TERROR & TEKNOLOGI 06.09.2021 Fra VHS-bånd til YouTube: Sådan har terrorister rekrutteret siden 9/11 Meget er sket i teknologiens udvikling siden terrorangrebet på tvillingetårnene i 2001. De sociale mediers indtog har bl.a. gjort det lettere at rekruttere medlemmer til ekstremistiske grupper, men samtidig har…
9/11 03.09.2021 Ingen strategi bag dansk krigsindsats i Afghanistan - vi fulgte USA Da Danmark blot tre måneder efter terrorangrebet 11. september 2001 besluttede at deltage i krigen i Afghanistan, var det for at udvise solidaritet med USA. Indsatsen var ikke led i en langsigtet udenrigspolitisk…
ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Podcast: Sådan omvæltede terroren vores lovgivning Den danske antiterrorlovgivning tager højde for stort set alt, man kan forestille sig med hensyn til terrorisme, og lovgivningen er blevet kritiseret fra mange sider for at være alt for vidtgående. Men er den det? Og…
Masseovervågning 03.09.2021 Den ulovlige lov: Masseovervågningen af danskerne Siden 2006 har vi i Danmark som del af vores kamp mod terrorisme gemt mange tusind milliarder stykker data om danskernes kommunikation. Men ingen ved, om det virker efter hensigten, og EU-domstolen har adskillige gange…
ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Danmarks antiterrorlov er ikke spor dansk – og det er lidt et problem Danmarks omfattende antiterrorlovgivning er i høj grad copy-pasted fra international lov. Det betyder vag og upræcis lovtekst, men måske behøvede det ikke være sådan?
Menneske & Natur 30.08.2021 Motorvejsudspil: Så meget vil danskerne betale for at beskytte naturen og undgå støj Danskerne er i høj grad villige til at betale for at undgå støj, beskytte unik natur og forhindre påkørsel af dyr, når det gælder anlæg af nye motorveje. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, udarbejdet af forskere…
Kæledyr 12.08.2021 Hundene cementerer deres position som danskernes foretrukne kæledyr Hunden ligger nummer et i forhold til katten. Det gælder, når man se på andelen af familier, der har henholdsvis hund og kat, sammenlignet med for 20 år siden, men også når det gælder deres betydning for ejerne og hvor…
Klima 10.08.2021 Dyster klimarapport: Her er fem forskningsprojekter der skal bidrage til en bæredygtig fremtid Danmark og resten af verden står over for en stor udfordring, hvad angår klimaet . Forskere fra KU arbejder lige nu på at skabe løsninger, der kan hjælpe den grønne omstilling på vej.
Teknologi 05.08.2021 I fremtidens pandemier kan du kramme dine venner via din computer I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra blandt andet Københavns Universitet udvikle en ny teknologi som kan give os oplevelsen af at blive krammet og kærtegnet, selvom vi ikke er fysisk sammen med andre mennesker.
Optag 2021 28.07.2021 Københavns Universitet optager næsten samme antal studerende som i corona-året 2020 7.652 ansøgere fik natten til onsdag tilbudt en studieplads på en af KU’s bacheloruddannelser. Det er et fald på 179 studerende i forhold til rekordåret 2020, men 326 flere studerende end i 2019. Fra optagelsen 2021 har…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
Blind vinkel 07.07.2021 Kliniske Covid-19-studier ignorerer kønsforskelle Selv om corona-virus kan ramme mænd og kvinder forskelligt, tager det store flertal af kliniske studier ikke højde for kønsforskelle, viser en analyse af 4.420 studier. I sidste ende kan det påvirke behandlingen.
algoritmer 06.07.2021 Dansk opfindelse vil gøre verdens computerservere mere klimavenlige En ny, sublim algoritme udviklet af danske forskere kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Computerservere er en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så behovet for grøn…
fremtidens afgrøder 06.07.2021 Danske forskere har opdaget, hvordan hestebønnen kan gøres sikker at spise for alle For 400 millioner mennesker kan det være farligt at spise store mængder hestebønner, fordi de indeholder stoffet vicin. Det begrænser udbredelsen af hestebønnen som bæredygtig proteinkilde. Nu har forskere fra København…
Søgetal 2021 05.07.2021 Årets ansøgertal viser forskydning mellem kvote 1 og 2 Den 5. juli var der ansøgningsfrist til bacheloruddannelserne i kvote 1. Københavns Universitet har modtaget 32.271 ansøgninger, hvilket er et lille fald i ansøgere i forhold til rekordåret 2020.
Klima 01.07.2021 Klimarapport: Boligkøbere glemmer at tjekke risikoen for oversvømmelse Folk opsøger ikke information om risikoen for oversvømmelse, før efter de har købt ny bolig, viser en ny rapport fra Københavns Universitet viser. Rapporten viser også at priserne på boligmarkedet kun påvirkes lidt af…
SMAG OG DUFT 01.07.2021 Ældres lugtesans er svækket, når det gælder kød og løg, men ikke hindbær og vanilje Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…
BILLETKONTROL 23.06.2021 Fem passagertyper: Sådan reagerer vi på bøder i bussen Vi reagerer vidt forskelligt som passagerer, hvis vi bliver taget uden gyldig billet i bussen, viser ny sociologisk forskning.
Videoreportage 17.06.2021 Forskere tester virtual reality som redskab til at fremme vaccination 234 tilfældige forbipasserende fik chancen for at prøve et nyt virtual reality-spil, da forskere fra Københavns Universitet besøgte Fælledparken for at teste, hvor effektiv VR-teknologi er i sundhedsoplysningen.
ANSÆTTELSE 17.06.2021 Ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 1. september tiltræder professor Sara Hagemann som ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
kunstig intelligens 16.06.2021 Algoritme afslører narhvalers mystiske madvaner En algoritme kan forudsige, hvornår narhvaler jager – en indsigt som var tæt på umulig at få før. Det er matematikere og dataloger fra Københavns Universitet, der sammen med havbiologer i Grønland er gået nye veje for a…
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
fremmedsprog 01.06.2021 Kompetencer i fremmedsprog gør en forskel på jobbet Tre undersøgelser blandt medarbejdere med forskellige fagligheder på det akademiske arbejdsmarked peger i samme retning: At tillægskompetencer i fremmedsprog er et aktiv og giver flere interessante arbejdsopgaver og…
mikrobiologi 20.05.2021 Hundredevis af antibiotikaresistente gener fundet i danske spædbørns tarmsystem Danske 1-årige bærer på flere hundrede antibiotikaresistente gener i bakterierne i deres tarmflora. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet. En af hovedårsagerne er, at mødrene har taget antibiotika under…