Drivhusgasser 14.05.2020 Forskere blev ’plimmelim’: Pingviner ved Antarktis udleder ekstreme mængder lattergas Forskere fra Københavns Universitet viser i et nyt studie, at pingviner ved Antarktis udleder store mængder af lattergas via deres afføring. Så meget, at forskerne selv blev helt ”plimmelim” af at have snuden i…
religion 14.05.2020 Forskere skal undersøge danskernes forhold til religion og værdier i en krisetid Et hold af religionsforskere og psykologer skal det næste år undersøge, hvordan coronakrisen påvirker danskernes religiøse og eksistentielle værdier og deres mentale helbred.
Bynatur 12.05.2020 Flere byboere søger grønne fællesskaber Grønne fællesskaber pibler frem, og næsten halvdelen af befolkningen i byerne har deltaget i eller været med til at arrangere rekreativt grønt byliv, viser ny undersøgelse.
Vedvarende energi 30.04.2020 Halvdelen af Danmark kan varmes op af vand fra undergrunden Under den danske muld ligger et kæmpe uudnyttet potentiale. Varmt vand fra undergrunden kan nemlig bruges til at dække op til halvdelen af Danmarks varmebehov, viser en omfattende kortlægning, udarbejdet af bl.a.…
28.04.2020 Stort behov for at styrke fattige lande for at undgå næste internationale epidemi Incitamentsstrukturen i WHO forhindrer særligt, at fattige lande følger de anbefalinger, som WHO giver for at forhindre spredning af sygdomme som fx Covid-19. Professor Morten Broberg peger på, at WHO i højere grad skal…
landbrug 28.04.2020 Afgrøder sået i ensartet mønster giver højere udbytte og mindre miljøpåvirkning Hvis landmændene sår hvede, majs, soja og andre afgrøder i mere ensartede mønstre end de gør i dag, får de både et større udbytte og mindre ukrudt, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Den mere præcise…
Havforskning 14.04.2020 Nyt dansk-islandsk havforskningscenter åbner på KU Et nyt havforskningscenter åbner på Københavns Universitet i tæt samarbejde med de islandske myndigheder.
08.04.2020 Jurister giver bud på bæredygtig digital fremtid I efteråret 2019 mødtes 120 forskere, ingeniører, advokater, iværksættere og embedsfolk til konferencen Law, Technology and Trust på Det Juridiske Fakultet på Amager. 48 talere var kommet fra 16 forskellige lande for at…
klimavenlige fødevarer 07.04.2020 Godt nyt for klimaet: Hestebønner kan erstatte soja i fremtiden Glem alt om soja som proteinerstatning. Forskere fra Københavns Universitet har fundet en metode til at lave proteinpulver med hestebønner. De er nemlig markant mere klimavenlige.
Coronavirus 06.04.2020 Tre nye KU-projekter får støtte fra regeringen til kamp mod COVID-19 Regeringen har afsat yderligere 100 millioner kroner til forskning og udvikling i kampen mod coronavirus. Tre nye forskningsprojekter fra Københavns Universitet modtager regeringsstøtten.
Coronavirus 02.04.2020 Kunstig intelligens skal forudsige corona-patienters risiko for respirator Ved hjælp af kunstig intelligens er eksperter fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en coronapatient får brug for intensiv behandling og respirator. Det nye…
matematik 01.04.2020 Overblik over corona-pandemien: Her er appen, du mangler Tre ph.d.-studerende fra Københavns Universitet har udviklet en interaktiv app, der gør det let at få overblik over, hvordan corona-pandemien spreder sig i Danmark og andre lande. Derudover forsøger appen at estimere…
økonomi 27.03.2020 Ekspert: Corona-pandemien vil ikke udløse en fødevarekrise Corona-krisen bliver næppe årsag til en fødevarekrise, lyder det fra en ekspert i fødevareøkonomi fra Københavns Universitet. For udbud og efterspørgsel på fødevarer ændrer sig stort set ikke, og på globalt plan er…
Paracetamol 25.03.2020 Sundhedsforskere finder løsning på livsfarlig bivirkning Gennem forsøg med rotter har forskere fra Københavns Universitet formentlig fundet årsagen bag et stort fald i blodtryk hos patienter, der modtager intravenøs smertestillende medicin.
COVID-19 MIDLER 19.03.2020 KU-forskere skal være med til at forske i social adfærd under Covid-19-epidemien Som direkte følge af spredningen af Corona-virus og den akutte sundhedskrise i Danmark og resten af verden giver Carlsbergfondet 25 millioner kroner til et nyt Semper Ardens-projekt, der skal undersøge adfærd i både det…
Kampdag 06.03.2020 KVINDERNES KAMPDAG: 10 eksempler på forskningsresultater, der skaber ny viden og forandring Vi har samlet et lille udpluk af det seneste års forskningsresulater, hvor kvindelige forskere fra Københavns Universitet står bag.
Fødevareforskning 05.03.2020 Sammensætningen af urin kan relateres til økonomisk status Forskere fra Københavns Universitet har vist en sammenhæng mellem fattige og riges kostvaner og et fingeraftryk i deres stofskifte, som kan spores i urinen. Urinprøver fra over 1300 mennesker på tværs af fem europæiske…
04.03.2020 Bevilling til tværfagligt forskningsprojekt om platformsarbejde i Danmark Udvikling, muligheder og udfordringer i et juridisk og sociologisk perspektiv.
biodiversitet 03.03.2020 Stigning i USA’s ulovlige handel med vilde dyr: Bjørne og krokodiller er populære - færre køber elfenben og tigerskind Amerikanerne forsøger at købe flere ulovlige dele fra vilde dyr end nogensinde. Det er bl.a. bjørnetrofæer, krokodiller og eksotiske fugle, som er eftertragtede i USA, mens handlen med elefanter og kattedyr er faldet,…
NY INSTITUTLEDER PÅ PSYKOLOGI 27.02.2020 Ekspert i danskernes mentale sundhed skal lede Institut for Psykologi En stærk tværfaglig profil og drivkraft bag flere store forskningsprojekter i mental sundhed kommer til Københavns Universitet, når Vibeke Koushede pr. 1. maj 2020 bliver ny leder af Institut for Psykologi.
ELITEFORSKER 27.02.2020 Sociolog Mads Meier Jæger modtager EliteForsk-prisen 2020 Mads Meier Jæger fra Sociologisk Institut modtager en af årets EliteForsk-priser.
JOBTREND 25.02.2020 Det danske jobmarked skriger på en ny slags data-eksperter Danske virksomheder eftersøger i stor stil ansatte med samfundsvidenskabelige uddannelser, der også kan håndtere avanceret dataanalyse. Måned for måned stiger antallet af jobopslag, som efterlyser folk med kompetencer…
Brugere 25.02.2020 Stadig byens bedste tilbud Ny bog fra forskningsprojektet ’What Money can’t Buy’ udforsker, hvordan folkekirken fungerer som kulturinstitution i en tid, hvor markedstænkning dominerer, og personlige præferencer trumfer traditionerne. Trods tidens…
Rejsepolitik 24.02.2020 Færre flyrejser skal sikre et grønnere universitet Fremover skal medarbejdere og ledere fra Københavns Universitet tænke grønt, når de rejser ud i verden. Fokus på klimavenlige transportformer og virtuelle møder skal begrænse antallet af flyrejser.
ANSIGTSBLINDHED 19.02.2020 Forskere lokaliserer nye koordinater i hjernen på ansigts-blinde Danske og norske forskere er kommet et skridt nærmere på at forstå, hvor i hjernen problemet opstår for de ca. 2 procent af befolkningen, der lider af ansigtsblindhed.