Diagnoser 30.11.2020 Ny model skal hjælpe til hurtigere behandling af kræftsyge børn Forskere ved Rigshospitalet og Institut for Antropologi har udviklet en ny diagnostisk model, som kan forklare den ind imellem kringlede proces hen mod en diagnose af børn med kræft.
Klima 26.11.2020 Satellitbilleder bekræfter: Klimaforandringerne rammer skævt Forskere fra Københavns Universitet har ved hjælp af satellitbilleder fra de sidste årtier fulgt udviklingen af klodens vegetation i verdens tørreste områder og tendensen er foruroligende: Verdens ulande får for lidt…
BEVILLING 23.11.2020 Prestigefuld bevilling til ny forskning i mere effektive offentlige indkøb Nyt forskningsprojekt skal sikre klarere regler, ligebehandling og bedre konkurrence for de milliardstore indkøb den offentlige sektor hvert år står for. Projektet har modtaget to bevillinger på samlet 9,4 millioner…
Mobilitet 19.11.2020 Forskere sætter menneskers bevægelsesmønstre på ny formel Forskere ved DTU og KU har udviklet en model, som både giver ny viden om mobilitet og bygger bro mellem natur- og samfundsvidenskab. Modellen er netop offentliggjort i Nature.
19.11.2020 Ny analyse om platformsarbejde og den danske model Tre af WELMA’s forskere, Jens Kristiansen, Catherine Jacqueson og Martine Stagelund Hvidt, har i samarbejde med forskere fra FAOS udarbejdet en rapport om Hilfr-overenskomsten.
IMPACT 18.11.2020 Adfærdsforskning rakte direkte ind i corona-ramte Rom To forskere fra Økonomisk Institut har modtaget takkebrev fra borgmesteren i Rom for deres indsats ift. at redde menneskeliv.
Energi 17.11.2020 Rapport: Set i bakspejlet har afbrænding af træ på varmeværker givet klimabesparelser En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at afbrændingen af træ er markant mere klimavenlig end kul og lidt mere klimavenlig end naturgas i det lange løb. Forskerne har for første gang sat tal på, hvad 10 danske…
islamforskning 16.11.2020 Moskeer kan fremme muslimske kvinders medborgerskab Kvinder, der deltager i frivilligt arbejde og sociale aktiviteter i danske moskeer, bliver også mere aktive samfundsborgere: Foreningslivet i moskeen fremmer kvindernes samfundsmæssige og politiske engagement. Det viser…
PLANTEBIOLOGI 10.11.2020 Sådan blev mos en af de mest udbredte planter på kloden Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mosser rejser med de globale vindsystemer langs jordens breddegrad og spreder sig til tage, fortove og græsplæner verden over, og så langt væk som til Antarktis. Ny…
islamforskning 05.11.2020 Ny bog viser Muhammads mange facetter I sin nye bog "Muslimernes Muhammad – og alle andres" fortæller professor Jakob Skovgaard-Petersen historien om, hvordan skiftende tider og ikke mindst skiftende kulturer har fortolket profetens liv, ord og gerninger;…
kunstig intelligens 03.11.2020 Studerende opfinder værktøj, der forudsiger algoritmers CO2-aftryk I forskerkredse anslår man, at kunstig intelligens - som ellers er udpeget som et effektivt våben mod klimaforandringer - bliver en af de største CO2-syndere, hvis den nuværende tendens fortsætter. For at skabe…
Dyr 02.11.2020 Myrer er dygtige landmænd: Har løst et problem vi mennesker aldrig har kunnet Myrer har været landmænd i millioner af år og de har formået at løse en gåde, som det aldrig er lykkedes os mennesker at knække koden til. De kan nemlig dyrke klimarobuste afgrøder, lyder konklusionen i et nyt studie…
Forskning 29.10.2020 Brug af mundbind øger ikke risikoadfærd Nye videoanalyser viser, at mundbind hverken får os til at glemme afstandskrav eller øger antallet af ansigtsberøringer. Bag analyserne står bl.a. forskere fra Sociologisk Institut.
DYR 26.10.2020 Overraskede forskere: Antallet af leoparder i Nordkina stiger De fleste leoparder verden over er truede, hvilket betyder, at antallet af de smukke kattedyr generelt er faldende. Men i Nordkina stiger bestanden, lyder konklusionen i et studie af forsker fra bl.a. Københavns…
TRÆER 18.10.2020 Kunstig intelligens afslører flere hundrede millioner træer i Sahara Der er langt flere træer i den vestafrikanske del af Sahara, end de fleste hidtil har troet. Med en kombination af kunstig intelligens og detaljerede satellitbilleder er det lykkedes et forskerhold anført af Københavns…
Corona 17.10.2020 Coronahjælp: Danske fysikere udvikler effektivt værktøj til at forudsige sygdomsspredning Hvor meget skal man lukke ned, når der opstår et nyt udbrud af Corona? Skal man øge testkapaciteten? Og hvor hurtigt skal man lave testopsporing? Fysikere fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har udvikle…
seniorarbejdsliv 14.10.2020 Forskere: Vi skal udvikle – ikke afvikle – seniorernes arbejdsliv Det ensidige fokus på nedslidning og alder står i vejen for vigtige samtaler om ældre medarbejderes muligheder for længere og mere fleksible arbejdsliv, siger forskerne bag projektet Seniorpraksis. Forskerne har studere…
KLIMAKOST 05.10.2020 Skidtfisk, bløddyr og alger: Sådan kan fremtidens kost se ud Vi skal tænke nyt, hvis vi vil spise mere bæredygtigt og redde klimaet. En af mulighederne er at søge efter alternativ fødekilder i havet. Helt nede på bunden, hvor alger, sprutter og skidtfisk lever, lyder det fra…
Ny prorektor 30.09.2020 Professor i sociale data bliver prorektor Professor David Dreyer Lassen tiltræder 1. januar en nyoprettet stilling som prorektor ved Københavns Universitet. Han skal blandt andet stå i spidsen for forskning, innovation og de overordnede relationer til fonde og…
BEVILLING 29.09.2020 Banebrydende legal tech-projekt skal optimere juridisk informationssøgning Nyt juridisk tech-projekt skal optimere informationssøgning og derved styrke retssikkerheden i det danske samfund til gavn for den enkelte dansker og det juridiske arbejde. Innovationsfonden har bevilliget 7,5 millioner…
Kemi 23.09.2020 Kemiker omdanner havvand til drikkevand ved hjælp af CO2 En kemiker fra Københavns Universitet har opfundet en banebrydende, grøn teknologi, som på få minutter kan omdanne havvand til drikkevand ved hjælp af C02. Planen er at bruge teknologien, der udskifter el med CO2, i båd…
CYBERANGREB 09.09.2020 Cyberangreb presser folkeretten Fjendtlige cyberoperationer mellem stater, som fx spionage, spredning af misinformation og angreb på computersystemer bliver mere og mere almindelige. Men på trods af de mange cyberangreb er der ingen klare regler for,…
sprog 09.09.2020 Sprogforskere udvikler undervisningsfilm til gymnasieelever Undervisningsmaterialet ’Det danske sprog i forandring’ består af fem dokumentarfilm til undervisningsbrug med tilhørende opgaver, som sætter fokus på det danske sprog i forskellige kontekster, både inden for og uden fo…
dataficering 03.09.2020 Forskere skal kortlægge hverdagens digitale datastrømme i Danmark og EU Forskningsprojektet Datafied Living skal de næste fem år kortlægge de mange digitale fodspor, vi hver især afsætter i vores hverdagsliv – hjemme hos os selv, på arbejdspladsen og ude i samfundet – og samtidig undersøge,…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…