Arktis 17.08.2022 Populær forskningsstation i Grønland genåbner: Klimaforskere fra hele verden står i kø for at bruge den Forskning i det arktiske klima er i mere end 100 år blevet indsamlet og gemt på Københavns Universitets nordligste forskningsstation, Arktisk Station. Stationen er netop genåbnet efter en gennemgribende modernisering og…
Biologi 21.07.2022 Når du googler ordet ’flåt’, hjælper du videnskaben Vores viden om udviklingen i flåtbårne sygdomme er yderst begrænset og meget svær at skaffe. Men et nyt studie viser, at vores søgninger på Google kan være vejen til at holde bedre øje med både flåter og andre effekter…
Biodiversitet 11.07.2022 Ny rapport om biodiversitet: Danmark skal have værdien af natur ind i finansloven Danmark er milevidt fra at indfri de vedtagne mål for vores natur og biodiversitet. Hvis vi skal rette op på både den danske og globale biodiversitetskrise, skal vi i gang med at opgøre værdierne af vores natur og…
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
GRØN OMSTILLING 02.06.2022 Nyt pionercenter baner vejen for den grønne omstilling i landbruget Et nye pionercenter blev indviet den 1. juni 2022. Centret skal udvikle grundlæggende forskningsdrevne løsninger til brug for den grønne omstilling i landbruget. Det bliver det første center i verden, der på tværs af…
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
Drivhusgasser 23.05.2022 Nye målinger fra Nordsverige viser mindre udledning af metan end frygtet De fleste ved, at når permafrosten tør, kan det medføre en betydelig frigivelse af metan. Nu viser ny forskning, at frigivelse af metan kan blive ti gange mindre ved netop en optøning. Arbejdet er udført af en…
fødevarer 26.04.2022 Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. I dag skydes det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på område…
KLIMAFORSKERNE 06.04.2022 Hvis bilerne skal blive grønne, må de helt store hjul drejes Hvilke økonomiske håndtag skal de folkevalgte skrue på for at flytte folk over i grønne biler? Det er et forskningsteam på Økonomisk Institut i fuld gang med at opklare.
SCIENCE FORMIDLINGSPRIS 31.03.2022 Professor bliver inspireret af husmoderforeninger og skoleelever Professor Dennis Sandris Nielsen fra Københavns Universitet vinder SCIENCE’s Formidlingspris 2022 for sin vilje og evne til at formidle sin forskning om de store samfundsperspektiver i bakterier, virus og svampe til…
fødevarer 28.03.2022 Derfor driver fødevarekrisen over igen Selvom fødevarekrisen udløst af krigen i Ukraine lige nu skaber akutte problemer, er der ingen grund til panikhandlinger, vurderer fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. De høje priser på…
MADIVÆRKSÆTTERE OG PARTNERSKABER 25.03.2022 5 bud på hvordan vi løser den grønne omstilling i fællesskab Hvis vi skal accelerere en grøn omstilling af vores madsystemer er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber og samarbejde på tværs. Ph.d.-stipendiat Jesper Lee Jyderup kommer her med 5 gode eksempler.
Bæredygtighed 25.03.2022 Offentlige køkkener kan være nøglen til en grøn omstilling De fleste af os kender det. Vi har besluttet os for at spise mere grønt, men af alle mulige gode og dårlige grunde holder det ikke så længe, som vi havde planer om.
Klima 17.03.2022 800.000 års ’klimadagbog’ viser, at planter også hjalp kloden med at optage stigende mængder kulstof i istiden Gennem forhistoriske luftbobler fanget i is har klimaforskere fra Københavns Universitet undersøgt det globale klima 800.000 år tilbage i tiden. Studiet viser at selv istidens planteliv også øgede sin produktion af bl.a…
Vulkaner 16.03.2022 Gammel is afslører stribevis af gigantiske vulkanudbrud Isboringer fra Antarktis og Grønland har afsløret gigantiske vulkanudbrud i under sidste istid. 69 af dem er større end noget udbrud set i nyere tid. Vulkanudbruddene kan gøre os klogere på, hvor følsom vores klode er…
Klimaøkonomi 10.03.2022 Survey: Eksperter efterlyser højere priser på CO2-udledning Næsten alle akademiske eksperter anbefaler markant højere priser på CO2-udledning, viser den første globale undersøgelse af eksperters syn på ’carbon pricing’.
Fugleliv 10.03.2022 Sådan opstår nye fuglearter En stor del af den århundreder gamle strid om, hvor og hvordan nye fuglearter opstår, er nu løst. Forskere fra Københavns Universitet har leveret bevis for, at fugle i bjergområder – hvor langt de fleste af verdens arte…
Jordens historie 09.03.2022 Grønlandsk kæmpekrater opstod få millioner år efter dinosaurerne uddøde Danske og svenske forskere har nu dateret det enorme Hiawatha-asteroidekrater, som ligger begravet en kilometer under den grønlandske iskappe. Den nye datering begraver tidligere spekulationer om, at asteroidenedslaget…
KLIMAFORSKERNE 08.03.2022 Grøn politolog: Ikke-statslige aktører driver nu den grønne omstilling Klimaforskerne: Portræt af politolog Michele Betsill og hendes forskning i aktørerne bag den grønne omstilling.