Scholars at risk 19.02.2019 Universiteter styrker global indsats for akademisk frihed Seks danske universiteter åbner nu en dansk afdeling af den internationale netværksorganisation Scholars at Risk.
UDDANNELSE 19.02.2019 Arbejdsgiverne glæder sig til de nye erhvervskandidater i statskundskab Læs statskundskab på deltid og arbejd 25 timer om ugen ved siden af. Det er konceptet for Institut for Statskundskabs nye 4-årige erhvervskandidatuddannelse.
Klima 12.02.2019 Smeltende indlandsis fører sand for milliarder med sig Ny forskning viser, at den fortsat stigende afsmeltning fra Grønlands indlandsis fører til enorme sandaflejringer langs den grønlandske kyst. Og de aflejringer skaber en stor indkomstmulighed for landet, der kæmper med…
Folkestyre 05.02.2019 Ingen strategi bag dansk krigsdeltagelse – vi følger USA Det er i høj grad embedsmænd, ministre og Forsvaret, der iscenesætter de politiske beslutninger om at gå i krig. Og Danmarks militære engagement bygger kun i mindre grad på strategiske valg og langsigtede analyser – det…
EVOLUTION 30.01.2019 Hund og menneskes 15.000 årige venskab under mikroskop Der er måske mere om ordsproget ’hunde ligner deres ejer’, end vi hidtil har troet. Et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet vil nærstudere DNA fra forhistoriske hunde og mennesker og afdække fællestræk og…
medier og sundhed 18.01.2019 Mediernes historier om medicin gør patienter utrygge De seneste 15 år er antallet af artikler om kolesterolsænkende medicin tidoblet i de danske medier. De mange artikler bidrager dog ikke til oplysning og afklaring for dem, der tager eller overvejer at tage…
UDPEGNING 10.01.2019 Psykolog Mette Skovgaard Væver udpeget til Børnerådet Børne- og socialminister Mai Mercado har udpeget lektor i klinisk børnepsykologi Mette Skovgaard Væver fra Intitut for Psykologi til Børnerådet.
VIRTUAL REALITY 08.01.2019 I VR lærer drenge bedst, når læreren er en drone - pigerne lærer bedre fra virtuelle Marie I et virtuelt læringsmiljø er der stor forskel på drenge og piger, viser ny forskning fra Institut for Psykologi.
FORSKNING 07.01.2019 Dansk økonom bag et af 2018´s vigtigste forskningsresultater Din livsstil og dit helbred er i høj grad formet af sundhed og sygdom blandt dine nærmeste, og det er vigtig viden indenfor den økonomiske forskning, mener det engelsksprogede business-nyhedsmedie Quartz.
fødevarer 24.12.2018 Pres på madbudgettet er koblet til usund kost og dårligt psykisk helbred i mindst 100.000 danske husstande Et betydeligt antal danskere oplever, at de er så hårdt presset på budgettet, at der ikke er råd til nok mad. Det gælder særligt enlige forældre og folk på overførselsindkomst, som samtidig har mere usunde kostvaner,…
KLIMA 14.12.2018 I Grønland mærker de klimaforandringerne på egen krop Otte ud af ti indbyggere i Grønland har oplevet klimaforandringerne i deres eget liv, viser ny forskning.
HELT NY UDDANNELSE 12.12.2018 Kandidat i social datavidenskab Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har prækvalificeret en helt ny kandidatuddannelse i social datavidenskab .
LIGELØN 06.12.2018 Synlighed om løn giver større ligeløn Ny forskning viser, at kønsopdelte lønstatistikker virker.
Genetik 28.11.2018 Trods hyppige fedmegenvarianter taber overvægtige børn sig ved livsstilsændring Børn, der har en genetisk øget risiko for overvægt og fedme på grund af almindelige genvarianter, kan stadig tabe sig ved at ændre eksempelvis kost- og motionsvaner. Det viser et nyt studie, som forskere fra Københavns…
Talentudvikling 26.11.2018 Forskerspire jagter tarmbakterier, der kan få køer til at bøvse mindre Vinderne af det landsdækkende talentprojekt Forskerspirer, der i år runder 20 år, har udtænkt originale projekter og kommer vidt omkring i forskningens verden. Et af dem handler om at give køer bedre ånde og redde…
Skybrud 25.11.2018 Gratis værktøj forudser om din kælder bliver oversvømmet ved næste skybrud Med et nyt digitalt værktøj kan man gratis beregne hvilken vej, vandet løber under et skybrud, og hvilke steder som er særligt truet. Værktøjet er udviklet af en geograf fra Københavns Universitet, som selv har stået me…
PARTIMEDLEMMER 23.11.2018 Får danske partier og partimedlemmer nok ud af hinanden? Under 4 procent af danske vælgere er medlem af et parti. Det kan ifølge lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab være en udfordring for det danske demokrati. Derfor stiller hun i et nyt Puzzle Piece…
22.11.2018 JUR-forsker får pris for at styrke dansk erhvervsliv ErhvervsPostdoc Sebastian Felix Schwemer modtager Tietgenprisen.
Patientperspektiv 16.11.2018 Ny forskning kortlægger dilemmaer ved viden om risiko for alvorlige sygdomme Fuld kortlægning af arvematerialet hos en patient betyder kendskab til en hel families risiko for sygdomme, som familien måske aldrig får. Alligevel siger 85 procent af familier med kræftsyge børn ja tak, viser ny…
Klima 09.11.2018 Ny opdagelse: Grønlandske gletsjere udsender metangas i store mængder For første gang har forskere dokumenteret, at metangas frigives direkte ud i atmosfæren fra grønlandske gletsjere og ikke kun fra optøet permafrost. Den viden kan ændre hele det store regnskab over, hvor meget…
sundhedsfremme 05.11.2018 Ambitiøse sundhedsprojekter overser familiers travle hverdag Der bliver søsat mange sundhedsprojekter, som skal hjælpe børnefamilier med at få mere motion i hverdagen. Men det er de færreste familier, som kan efterleve de gode råd, der ofte bliver oplevet som endnu en belastning …
DIABETES-STRESS 01.11.2018 Forskning i diabetes-stress afgørende for bedre medicinsk behandling Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet opretter nyt fælles forskningsområde i diabetespsykologi, og styrker dermed forskningen i de sociale og følelsesmæssige problemer, der ofte rammer mennesker med…
LEVEALDER 30.10.2018 De rige lever ikke SÅ meget længere end de fattige ... men forskellen vokser Kvinder lever længere end mænd og rige lever længere end fattige. Statistisk set. Det ved vi godt. Men i virkelighedens verden er forskellen ikke så markant som forskere hidtil har regnet med.
Ulighed i sundhed 26.10.2018 En barndom i nedre samfundslag sætter fysiske spor senere i livet Børn af ufaglærte har en ringere fysisk funktion midt i livet end akademikerbørn. Den største forskel ses på de mest fysisk udfordrende tests. Det peger ny forskning fra Center for Sund Aldring og Institut for…
DIGITAL MISINFORMATION 23.10.2018 Digital misinformation: Hvordan virker det egentlig? Mis- og disinformation på sociale medier er et væsentligt samfundsproblem, der er med til svække borgernes mulighed for frit at tilgå digital information, men hvad stiller man op, når borgerne selv er med til at sprede…