Digitale donationer 07.11.2022 ”Jeg betaler senere!” - Danskerne lover guld og grønne overførsler til velgørenhed, men pengene bliver aldrig sendt Over halvdelen af donationer til velgørenhed via betalingsapps bliver "glemt", når indsamlerne er gået igen, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Til gengæld gør de digitale løsninger det lettere at give mere en…
KONKURRENCE 03.11.2022 Økonom vil gøre op med alfabetets magt over lægemidler Når din læge ordinerer medicin til dig, spiller medicinalfirmaets navn en stor rolle viser forskning på Økonomisk Institut.
landbrug 02.11.2022 Nu ved vi hvordan planter flygter fra salt For at undgå salt i jord er planter i stand til at få deres rødder til at skifte retning og vokse væk fra saltholdige områder. Forskere fra Københavns Universitet har været med til at opdage, hvordan det kan lade sig…
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Folketingsvalg 2022 27.10.2022 Kvinder i politik er ringere stillet på grund af fordomme og stereotyper på nettet Når kvindelige politikere omtales på det sociale medie Reddit er det oftere kun med fornavn og ord, der beskriver udseende og familieforhold. Mandlige modparter omtales generelt mere respektfuldt og med vægt på magtord.…
POLITISK VOLD 25.10.2022 Republikanske kernetilhængere stemplede ud efter stormen på Kongressen Dansk forskning viser, at stormen på USA’s kongresbygning i januar 2021 fik selv loyale partifolk til at tage afstand fra deres parti.
Digitale hjælpemidler 19.10.2022 Overraskende nyt: Din smartphone kan hjælpe til at styrke din hukommelse Brugen af påmindelser på digitale enheder såsom smartphones kan hjælpe til at forbedre hukommelsesfærdigheder snarere end at medføre doven og glemsom adfærd. Det fastslår et internationalt forskerhold med dansk…
Sportspolitik 14.10.2022 Diktaturer bruger sportsbegivenheder til at fjerne kritikere Et nyt studie viser for første gang en systematisk sammenhæng mellem store sportsbegivenheder i autokratier og forfølgelsen af politiske modstandere.
GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER 05.10.2022 Klimaforandringerne kalder på en stærkere stemme til de unge Mange tager de grundlæggende rettigheder for givet, men historien viser noget andet. KU-forsker peger på, at klimaforandringerne har vækket debatten om de grundlæggende rettigheder til live. Det er tid til at diskutere,…
faktatjek 04.10.2022 Politikeres påstande er sjældent ”sande” eller ”falske” Det vil være bedre for den politiske debat at behandle politikernes påstande om virkeligheden som argumenter, de forsøger at vinde tilslutning til, end at reducere dem til sande eller falske udsagn. Det siger retoriker…
Mental sundhed 03.10.2022 Her er eksperternes tre løsninger til psykiatrien Tallene for danskernes mentale helbred bliver værre og værre. Men vi har faktisk løsninger, der måske kan få udviklingen til at vende, fortæller to af landets førende eksperter på psykiatriområdet.
Misinformation 30.09.2022 Det sunde demokrati trues af falske informationer, men ikke alle ønsker medicinen Vores demokrati afhænger af vælgernes informerede valg, men det trues af mis- og disinformation. Forsker peger på mere faktatjek og automatiseret kontrol af webindhold som en vigtig del af løsningen.
Klimabelastning 29.09.2022 Miljøprofessor: ”At vi er et klima-foregangsland, er en sandhed med modifikationer” Helt i bund, når det kommer til biodiversitet, madvaner og forbrug. Danmark er langt fra et entydigt foregangsland på klimaområdet, som vi opfatter os selv som, mener miljøprofessor Katherine Richardson.
Energi 27.09.2022 Halvdelen af danskerne ved ikke hvad biomasse er Knap halvdelen af befolkningen har aldrig hørt om den største vedvarende energikilde i Danmark. Det viser en undersøgelse, der som den første har undersøgt danskernes holdning til træbaseret biomasse som energikilde. Og…
Guldbryllup 25.09.2022 Danmark og EU: Er det så yndigt at følges ad? 50 år er gået, siden vælgerne i 1972 stemte Danmark ind i det europæiske fællesskab. En stor konference på KU med prominente deltagere sætter fokus på Danmarks rolle i EU – og de historiske og aktuelle konsekvenser af…
sociale medier 16.09.2022 Valgkamp på sociale medier: ikke for de unge Politikerne vil gerne i kontakt med de unge vælgere på sociale medier. Men det er først og fremmest vennerne og skolen, som engagerer de unge politisk. Både online og offline. Det konkluderer kommunikationsforsker i to…
Religion 13.09.2022 Millioner af landmænd sætter deres lid til Gud, når de skal tage beslutninger En udbredt tro blandt millioner af småbønder i et af verdens fattigste lande er, at Gud bestemmer deres udbytte. Det viser et studie, som har undersøgt koblingen mellem religiøsitet og økonomiske beslutninger. Resultate…
Planter 08.09.2022 Kornsorter med lange og korte rødder skal samarbejde for at overvinde tørke Nogle henter vand dybt nede i jorden, mens andre suger næring til sig i overfladen med brede rodnet. Marker med en blanding af korn med forskellige egenskaber kan være fremtiden for landmanden for at beskytte afgrøderne…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
Arbejdsliv 24.08.2022 Vil du være en bedre chef? Så bo tættere på arbejdet Når chefer bor i nærheden af arbejdspladsen, gavner det både de ansatte og virksomheden. Det viser et nyt, internationalt forskningsprojekt, der er baseret på data fra Danmark.
Sundhed 18.08.2022 Flere danskere kvittede cigaretterne under COVID-pandemien Danske rygere købte mindre tobak, og flere end normalt stoppede med at ryge under COVID-pandemien, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Et overraskende resultat, da vores mentale sundhed og motionsvaner blev…
Optag 2022 28.07.2022 Færre er blevet optaget – men flere har fået deres førstevalg 7.161 ansøgere får den 28. juli tilbudt en studieplads på en af Københavns Universitets bacheloruddannelser. Det er et fald på 6 procent i forhold til 2021. Til gengæld bliver lidt flere optaget på deres førsteprioritet…
Forbrug 22.07.2022 Kviklånere har bestemte personlighedstræk Forbrugslån med høje omkostninger, ofte kaldet kviklån, er kontroversielle og genstand for megen debat. Men hvem tager typisk et kviklån – og hvad bruges pengene på? Det har økonom Emil Toft Hansen undersøgt.
Biologi 21.07.2022 Når du googler ordet ’flåt’, hjælper du videnskaben Vores viden om udviklingen i flåtbårne sygdomme er yderst begrænset og meget svær at skaffe. Men et nyt studie viser, at vores søgninger på Google kan være vejen til at holde bedre øje med både flåter og andre effekter…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…