Lav mobilitet 23.02.2021 Børnene er igen låst fast i deres forældres uddannelsesspor På 20 år er betydningen af den sociale arv vokset kraftigt på uddannelsesområdet og er i dag på niveau med USA trods vores gratis uddannelser og SU.
Studie 17.02.2021 Hver femte dansker vil sende indvandrere med COVID-19 bag i hospitalskøen Ifølge en ny undersøgelse vil op mod hver femte dansker nedprioritere hospitalssenge til corona-patienter med nylig indvandrerbaggrund – særligt indvandrere med muslimske navne bør komme i anden række.
Forskning 12.02.2021 Få ’eliteforskere’ dominerer i stigende grad forskningslitteraturen En lille international elite af forskere bliver stadigt mere citeret i videnskabelige tidsskrifter, viser et nyt sociologisk studie.
Klimaforskning 12.02.2021 Misforstået hensyn til alle holdninger forstærker klimaskepsis Mange af os kan uforskyldt være med til at understøtte den klimaskepsis, der vokser frem i disse år. Den udbredte skepsis bliver nemlig forstærket af ’systemfejl’ i bl.a. journalistiske grundregler, sociale medier og…
Uddannelser i udvikling 10.02.2021 Olivia skaber værdi for et af verdens største rådgivningshuse Antropologistuderende Olivia skriver sit speciale i samarbejde med PwC, et af verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshuse, hvor hun samtidig er ansat som studentermedhjælper.
Bæredygtighed 2030 09.02.2021 Grønt gearskifte: Klimaaftrykket skal halveres Nye, ambitiøse bæredygtighedsmål skal frem mod 2030 halvere klima- og ressourceaftrykket på Københavns Universitet. Det skal bl.a. ske gennem bæredygtige indkøb, mere effektiv brug af bygninger, mindre skadelig kemi og…
Uddannelse 09.02.2021 Krigen i Eksjugoslavien fortsætter i klasseværelserne Skolerne i det etnisk splittede Bosnien-Hercegovina skal ifølge loven fremme elevernes ”demokratiske dannelse i et flerkulturelt samfund”. I praksis sker det modsatte: De opdelte skoler fastholder nye generationer af…
Madspild 08.02.2021 Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt Når vi ser et æble, der har brune pletter, er vi tilbøjelige til at vælge det fra, fordi vi tror, at det smager dårligt. Men hvis vi skal madspild til livs, må vi ændre denne opfattelse. For der er intet i vejen med…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
VÆLGERADFÆRD 04.02.2021 Millionbevilling til forskning i dansk demokrati og vælgeradfærd Professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, modtager bevilling på 2.6 mio. kr. for det vigtige arbejde der giver et unikt indblik i strømninger i det politiske liv og udviklingen i vælgernes adfærd.
Fødevareforskning 04.02.2021 Sverige slår Danmark i ræset om økologisk mad i det offentlige Sverige er bedst, Danmark næstbedst, mens Norge ligger helt i bund, når det drejer sig om, hvor meget økologisk mad, der serveres i kantiner, børnehaver og andre dele af den offentlige sektor i de tre lande, lyder…
Uddannelse 03.02.2021 Ny enhed på Københavns Universitet skal forske i børn og undervisning Med en bevilling fra Børne- og Undervisningsministeriet skal forskere på tværs af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet styrke forskningen i, hvordan forældrebaggrund og ulighed påvirker børns uddannelse.
DEMOKRATI 29.01.2021 Kampen for anerkendelse: Den liberale verdensorden udhules både indefra og udefra At skifte Donald Trump ud med Joe Biden fører os ikke tilbage til den liberale internationale orden konkluderer nyt forskningsprojekt fra Institut for Statskundskab.
plantevidenskab 28.01.2021 Dannelsen af træ kan nu følges i real-time – kan måske gavne klimaet og byggebranchen i fremtiden Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Den nye forskning i planters cellevægge udført af bl.a. Københavns Universitet åbner op for at skabe…
Landdistrikter 28.01.2021 Hjælp til selvhjælp er vejen frem for Danmarks landsbyer Der skal fokus på, hvad landsbyerne selv kan bidrage med, lyder det i en ny rapport fra Københavns Universitet om landsbysamfundenes muligheder for at udvikle sig i fremtiden.
SMAG 27.01.2021 Nyt studie: Her er drikkevarerne med størst umami-potentiale I et nyt studie undersøger forskere fra Københavns Universitet for første gang nogensinde, hvilke drikkevarer, der smager mest af umami. Er det champagne, øl, vin eller sake, der snupper førstepladsen? Det giver en…
Udgivelse 26.01.2021 Ny håndbog giver 12 konkrete råd om nabostøj En ny, gratis håndbog om nabostøj formidler 12 gode råd til, hvordan beboere, bestyrelser og administratorer kan håndtere de udfordringer, der opstår, når naboens hverdagslyde bliver til generende støj.
VIRTUAL REALITY 22.01.2021 Virtual reality skal være med til at kommunikere de sociale fordele ved at blive vaccineret Professor Robert Böhm og lektor Guido Makransky fra Institut for Psykologi har modtaget en bevilling til at udvikle en virtual reality-app, der kan vise fordelene ved vaccination og flokimmunitet.
MILJØ 12.01.2021 Dit bio-skrald skal bruges som gødning på markerne Forskere bag stort EU-projekt vil udvikle teknologi, der gør det lettere at omdanne skraldet i vores grønne bioposer til gødning på markerne. For landbruget kalder i den grad på mere bæredygtige løsninger til gavn for…
Klimaløsninger 05.01.2021 Vi vil have folk til at vælge grønt En samtale omkring spisebordet på et kollegieværelse kickstartede hurtigt en brainstorm om, hvordan man som studerende kan reducere CO2-emissioner gennem valg af madvarer og bidrage til løsningen af klimakrisen.
SKOV 22.12.2020 Tørke, virus og flere veje: Her er tendenserne, der vil påvirke verdens skove En række eksperter sætter i nyt KU-studie fokus på de største tendenser, der vil præge verdens skove og dermed også menneskene omkring dem i de næste ti år. Blandt tendenserne er bl.a. tørke, virusudbrud og en ekstrem…
BEVILLING 17.12.2020 Nyt tværfagligt forskningsprojekt vil skabe unik indsigt i de juridiske processer omkring asylbehandling I mange år har de europæiske asylsystemer været lidt af en "black box” for både ansøgere og fagpersoner. Til trods for årtier med harmonisering af regler og international retspraksis er det stadig sådan, at asylansøgere…
Studie 17.12.2020 Nyt studie rykker ved forestillingen om pædofile Et netop publiceret sociologisk studie analyserer et internetforum, hvor pædofile støtter hinanden i at leve som ’dydige pædofile’, og diskuterer dets potentiale i forhold til at forebygge overgreb.
Madvaner 07.12.2020 Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad Fordommen om den ældre enkemand, som knapt nok kan koge et æg, holder ikke, lyder det i nyt studie fra Københavns Universitet. Studiet viser, at der er mænd fra den ældre generation, som godt kan lave mad, og som først…
talent 01.12.2020 Projekter om inkontinens, salttolerante afgrøder, indbildningskraft og genbrugstøj bliver årets forskerspirer Årets forskerspirer blev fejret i festsalen på Københavns Universitet tirsdag den 1. december.