Teknologi 08.03.2021 Sådan vil robotteknologi påvirke os og vores natur i fremtiden Hvordan vil robotteknologi påvirke dyrelivet i naturen? Vil selvkørende biler skabe mere eller mindre larm i byerne? Og hvordan ser menneskets forhold til naturen ud i fremtiden? Få 170 eksperters bud på, hvordan…
PLANTEBIOLOGI 04.03.2021 Forskere får plante til at optage 50 procent mere zink: Kan måske hjælpe verdens fejlernærede Over to milliarder mennesker på verdensplan er fejlernærede, fordi de mangler zink i deres kost. Med Københavns Universitet i spidsen har et internationalt forskerhold for første gang opdaget, hvordan man kan få planter…
Klimaforskning 12.02.2021 Misforstået hensyn til alle holdninger forstærker klimaskepsis Mange af os kan uforskyldt være med til at understøtte den klimaskepsis, der vokser frem i disse år. Den udbredte skepsis bliver nemlig forstærket af ’systemfejl’ i bl.a. journalistiske grundregler, sociale medier og…
Klima 09.02.2021 Den arktiske permafrost udleder mere CO2 end vi troede Der kan være større CO2-udledning forbundet med den smeltende permafrost i Arktis end hidtil antaget. Et internationalt forskerhold med en forsker fra Københavns Universitet har opdaget, at bakterier i jorden frigiver…
Bæredygtighed 2030 09.02.2021 Grønt gearskifte: Klimaaftrykket skal halveres Nye, ambitiøse bæredygtighedsmål skal frem mod 2030 halvere klima- og ressourceaftrykket på Københavns Universitet. Det skal bl.a. ske gennem bæredygtige indkøb, mere effektiv brug af bygninger, mindre skadelig kemi og…
Madspild 08.02.2021 Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt Når vi ser et æble, der har brune pletter, er vi tilbøjelige til at vælge det fra, fordi vi tror, at det smager dårligt. Men hvis vi skal madspild til livs, må vi ændre denne opfattelse. For der er intet i vejen med…
Fødevareforskning 04.02.2021 Sverige slår Danmark i ræset om økologisk mad i det offentlige Sverige er bedst, Danmark næstbedst, mens Norge ligger helt i bund, når det drejer sig om, hvor meget økologisk mad, der serveres i kantiner, børnehaver og andre dele af den offentlige sektor i de tre lande, lyder…
plantevidenskab 28.01.2021 Dannelsen af træ kan nu følges i real-time – kan måske gavne klimaet og byggebranchen i fremtiden Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Den nye forskning i planters cellevægge udført af bl.a. Københavns Universitet åbner op for at skabe…
SMAG 27.01.2021 Nyt studie: Her er drikkevarerne med størst umami-potentiale I et nyt studie undersøger forskere fra Københavns Universitet for første gang nogensinde, hvilke drikkevarer, der smager mest af umami. Er det champagne, øl, vin eller sake, der snupper førstepladsen? Det giver en…
MILJØ 12.01.2021 Dit bio-skrald skal bruges som gødning på markerne Forskere bag stort EU-projekt vil udvikle teknologi, der gør det lettere at omdanne skraldet i vores grønne bioposer til gødning på markerne. For landbruget kalder i den grad på mere bæredygtige løsninger til gavn for…
Klimaløsninger 05.01.2021 Vi vil have folk til at vælge grønt En samtale omkring spisebordet på et kollegieværelse kickstartede hurtigt en brainstorm om, hvordan man som studerende kan reducere CO2-emissioner gennem valg af madvarer og bidrage til løsningen af klimakrisen.