidenskab 18.11.2021 Ny viden om Jordens vigtigste biokemiske reaktion: Et skridt på vejen til at øge planters CO2-optag En gruppe proteiner i planters celler spiller en langt vigtigere rolle for fotosyntesen end tidligere antaget, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskningen er et vigtigt skridt på vejen for at forstå…
NATURHISTORIE 10.11.2021 Forskere punkterer forklaring på den største stigning i biodiversitet i Jordens historie Den største stigning i havenes biodiversitet i klodens historie skyldes ikke en asteroideeksplosion som hidtil antaget. Faktisk gjorde eksplosionen, at udviklingen af nye dyrearter stagnerede i en periode. Svaret på den…
fødevarer 09.11.2021 Danskerne har nedsat kødforbruget – men vi halter efter de andre europæere En ny stor undersøgelse af kødforbruget i Europa viser, at vi har fået mere smag for plantebaseret mad og sætter mindre kød til livs. Det gælder også Danmark. Dog halter danskerne efter alle øvrige lande i undersøgelsen…
KOMMUNALVALG 03.11.2021 Sådan bidrager kommunerne til et bedre klima Hver tredje dansker peger på klima og miljø, som et af de tre emner, der bliver afgørende for, hvor de sætter deres kryds til kommunalvalget. Men hvilke muligheder har kommunerne – set med juridiske briller - for at…
KLIMABORGERTING 26.10.2021 Den grønne omstilling begynder i din baghave Borgerne skal inddrages i den grønne omstilling helt lokalt, hvis klimakampen skal vinde bred, folkelig opbakning, vurderer forskere.
BEVILLING 15.10.2021 Juridisk forskning gør verden grønnere Med 5 bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond på samlet 16,5 mio. kr. stempler Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, for alvor ind i den grønne omstilling. Samtidig er bevillingerne en kæmpe anerkendelse…
Klimaforskerne 13.10.2021 Klimaforskning: Én procent gør en verden til forskel Frikk Nesje og hans kolleger har skabt international opmærksomhed ved at bygge bro i debatten om, hvor meget vi bør investere i klimaet. Her er en lille rentesats i de klimaøkonomiske modeller afgørende.
Menneske & Natur 30.08.2021 Motorvejsudspil: Så meget vil danskerne betale for at beskytte naturen og undgå støj Danskerne er i høj grad villige til at betale for at undgå støj, beskytte unik natur og forhindre påkørsel af dyr, når det gælder anlæg af nye motorveje. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, udarbejdet af forskere…
Klima 10.08.2021 Dyster klimarapport: Her er fem forskningsprojekter der skal bidrage til en bæredygtig fremtid Danmark og resten af verden står over for en stor udfordring, hvad angår klimaet . Forskere fra KU arbejder lige nu på at skabe løsninger, der kan hjælpe den grønne omstilling på vej.