ØL 10.02.2022 Forskere har knækket koden til at lave alkoholfri øl uden den vandede smag Endelig har forskere fundet en måde at brygge alkoholfri øl, der smager af rigtig øl og hverken er vandet eller flad. Samtidig er metoden markant mere bæredygtig, end de eksisterende brygge-teknikker. ”Det er en…
ligestilling 04.02.2022 Også i ’kvindefag’ har mænd langt større chance for at blive ledere Hvis du er mand og arbejder som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller folkeskolelærer – fag, hvor kvinder er markant overrepræsenterede – har du stadig langt større sandsynlighed for at blive leder end dine…
Konference 04.02.2022 Kronprinsessen åbner center med opfordring til at søge brede løsninger Det nye, tværfakultære Crown Princess Mary Center åbnede den 2. februar ved en konference på Søndre Campus.
Ny viden 03.02.2022 Babyer følger loyalt de voksne – også når de selv ved bedre Når små børn leder efter skjulte genstande, søger de videre, hvis voksne siger, at de ikke har fundet alle genstande – også selvom de ved selvsyn ved, at det ikke kan være rigtigt.
bygninger 02.02.2022 Redningskrans til kuldsejlet universitetsbyggeri Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen lover, at Københavns Universitet ikke kommer til at stå alene med ekstraregningen for den forsinkede og skandaleramte Niels Bohr Bygning.
Forlængelse 31.01.2022 Dekan fortsætter ved roret Et enigt ansættelsesudvalg med rektor Henrik C. Wegener spidsen har besluttet at genansætte Jacob Graff Nielsen i stillingen som dekan for Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
digitalisering 11.01.2022 KU opretter nyt center for forskning i digitale fodspor De digitale muligheder for at spore information om sundhed, interesser, lokalitet eller dit daglige antal skridt bliver flere og flere. Nu skal et nyt humanistisk forskningscenter på Københavns Universitet undersøge,…
BEVILLING 06.01.2022 Udvikler babyer 'i sync' med deres forældre bedre sociale kompetencer? I et nyt projekt støttet af Carlsbergfondet vil professor i psykologi Victoria Southgate måle graden af såkaldt synkron hjerneaktivitet hos forældre og børn, mens de interagerer.
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.
KLIMAFORANDRINGER 17.12.2021 Ikonisk hval har efter tusinder af år fået en ny fjende Den ikoniske hval med stødtanden, som lever i Arktis, har fået en ny fjende - nemlig støj. Unikt studie fra Københavns Universitet og Grønlands Naturinstitut viser, at narhvaler bliver særdeles påvirkede af støj fra…
BARSEL 16.12.2021 Effekten af øremærket forældreorlov skal under luppen Carlsbergfondet har bevilget adjunkt Jakob Egholt Søgaard fra Økonomisk Institut, 4,5 mio. kr. til et projekt, der skal udvide vores forståelse af samspillet mellem kønsnormer og forældreorlov.
Bevilling 16.12.2021 Livet med et handicap står i centrum for ny undersøgelse Nyt projekt på Sociologisk Institut skal give større viden om hverdagslivet med cerebral parese. Målet er at forbedre betingelserne for trivsel.
BILTRAFIK 16.12.2021 Millioner til grøn omstilling på vejene Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget knap 12 millioner til projektet GREENCAR, der skal vise vejen til en grøn omstilling af bilsektoren.
Top 3 16.12.2021 Her er årets mest læste forskningshistorier 2021 Vi har fundet årets tre mest læste forskningsnyheder fra Københavns Universitet.
NYT CENTER 13.12.2021 Københavns Universitet lancerer nyt videnscenter op til HKH Kronprinsesse Marys 50-årsfødselsdag Crown Princess Mary Center - solving problems through research and partnerships lanceres på Københavns Universitet den 2. februar 2022.
BEVILLING 08.12.2021 Nyt forskningsprojekt vil etablere juridiske redskaber til at facilitere privat-offentligt samarbejde Med en Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship Grant på knap 5 millioner kroner og projektet PurpLE, vil lektor Marta Andhov skabe den nødvendige klarhed om spændingen mellem udbudsret og privatret.
Bevilling 01.12.2021 Små børns nysgerrighed skal hjælpe os med at forstå, hvordan vi lærer Med en bevilling på 6.200.000 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond skal Katarina Begus fra Institut for Psykologi lede et projekt om, hvordan små børn bruger deres nysgerrighed til at lære.
tolkning 01.12.2021 En retstolk kan oversætte ’forkert’ og stadig være god til sit arbejde Tolkningen i de danske retssale er ikke god nok, har kritikken lydt i flere år. Men hvad er god kvalitet, når det handler om retstolkning? Det er ikke så let at svare på, som man skulle tro: Tolkenes arbejde handler…
Bevilling 25.11.2021 Forskningsprojekt vil knække koden bag grønne nabofællesskaber Med støtte fra VELUX FONDEN skal ny forskning afdække, hvordan man skaber grønne nabofællesskaber i boligforeninger, og hvilken effekt fællesskaberne har for den grønne omstilling og det sociale liv.
fødevarevidenskab 22.11.2021 Vi kan bedst lide opdrætslaks – så længe vi ikke ved hvad vi spiser Vi danskere foretrækker smagen af både konventionelt og økologisk opdrættet røget laks over vildlaks. Det viser en blindsmagning udført af forskere på Københavns Universitet. Men så snart vi ved, hvor fisken kommer fra,…
Læring 19.11.2021 Skolerne undgik at grave de sociale kløfter dybere under coronakrisen Danske skoleelevers læsefærdigheder er kun i beskeden grad blevet ramt af coronakrisens skolenedlukninger. Også når man tager højde for elevernes sociale baggrund, viser nye analyser fra Sociologisk Institut.
kunstig intelligens 18.11.2021 Kunstig intelligens favoriserer hvide mænd under 40 De sprogmodeller, der bruges i alt fra Google og Siri til forsikringssager og juridisk sagsbehandling, favoriserer systematisk unge, hvide mænds sprog. Samtidig diskriminerer de især unge, ikke-hvide mænd. Det viser en…
TIDLIG UDVIKLING 11.11.2021 200 pædagoger efteruddannes til at styrke små børns følelsesliv Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på daginstitutionernes rolle i børnenes sociale og følelsesmæssige udvikling ved at efteruddanne 200 københavnske vuggestuepædagoger med fokus på deres relationskompetencer.
Det gode liv 10.11.2021 Livet med kronisk sygdom: Tre spørgsmål, vi stadig savner svar på Vi har brug for mere viden om, hvordan vi bedst hjælper patienter med kroniske lidelser til at få et bedre liv. Ayo Wahlberg, der netop har afsluttet et stort projekt om kronikere, efterlyser nye initiativer.
fødevarer 09.11.2021 Danskerne har nedsat kødforbruget – men vi halter efter de andre europæere En ny stor undersøgelse af kødforbruget i Europa viser, at vi har fået mere smag for plantebaseret mad og sætter mindre kød til livs. Det gælder også Danmark. Dog halter danskerne efter alle øvrige lande i undersøgelsen…