Bæredygtighed 12.04.2023 Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i…
Klima 14.03.2023 Optælling af 9 milliarder træer kan hjælpe med kontrol af klimakreditter og naturgenopretning Forskere fra Københavns Universitet og NASA har udviklet en metode, som netop har kortlagt flere milliarder træer og deres kulstofoptag i Afrika. Metoden kan fremadrettet bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter…
Forbrugeradfærd 03.03.2023 Forbrugerne er skeptiske over for ny teknologi i kvægavl, men kun én ud af fem siger, at de ikke vil drikke mælken Danske forbrugere forholder sig kritisk til nye bioteknologiske kvægavlsmetoder. Men et nyt forskningsstudie viser, at forbrugerne omvendt gerne drikker mælken, så længe metoderne ikke er anvendt på køerne, som leverer…
Herlighedsværdi 01.03.2023 Forskere sætter kroner og øre på private skoves herlighedsværdi Skove er førstevalget, når danskerne vil ud og nyde naturen. Det viser sig også i salgspriserne, når ejendomme med privat skov skal sælges. Skoven har nemlig stor værdi, ud over dens indtjeningsmuligheder, viser nyt…
Klima 21.02.2023 Ny viden om Indlandsisens bevægelse kan gøre os klogere på hvornår havene stiger Gennemtrawling af tusindvis af satellitmålinger med kunstig intelligens har vist forskere fra GEUS og Københavns Universitet, at smeltevand i tunneller under isen får Indlandsisen til at ændre hastighed og nogle steder…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Fødevarer 18.01.2023 Hvad dælen er en bælgfrugt? Europæisk uvidenhed står i vejen for denne ”grønne” superføde Europæerne spiser for få bælgfrugter i forhold til myndighedernes anbefalinger - med Danmark på sidstepladsen. Det viser nyt EU-finansieret studie fra Københavns Universitet, som en del af ”FOODENGINE”-programmet.…
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Grøn energi 19.12.2022 Grøn omstilling af energiområdet kræver meget bedre borgerinddragelse Den grønne omstilling kræver store forandringer og mange danskere kommer til at ændre indgroede vaner. På energiområdet må flere og flere fx acceptere at leve med en vindmølle i "baghaven".
BÆREDYGTIG JUL 19.12.2022 Forsker: Sådan laver du plantemad, der smager af jul Hvordan kombinerer vi plantebaseret mad med smagen af jul? Det har en fødevareingeniør fra Københavns Universitet et godt bud på. Nøglen er et boost af umami.
farver 16.12.2022 Farver er store miljøsyndere: Sådan kan vi gøre lilla mere grøn Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at…
Bæredygtig kost 01.12.2022 Termitter skal lære os at dyrke supersvampe De har været dyrket og ædt af termitter i 30 millioner år. Den særlige slags svampe, der er tale om, er kylling, soja og majs overlegne på proteiner, men er endnu ikke blevet dyrket af mennesker. Ved at efterligne…
vores klode 28.11.2022 Verden har fået langt flere søer Vores klode har fået langt flere søer de seneste årtier, viser en unik global kortlægning af 3,4 millioner søer, som Københavns Universitet har været med til at lave. Især små søer, som udleder store mængder drivhusgas,…
MADVANER 25.11.2022 Tæt på hver anden dansker forsøger at skære ned på kødet Ny forskning fra Sociologisk Institut viser, at næsten halvdelen af den danske befolkning er i gang med at reducere deres kødforbrug.
KLIMAFORSKERNE 24.11.2022 Psykologiprofessor: Oplevelser i Virtual Reality kan motivere os til grøn handling De fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimahandling, men vores handlinger følger ikke altid med, viser forskning fra psykologi.
KLIMA 23.11.2022 Forskere peger på jordreform som svar på landbrugets klimaudfordringer Det har stor klimaeffekt, når landbruget tager tidligere vådområder ud af drift. Men det går langsomt, når politiske ønsker, landmænd og andre lokale interesser skal møde hinanden.
Klima 16.11.2022 Nu er det bevist: Planter i Arktis har stor indflydelse på opvarmningen Et internationalt forskerhold med forskere fra bl.a. Københavns Universitet dokumenterer for første gang planters centrale rolle i opvarmningen af Arktis. De nye resultater gør os i stand til at lave mere præcise…
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
Klima 19.10.2022 Hvis vi lod haveaffaldet ligge kunne vi lagre 600.000 tons CO2 om året Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns…