Psykiatri 30.06.2025 Forskere finder alvorlige mangler i forsøg med voksne ADHD-patienter Millioner af voksne verden over får hvert år stillet diagnosen ADHD, og der er stort behov for forskning på området. Men meget klinisk forskning i ADHD hos voksne lider af alvorlige metodiske mangler, som betyder, at de…
smitsomme sygdomme 30.06.2025 Farlig type salmonella er stadig ikke nedkæmpet i Danmark Den smitsomme og multiresistente kvægsygdom Salmonella Dublin kan være dødelig for både mennesker og dyr og medfører desuden betydelige tab for landmændene. Selvom Danmark har forsøgt at udrydde sygdommen siden 2008, er…
Politik 27.06.2025 Når politikere får magt, bliver deres sprog knudret Ny forskning viser, at politikere taler mindre forståeligt, når de kommer i regering – og det kan koste dem vælgere.
Digitale vaner 26.06.2025 Skærmtid: Passiv og ensom brug gør os mest utilfredse Hvad ligger der bag vores utilfredshed med vores skærmforbrug – og hvorfor fører utilfredsheden sjældent til handling? Det kaster en ny dansk undersøgelse lys over.
mental sundhed 25.06.2025 Mentale helbredsproblemer kan ”smitte” i mødregrupper I mødregrupper kan mentale udfordringer sprede sig mellem de nybagte forældre. Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at risikoen for at blive ramt af efterfødselsreaktioner, som eksempelvis depression, stiger,…
Forældreskab 25.06.2025 Sådan oplever førstegangsforældre det første år med baby De fleste førstegangsforældre i Danmark føler sig kompetente og oplever lavt niveau af forældrestress i barnets første leveår. Men ny forskning viser, at nogle grupper har det markant sværere – og at støttebehovet ændre…
Fødevarer 24.06.2025 Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud.
Økonomi 23.06.2025 Økonomer: Langsigtede investeringer kan blive mere retfærdige To økonomer har udarbejdet en ny måde at tænke retfærdighed mellem senere og tidligere generationer ind i de langsigtsinvesteringer, vi som samfund laver på bl.a. klimaområdet. Den nye, teoretiske ramme kan gøre det…
Teknologi 17.06.2025 Ny forskning advarer om digital afhængighed i folkeskolen Danske folkeskoler er blevet afhængige af Googles teknologier. Det truer både privatliv, demokrati og pædagogisk selvbestemmelse, viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Psykologi 13.06.2025 ”Mørke” personlighedstræk trives i samfund med korruption og ulighed Mennesker i samfund præget af korruption, ulighed, fattigdom og vold er mere tilbøjelige til at udvikle aversive, ”mørke” personlighedstræk såsom egoisme eller ondskabsfuldhed. Det viser en ny global undersøgelse.
Psykologi 11.06.2025 Ny model forklarer voldelig ekstremisme Jihadister og ekstremister på den yderste højrefløj kan have noget til fælles. Forskere har udviklet en model bestående af sociale og psykologiske faktorer, der forklarer hvordan voldelig ekstremisme opstår.
Tvang 26.05.2025 Når samtykke er tvunget – ny rapport om tvangsægteskaber i Danmark Ny rapport af forskere fra Københavns Universitet og VIVE kortlægger praksisser og mønstre bag tvangsægteskaber i Danmark med særligt fokus på kvinders erfaringer og muslimske praksisser.
færre pesticider 22.05.2025 Okseøje, bellis og røllike: Blomsterstriber med mindst to arter giver 70% flere af skadedyrenes naturlige fjender Planter man blomsterstriber på sin mark med mindst to arter, kan det øge antallet af naturlige fjender af skadedyr med over 70%. Jo flere blomsterarter, jo bedre effekt, viser et nyt metastudie fra Københavns…
billigere medicin 19.05.2025 Forskningsgennembrud: Nu kan vi halvere prisen på dyrt kræftmiddel Efterspørgslen på det udbredte kræftmiddel taxol stiger, men stoffet er svært og dyrt at lave, fordi man ikke har kunnet fremstille det biosyntetisk. Ikke før nu. Forskere fra Københavns Universitet har nemlig knækket…
Medieforskning 02.05.2025 Streamingkulturen skaber nye digitale fællesskaber for filmfans Medieforsker Helle Kannik Haastrup undersøger i ny bog, hvordan tv-serier og film både kan udfordre vores syn på verden og engagere os i online fællesskaber. Bogen gør op med fordommene om populærkulturens ”banale”…
Afgrøder 09.04.2025 Ældgammel kornsort har kæmpe klimapotentiale og kan blive vigtig i Europas fremtid Sorghum er en af verden ældste kornsorter og har mange egenskaber, der kan gavne fødevaresikkerhed, klima og biodiversitet. Mekanismerne bag egenskaberne har dog været en gåde for forskerne, og det har stået i vejen for…
Psykologi 04.04.2025 Derfor kan vi tvivle på egne evner, selv når vi gør det godt En ny undersøgelse fra Københavns Universitet og University College London har opklaret, hvorfor nogle mennesker føler sig usikre på deres evner – selv når de faktisk er gode til det, de gør.
Kunstig intelligens 01.04.2025 Nyt nationalt center skal styrke ansvarlig brug af kunstig intelligens Som led i et strategisk initiativ for kunstig intelligens har regeringen taget et banebrydende skridt: Et nationalt center for kunstig intelligens i samfundet – CAISA – er sat i søen, og Københavns Universitet får samme…
GRØN OMSTILLING 18.03.2025 Populær madlavningsost – nu med ærter, men med samme gode smag og tekstur Man kan godt erstatte en stor del af mælken i ost med planter og stadig bevare den rigtige smag og tekstur. Det har forskere fra Københavns Universitet nu demonstreret ved at lave en hybrid-udgave af den populære ost…
Træer 14.03.2025 Hvad Danmark kan lære af Malawi: Træer kan gavne både sundhed, økonomi og klima Danmarks grønne trepart vil plante træer for at genskabe natur og reducere landbrugsarealer. Men et nyt studie fra Malawi viser, at træer kan mere end bare binde CO₂ – de kan også give sundere kost, større…
Studie 11.03.2025 Beviser på diskrimination øger ikke opbakning til politiske løsninger Forskning og oplysning sikrer et mere præcist billede af diskriminationen i samfundet, men flytter ikke holdninger til politiske initiativer, der vil imødegå problemet, viser nyt studie.
Bevilling 05.03.2025 Forskere skal formidle den nyeste viden om ’tumlinger’ til pædagoger og forældre Med støtte fra Nordea-fonden vil psykologer på Københavns Universitet styrke de 1-2-åriges sociale og følelsesmæssige udvikling gennem projektet ’Forstå din tumling’.
Fødevarer 26.02.2025 Hvis vi ændrer på momsen, kan vi spare 170.000 menneskeliv i Europa hvert år Øger de europæiske lande momsen på kød og mejerivarer og fjerner den på frugt og grønt, kan vi undgå 170.000 dødsfald om året i Europa, mindske klimaaftrykket og samtidig spare milliarder af kroner. Det viser estimater…
aktivisme 20.02.2025 De politiske partier indtog gaderne i 1930’erne – og det endte ofte i vold I 1930’erne begyndte danske ungdomspartier at marchere i gaderne, og deres optog blev ofte fulgt af voldelige kampe med politiske modstandere. Gadeaktivismen var dog ikke kun de unges værk; den var en central del af de…
Forskning 29.01.2025 Kunstig intelligens skaber nye vindere og tabere på arbejdsmarkedet Efterspørgslen på en række faglige kompetencer ændrede sig markant, da ChatGPT blev lanceret i slutningen af 2022, viser et nyt internationalt studie.