BEVILLING 29.09.2020 Banebrydende legal tech-projekt skal optimere juridisk informationssøgning Nyt juridisk tech-projekt skal optimere informationssøgning og derved styrke retssikkerheden i det danske samfund til gavn for den enkelte dansker og det juridiske arbejde. Innovationsfonden har bevilliget 7,5 millioner…
Kemi 23.09.2020 Kemiker omdanner havvand til drikkevand ved hjælp af CO2 En kemiker fra Københavns Universitet har opfundet en banebrydende, grøn teknologi, som på få minutter kan omdanne havvand til drikkevand ved hjælp af C02. Planen er at bruge teknologien, der udskifter el med CO2, i båd…
CYBERANGREB 09.09.2020 Cyberangreb presser folkeretten Fjendtlige cyberoperationer mellem stater, som fx spionage, spredning af misinformation og angreb på computersystemer bliver mere og mere almindelige. Men på trods af de mange cyberangreb er der ingen klare regler for,…
sprog 09.09.2020 Sprogforskere udvikler undervisningsfilm til gymnasieelever Undervisningsmaterialet ’Det danske sprog i forandring’ består af fem dokumentarfilm til undervisningsbrug med tilhørende opgaver, som sætter fokus på det danske sprog i forskellige kontekster, både inden for og uden fo…
dataficering 03.09.2020 Forskere skal kortlægge hverdagens digitale datastrømme i Danmark og EU Forskningsprojektet Datafied Living skal de næste fem år kortlægge de mange digitale fodspor, vi hver især afsætter i vores hverdagsliv – hjemme hos os selv, på arbejdspladsen og ude i samfundet – og samtidig undersøge,…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…
Brintbiler 25.08.2020 Brintbilen kan snart blive en global standardbil I dag kører der ca. en milliard biler rundt i verdens gader. Kun et fåtal er dem kører på brint. Det kan der snart ændres på takket være et gennembrud fra forskere på Købehavns Universitet. De har udviklet en ny…
Podcast 25.08.2020 Retsstaten er under pres Både blandt magtfulde internationale spillere som Rusland og Kina og blandt EU-lande som Polen, Ungarn og Slovakiet er retsstatsprincipperne under pres. Men måske er der håb for demokratiet, fortæller forskerne i det…
DATALOGI 22.08.2020 Studie: Øjet bruger mindre tid på ’fake news’-overskrifter Et nyt studie fra Københavns Universitet og Aalborg Universitet viser, at folk kigger i lidt kortere tid på såkaldte ’fake news’-overskrifter sammenlignet med sandfærdige nyheder. Viden som måske kan bruges til at gøre…
Dyreetik 18.08.2020 Fordom afblæst: Det er ikke dårlig opførsel, der sender kæledyrene til internatet Det er typisk ikke dårlig opførsel hos Fido og Misser, der får hunde- og katteejere til at afhænde deres kæledyr til dyreinternaterne. Det gør derimod deres eget dårlige helbred, boligproblemer og manglende tid, viser e…
KUNSTIG INTELLIGENS 11.08.2020 Staten skal forsikre os mod skader fra kunstig intelligens Tech-giganterne kæmper for at være først med de smarteste kunstige intelligenser, mens jurister verden over river sig i håret. For hvem har ansvaret, når en "frit" handlende kunstig intelligens gør skade på os? Ejeren…
Coronavirus 06.08.2020 Potentiel coronamedicin: Dansk forsker i spidsen for ny global indsats Professor Jens Lundgren skal stå i spidsen for en global indsats, der skal afprøve medicin udviklet særligt mod COVID-19. Forsøgene er drevet fra de amerikanske institutioner NIH og NIAID.
HJERNERYSTELSE 29.07.2020 Svært at vende tilbage til job efter hjernerystelse Personer med langvarige følger efter hjernerystelse oplever, at det er svært at vende tilbage til jobbet viser forskning fra Københavns Universitet.
Optag 2020 28.07.2020 Rekordstort optag på Københavns Universitet 7.831 ansøgere fik natten til tirsdag tilbudt en studieplads på en af KU’s bacheloruddannelser. Det er en stigning på knap 7 procent i forhold til 2019 og det største antal optagne på KU nogensinde.
Teknologi 16.07.2020 Overvågning af fiskere sikrer torsk fra at ryge overbord Overvågning af fiskere, har generelt flere fordele end ulemper, lyder konklusionen i et stort internationalt studie med forskere fra bl.a. Københavns Universitet. Metoden bidrager nemlig til, at reglerne for at smide…
03.07.2020 Prestigefuld bevilling til forskning i sundhed og digitalisering Katharina Ó Cathaoir, adjunkt ved Det Juridiske Fakultet, modtager det prestigefulde Pro Futura Scientia Fellowship til sin forskning i, hvordan lovgivningen kan sikre inklusion af marginaliserede grupper i data-drevne,…
tysk 03.07.2020 Danske elever og studerende kan lide at have tysk – og de synes, det er vigtigt Tyskundervisningen er god og varieret, og det er vigtigt at lære tysk. Sådan svarer elever i folkeskolen og gymnasiet samt tyskstuderende på universiteter og læreruddannelser, når de bliver spurgt, hvad de synes om…
INDLÆRING 01.07.2020 Mobilbrug i undervisningen skader ikke indlæring Et stort forskningsprojekt blandt universitetsstuderende afslører, at brug af mobiltelefoner i undervisningssituationer ikke har en negativ indflydelse på indlæringen.
Succes 30.06.2020 Grøn indsats har reduceret CO2-udledning med 70 procent Københavns Universitet har siden 2006 reduceret CO2-udledningerne fra energiforbrug og transport med 70 procent. De gode resultater bliver afsættet for en endnu mere helhedsorienteret og ambitiøs indsats, hvor KU sætter…
AFSKOVNING 30.06.2020 Dansk import af soja og palmeolie udleder knap 7 millioner tons CO2 om året En ny rapport lavet af forskere fra Københavns Universitet viser, at den danske import af sojaskrå og palmeolie hvert år udleder 7 millioner tons CO2. Til sammenligning udleder det samlede danske landbrug 12 millioner…
Studie 25.06.2020 Corona-nedlukningen fik unge til at styrke de nære relationer Unge studerende har ikke bare lært at leve med nedlukningen under corona-epidemien. De har styrket de nære relationer og fundet nye, kreative måder at være sammen på online, viser nyt studie.
Integration 25.06.2020 Integration af flygtninge kræver håndholdte løsninger Igennem tre år har projektet ’THREAD’ aktiveret mere end 600 flygtningekvinder gennem deres eksisterende evner inden for tekstilhåndværk.
18.06.2020 Stor tilfredshed med nyuddannede jurister En ny undersøgelse viser en fordobling af antallet af jobopslag for jurister over de seneste 10 år. Især i Centraladministrationen er behovet for juridiske kompetencer steget.
DANSKE VIRKSOMHEDER 15.06.2020 Hjælpepakker redder titusindvis fra en fyreseddel Forskere på KU, CBS og to amerikanske universiteter kortlægger effekten af regeringens milliard-dyre hjælpeprogrammer.
PLANTEBIOLOGI 11.06.2020 Nyopdaget gen i planter kan booste fosfor-optag Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et vigtigt gen i planter, som kan bane vejen for, at landbrugsafgrøder i højere grad indgår underjordisk samarbejde med svampe, som giver dem større rodnet og hjælper dem…