Havstrømme 25.07.2023 Dyster klimaberegning: Forskere forudser et kollaps af den atlantiske havstrøm i midten af dette århundrede Vigtig havstrøm, der i dag omfordeler varme, kulde og nedbør mellem troperne og de nordligste egne i Atlanterhavsområdet vil kollapse omkring år 2060, hvis udledningen af klimagasser fortsætter. Sådan lyder konklusionen…
klima 29.06.2023 Forskere om FN’s Søfartsorganisation: ”Lige nu modarbejder den sin egen grønne omstilling” FN’s søfartsorganisation IMO medvirker selv aktivt til, at skibsindustrien er milevidt fra sine klimamål. En væsentlig grund er, at organisationen mangler penge og ekspertise. Hvis IMO ikke bliver styrket, er der tåget…
klima 15.06.2023 Gasser fra bakterier og plankton ændrer klimaet – nyt forskningscenter vil regne ud hvor meget Vi skal have regnet ud, hvor store mængder gasser, som planter, jord, svampe og bakterier konstant sender ud i luften. For det er med til at ændre klodens klima. I dag ved vi alt for lidt om dem. Derfor åbner det første…
pesticider 08.06.2023 Ubæredygtig kaffedyrkning gør flere og flere syge Et intensivt forbrug af pesticider på verdens kaffefarme fører til flere og flere rapporteringer om mennesker og dyr, der bliver syge. Derfor skal kaffedyrkning gøres bæredygtig igen ved at bringe den tilbage til…
Klima 30.05.2023 Grønlandsk gletsjermel kan hjælpe i kampen mod klimaforandringer Bitte små gletsjer-partikler kan indfange betydelige mængder CO2 og indeholder næringsstoffer, der gøder jorden bedre end almindelig økologisk gødning. På den lange bane kan gletsjermel spille en vigtig rolle i kampen…
Klimaøkonomi 25.05.2023 Filosoffer er enige med økonomer om klimaindsats – men savner etiske overvejelser Nyt studie viser, at filosoffer med ekspertise i fremtidsscenarier vil have mere fokus på hensynet til fremtidige generationer i de klimaøkonomiske beregninger. Men de er enige i ét af økonomernes centrale parametre.
Lyt til Landskabet 12.05.2023 Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber Forskere fra KU har på et nyt website samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører, der viser, hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber.
Fødevarer 10.05.2023 Dansk innovation skal omdanne næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til værdifuld tang I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort…
Formidlingspris 09.05.2023 Spaghetti-armet æggehoved vil flytte folk med fakta Hans Henrik Bruun er en særdeles aktiv fornuftens stemme i den offentlige samtale om vores danske natur nu og i fremtiden. Her møder han ofte stærke følelser med fakta. Årets modtager af SCIENCE’ formidlingspris mener…
Planteforskning 04.05.2023 Utrolig bakterie kan sætte egne gener ind i planter og give dem nye superkræfter Vi har i årtusinder fremelsket særlige egenskaber ved dyr og planter ved at udvælge og krydse deres afkom. Nu skyder forskere fra København Universitet en naturlig genvej til de gavnlige forandringer, med hjælp fra en…
Klima 18.04.2023 Internationalt forskerhold: Verdens klimaplaner er bekymrende læsning Ifølge klimaplaner indsendt til FN af 50 lande vil der i 2050 fortsat udledes 12 gigaton CO2 om året, som skal fjernes igen fra atmosfæren. Landene satser bl.a. på at teknologi og mere natur skal løse problemet, men det…
Økosystemer 13.04.2023 Dyr uddør på Mauritius. Det sætter øens økosystem i fare Når et økosystem er truet, kan nye arter ikke nødvendigvis erstatte dem, der forsvinder, viser nyt studie fra Københavns Universitet.
Bæredygtighed 12.04.2023 Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i…
Klima 14.03.2023 Optælling af 9 milliarder træer kan hjælpe med kontrol af klimakreditter og naturgenopretning Forskere fra Københavns Universitet og NASA har udviklet en metode, som netop har kortlagt flere milliarder træer og deres kulstofoptag i Afrika. Metoden kan fremadrettet bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter…
Forbrugeradfærd 03.03.2023 Forbrugerne er skeptiske over for ny teknologi i kvægavl, men kun én ud af fem siger, at de ikke vil drikke mælken Danske forbrugere forholder sig kritisk til nye bioteknologiske kvægavlsmetoder. Men et nyt forskningsstudie viser, at forbrugerne omvendt gerne drikker mælken, så længe metoderne ikke er anvendt på køerne, som leverer…
Herlighedsværdi 01.03.2023 Forskere sætter kroner og øre på private skoves herlighedsværdi Skove er førstevalget, når danskerne vil ud og nyde naturen. Det viser sig også i salgspriserne, når ejendomme med privat skov skal sælges. Skoven har nemlig stor værdi, ud over dens indtjeningsmuligheder, viser nyt…
Klima 21.02.2023 Ny viden om Indlandsisens bevægelse kan gøre os klogere på hvornår havene stiger Gennemtrawling af tusindvis af satellitmålinger med kunstig intelligens har vist forskere fra GEUS og Københavns Universitet, at smeltevand i tunneller under isen får Indlandsisen til at ændre hastighed og nogle steder…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Fødevarer 18.01.2023 Hvad dælen er en bælgfrugt? Europæisk uvidenhed står i vejen for denne ”grønne” superføde Europæerne spiser for få bælgfrugter i forhold til myndighedernes anbefalinger - med Danmark på sidstepladsen. Det viser nyt EU-finansieret studie fra Københavns Universitet, som en del af ”FOODENGINE”-programmet.…
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.