INTEGRATION 27.06.2023 Paradoks: Velintegrerede indvandrere føler sig mere diskriminerede Immigranter og deres efterkommere er mere tilbøjelige til at berette om diskrimination, hvis de er godt uddannede og socialt velintegrerede. Et nyt internationalt metastudie undersøger det såkaldte integrationsparadoks.…
Computere 27.06.2023 Vi spilder op mod 20 procent af vores tid på computerproblemer Selvom vores computere i dag er bedre end for 15 år siden, driller de stadig mellem 11 og 20 procent af tiden, konkluderer et nyt studie fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet. Derfor er der store…
Navne 19.06.2023 Ny prodekan på SCIENCE på Københavns Universitet Professor Jesper Wengel er både højt profileret forsker, opfinder og virksomhedsejer. Fra 1. september 2023 er han også ny prodekan for Innovation og Samfundsrelationer på SCIENCE - Det Natur og Biovidenskabelige…
Legende forskning 08.06.2023 Nyt spil lader os opleve unge minoritetskvinders hverdagsdilemmaer Hvordan kan unge kvinder balancere mellem dansk og afghansk kultur uden at brænde broerne til familie og venner? Det sætter et nyt spilkoncept til mobil og tablet på spidsen med afsæt i et antropologisk projekt.
pesticider 08.06.2023 Ubæredygtig kaffedyrkning gør flere og flere syge Et intensivt forbrug af pesticider på verdens kaffefarme fører til flere og flere rapporteringer om mennesker og dyr, der bliver syge. Derfor skal kaffedyrkning gøres bæredygtig igen ved at bringe den tilbage til…
Teknologi 30.05.2023 Selvkørende biler mangler social intelligens i trafikken Selvkørende biler kommer til kort, når det gælder om at forstå de sociale koder i trafikken, der gør menneskelige billister i stand til at beslutte, om de skal vige eller køre, viser ny forskning fra Københavns…
Klimaøkonomi 25.05.2023 Filosoffer er enige med økonomer om klimaindsats – men savner etiske overvejelser Nyt studie viser, at filosoffer med ekspertise i fremtidsscenarier vil have mere fokus på hensynet til fremtidige generationer i de klimaøkonomiske beregninger. Men de er enige i ét af økonomernes centrale parametre.
Mesopotamien 18.05.2023 Det første dokumenterede kys fandt sted i Mellemøsten for 4.500 år siden Skriftlige kilder viser, at kysset var del af den seksuelle praksis blandt mellemøstlige folkeslag for 4.500 år siden. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet og University of Oxford og Aalborg Universitet i…
Lyt til Landskabet 12.05.2023 Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber Forskere fra KU har på et nyt website samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører, der viser, hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber.
Fødevarer 10.05.2023 Dansk innovation skal omdanne næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til værdifuld tang I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort…
afkolonisering 04.05.2023 Britiskheden har været under afvikling, siden kolonierne sagde farvel og tak Da en række britiske kolonier efter 2. verdenskrig begyndte at kræve selvstændighed, blev det startskuddet til den afkolonisering, som siden har tømt begrebet ”Britishness” for mening. Selv Storbritannien er ved at fald…
Grøn omstilling 04.05.2023 Forskere tæt på at låse rapsplantens proteiner op for mennesker 50 procent af EU’s planteproteiner kommer fra rapsplanten. Men indtil nu har den kun været brugt til rapsolie og dyrefoder, fordi dens bitre smag har gjort den usund for mennesker. I et nyt Nature-studie er forskere fra…
bevilling 01.05.2023 Mere nordisk samhørighed i gymnasierne Det nordiske trænges ofte i baggrunden af det europæiske og globale perspektiv. Men kriser og krig har skabt større opmærksomhed på, hvad de nordiske lande kan sammen. Derfor er der brug for at styrke den nordiske…
Religion 17.04.2023 Religion blokerer for frihed og demokrati over hele kloden Nyt, stort studie dokumenterer, at religiøst begrundet lovgivning har fundet sted i alle typer samfund og religioner – til skade for demokratiske rettigheder.
Adfærd 30.03.2023 Tillid gør os næppe mindre ansvarlige i krisesituationer Nyt studie understreger, hvor vigtig gensidig tillid mellem borgere og myndigheder er, når samfundet står foran en krise.
pension 30.03.2023 Fordomme om seniorer fører til tidlige pensioneringer Seniormedarbejdere er ofte bange for, at deres kolleger synes, de er faldet af på den og blevet uproduktive – hvilket er udbredte fordomme om ældre medarbejdere. Og den usikkerhed får mange til at gå på pension tidligt,…
Arbejdsmiljø 27.03.2023 Et godt arbejdsklima på tværs af generationer kan forbedre vores syn på egen aldring Når en arbejdsplads formår at skabe et arbejdsklima med plads til alle aldersgrupper, kan det have en positiv indvirkning på de ansattes syn på egen aldring. Samtidig lader det til at påvirke deres engagement i arbejdet…
ARBEJDSLIV 08.03.2023 Højere løn giver flere børn – hvis du er mand Økonomer fra København og Oxford har fundet ud af, at uligheden, der stammer fra familieforøgelse, kan være langvarig, og at ændringer i løn påvirker mændst og kvinders lyst til familieforøgelse forskelligt.
FRIVILLIGHED 22.02.2023 Den ukrainske flygtningekrise udløste massemobilisering af frivillige på Facebook Ruslands invasion af Ukraine medførte en eksplosiv opblomstring af hjælpegrupper på Facebook som svar på den humanitære krise. Nu har forskere fra KU kortlagt det frivillige Danmarks første reaktion.
LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Uge Sex 02.02.2023 Fire sejlivede myter om samtykkeloven Den omdiskuterede samtykkelov fylder i 2023 to år. KU-professor afliver nogle af de sejlivede myter, der er opstået i kølvandet af den nye lov.
Uge sex 29.01.2023 Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.
uge sex 27.01.2023 Aids ændrede synet på sikker sex og sundhedsoplysning Da aids-epidemien ramte Danmark i 1980’erne, var de første oplysningskampagner moraliserende og kliniske – og uden effekt. Efter pres fra aktivister skiftede myndighederne strategi og fokuserede i stedet på dialog med…
ØKONOMI 27.01.2023 Grønt gennembrud: Nye regnemaskiner sætter tal på vores natur- og klimaaftryk Forskere fra Københavns Universitet er nu klar med to grønne regnemodeller, som er ventet med spænding verden over. Modellerne kan beregne miljø- og klimaeffekter af samfundets økonomiske aktiviteter.