Grøn energi 19.12.2022 Grøn omstilling af energiområdet kræver meget bedre borgerinddragelse Den grønne omstilling kræver store forandringer og mange danskere kommer til at ændre indgroede vaner. På energiområdet må flere og flere fx acceptere at leve med en vindmølle i "baghaven".
BÆREDYGTIG JUL 19.12.2022 Forsker: Sådan laver du plantemad, der smager af jul Hvordan kombinerer vi plantebaseret mad med smagen af jul? Det har en fødevareingeniør fra Københavns Universitet et godt bud på. Nøglen er et boost af umami.
farver 16.12.2022 Farver er store miljøsyndere: Sådan kan vi gøre lilla mere grøn Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at…
Bæredygtig kost 01.12.2022 Termitter skal lære os at dyrke supersvampe De har været dyrket og ædt af termitter i 30 millioner år. Den særlige slags svampe, der er tale om, er kylling, soja og majs overlegne på proteiner, men er endnu ikke blevet dyrket af mennesker. Ved at efterligne…
vores klode 28.11.2022 Verden har fået langt flere søer Vores klode har fået langt flere søer de seneste årtier, viser en unik global kortlægning af 3,4 millioner søer, som Københavns Universitet har været med til at lave. Især små søer, som udleder store mængder drivhusgas,…
MADVANER 25.11.2022 Tæt på hver anden dansker forsøger at skære ned på kødet Ny forskning fra Sociologisk Institut viser, at næsten halvdelen af den danske befolkning er i gang med at reducere deres kødforbrug.
KLIMAFORSKERNE 24.11.2022 Psykologiprofessor: Oplevelser i Virtual Reality kan motivere os til grøn handling De fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimahandling, men vores handlinger følger ikke altid med, viser forskning fra psykologi.
KLIMA 23.11.2022 Forskere peger på jordreform som svar på landbrugets klimaudfordringer Det har stor klimaeffekt, når landbruget tager tidligere vådområder ud af drift. Men det går langsomt, når politiske ønsker, landmænd og andre lokale interesser skal møde hinanden.
Klima 16.11.2022 Nu er det bevist: Planter i Arktis har stor indflydelse på opvarmningen Et internationalt forskerhold med forskere fra bl.a. Københavns Universitet dokumenterer for første gang planters centrale rolle i opvarmningen af Arktis. De nye resultater gør os i stand til at lave mere præcise…
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
Klima 19.10.2022 Hvis vi lod haveaffaldet ligge kunne vi lagre 600.000 tons CO2 om året Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns…
Klima 18.10.2022 Vibrerende lastbiler har søgt efter Danmarks fremtidige CO2-lagre under jorden Seismiske undersøgelser af undergrunden i det nordvestlige Sjælland skal hjælpe forskere med at lokalisere jordlag, som er velegnede til at oplagre indfanget CO2 i den nære fremtid. Københavns Universitet leverer både…
Klimabelastning 29.09.2022 Miljøprofessor: ”At vi er et klima-foregangsland, er en sandhed med modifikationer” Helt i bund, når det kommer til biodiversitet, madvaner og forbrug. Danmark er langt fra et entydigt foregangsland på klimaområdet, som vi opfatter os selv som, mener miljøprofessor Katherine Richardson.
Energi 27.09.2022 Halvdelen af danskerne ved ikke hvad biomasse er Knap halvdelen af befolkningen har aldrig hørt om den største vedvarende energikilde i Danmark. Det viser en undersøgelse, der som den første har undersøgt danskernes holdning til træbaseret biomasse som energikilde. Og…
Kvantevidenskab 21.09.2022 Milliardinvestering skal udvikle Danmarks første kvantecomputer Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.…
Klimaforandringer 15.09.2022 Global opvarmning fordoblede risikoen for historisk skybrud i 2011 Forskere på Københavns Universitet har i samarbejde med DMI, og ved hjælp af detaljerede vejrmodeller, vist en klar sammenhæng mellem temperaturstigninger og det ekstreme skybrud over Købehavn i juli 2011. Ny metode, de…
Planter 08.09.2022 Kornsorter med lange og korte rødder skal samarbejde for at overvinde tørke Nogle henter vand dybt nede i jorden, mens andre suger næring til sig i overfladen med brede rodnet. Marker med en blanding af korn med forskellige egenskaber kan være fremtiden for landmanden for at beskytte afgrøderne…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
Natur 23.08.2022 Nye afsløringer om mystisk urfisk: Derfor svømmer den rundt på hovedet En tur i scanneren på Skejby Sygehus har kastet nyt lys over den mystiske urfisk Coelacanth – en af verdens mest sjældne fisk. Forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har haft Danmarks eneste eksemplar…