Teknologi 05.08.2021 I fremtidens pandemier kan du kramme dine venner via din computer I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra blandt andet Københavns Universitet udvikle en ny teknologi som kan give os oplevelsen af at blive krammet og kærtegnet, selvom vi ikke er fysisk sammen med andre mennesker.
Naturhistorie 13.07.2021 Dinosaurer har levet i varmere og mere skiftende klima, end vi før har troet Klimaet i den sene kridttid, hvor dinosaurerne dominerede kloden, har været varmere og mere svingende, end hidtil troet, viser nyt studie af forskere fra bl.a. Københavns Universitet. Opdagelsen kan få betydning for…
KLIMA 08.07.2021 Forskere: Lad planterester rådne på marken – det er godt for klimaet Planter, der ligger og rådner i jorden har ikke kun værdi som kompost. Faktisk spiller planterester en helt afgørende rolle for, at jord kan holde på kulstof, hvilket er vigtigt for at få nedbragt klodens CO2-udledning.…
algoritmer 06.07.2021 Dansk opfindelse vil gøre verdens computerservere mere klimavenlige En ny, sublim algoritme udviklet af danske forskere kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Computerservere er en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så behovet for grøn…
fremtidens afgrøder 06.07.2021 Danske forskere har opdaget, hvordan hestebønnen kan gøres sikker at spise for alle For 400 millioner mennesker kan det være farligt at spise store mængder hestebønner, fordi de indeholder stoffet vicin. Det begrænser udbredelsen af hestebønnen som bæredygtig proteinkilde. Nu har forskere fra København…
kunstig intelligens 16.06.2021 Algoritme afslører narhvalers mystiske madvaner En algoritme kan forudsige, hvornår narhvaler jager – en indsigt som var tæt på umulig at få før. Det er matematikere og dataloger fra Københavns Universitet, der sammen med havbiologer i Grønland er gået nye veje for a…
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
genomer 12.05.2021 Leoparder er mere forskellige end brunbjørne er fra isbjørne Ny forskning viser, at leoparder fra Afrika og Asien er mere genetisk forskellige end isbjørne og brunbjørne er fra hinanden. Faktisk er leoparderne så forskellige, at der burde være tale om to forskellige arter, lyder…
KLIMA 11.05.2021 Hvedegræs kan sænke CO2-udledning i landbruget markant Hvedegræs har potentiale til at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med op til 10 procent, lyder prognosen i et nyt forskningsprojekt af KU og Carlsberg Laboratorium. Over de næste fem år vil de arbejde på at…
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Landbrug 16.04.2021 Ny opfindelse kan mindske pesticider på marken: Skelner skadelige insekter fra gavnlige En forsker fra Københavns Universitet har udviklet en algoritme, der i samspil med en sensor, gør det muligt at skelne de skadelige insekter, der nedbryder afgrøderne, fra de gavnlige, der bestøver dem og hjælper…
KLIMAFORANDRINGER 15.04.2021 Forskere undersøger, hvilke træer, der kan integreres i Danmark, når klimaet tvinger dem på flugt Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt over 100 egetræer fra forskellige lande og deres evne til at tilpasse sig det danske klima. Deres resultater viser, at eg fra Nordamerika, Korea og Japan har bedre…
Geografi 12.04.2021 Tøende permafrost giver overraskende koldere vandstrømme i Arktis: Kan påvirke fiskebestanden En forsker fra Københavns Universitet har i et nyt studie opdaget, at tøende permafrost i Alaska giver koldere vandstrømme i mindre floder og vandløb. En overraskende konsekvens af klimaforandringerne, som muligvis vil…
klima 09.04.2021 Klimakrisen kræver kulturel omstilling – nyt center skal levere viden, visioner og konkrete løsninger Klimakrisen er udgangspunktet for et helt nyt slags universitetscenter, hvor forskere side om side med praktikere skal dykke ned i menneskets forhold til natur og ressourcer og udvikle konkrete, bæredygtige løsninger.…
rewilding 06.04.2021 Det kan være billigst at lade naturen passe sig selv - men EU-støtte er en kæp i hjulet Omkostningerne ved at forvalte naturområder baseret på rewilding kan være betydeligt mindre end ved traditionel naturpleje. Men EU’s landbrugsstøtteordninger skævvrider konkurrencen. Det er konklusionen i den økonomiske…
CO2-aftryk 29.03.2021 Klimamærkning mindsker vores CO2-aftryk – også selvom vi prøver at undgå at blive informeret Når et klimamærke informerer os om, hvor stort CO2-aftryk forskellige kødprodukter har, bliver mange af os påvirket til at vælge en mere klimavenlig vare. Det gælder både blandt dem, der gerne vil kende klimaaftrykket,…
SKOV 25.03.2021 Ny dokumentation: Urørt skov er en minimal gevinst for klimaet Påstanden om at urørt skov har en betydelig klimaeffekt, fordi skove med selv meget gamle træer bliver ved med at suge CO2 ud af atmosfæren, bliver nu tilbagevist af forskere fra Københavns Universitet. Argumentet bygge…
KLIMA 16.03.2021 Forskere finder intakte plantefossiler under indlandsisen for første gang nogensinde For første gang nogensinde har forskere fundet fossiler under Grønlands indlandsis, der er så store og velbevarede, at man kan se dem med det blotte øje. Fossilerne afslører detaljer om klima og planter i Grønland genne…
landbrug 15.03.2021 Ninja-protein giver afgrøder flere sideskud Et lillebitte nyopdaget protein kan regulere, hvor høje græsarter som hvede, byg og ris bliver, og hvor mange sideskud, de får. Det er forskere fra Københavns Universitet, der har identificeret mikroproteinet LITTLE…
Dinosaurer 09.03.2021 Lang gåtur: Dinosaurer var 15 mio. år om at komme fra Sydamerika til Grønland Som de første i verden har en forsker fra Københavns Universitet og en forsker fra Columbia University lavet en præcis datering af, hvornår de første planteædende dinosaurer kom til Østgrønland. Resultaterne viser, at…