fremtidens afgrøder 06.07.2021 Danske forskere har opdaget, hvordan hestebønnen kan gøres sikker at spise for alle For 400 millioner mennesker kan det være farligt at spise store mængder hestebønner, fordi de indeholder stoffet vicin. Det begrænser udbredelsen af hestebønnen som bæredygtig proteinkilde. Nu har forskere fra København…
Søgetal 2021 05.07.2021 Årets ansøgertal viser forskydning mellem kvote 1 og 2 Den 5. juli var der ansøgningsfrist til bacheloruddannelserne i kvote 1. Københavns Universitet har modtaget 32.271 ansøgninger, hvilket er et lille fald i ansøgere i forhold til rekordåret 2020.
Klima 01.07.2021 Klimarapport: Boligkøbere glemmer at tjekke risikoen for oversvømmelse Folk opsøger ikke information om risikoen for oversvømmelse, før efter de har købt ny bolig, viser en ny rapport fra Københavns Universitet viser. Rapporten viser også at priserne på boligmarkedet kun påvirkes lidt af…
SMAG OG DUFT 01.07.2021 Ældres lugtesans er svækket, når det gælder kød og løg, men ikke hindbær og vanilje Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…
BILLETKONTROL 23.06.2021 Fem passagertyper: Sådan reagerer vi på bøder i bussen Vi reagerer vidt forskelligt som passagerer, hvis vi bliver taget uden gyldig billet i bussen, viser ny sociologisk forskning.
Videoreportage 17.06.2021 Forskere tester virtual reality som redskab til at fremme vaccination 234 tilfældige forbipasserende fik chancen for at prøve et nyt virtual reality-spil, da forskere fra Københavns Universitet besøgte Fælledparken for at teste, hvor effektiv VR-teknologi er i sundhedsoplysningen.
ANSÆTTELSE 17.06.2021 Ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 1. september tiltræder professor Sara Hagemann som ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
kunstig intelligens 16.06.2021 Algoritme afslører narhvalers mystiske madvaner En algoritme kan forudsige, hvornår narhvaler jager – en indsigt som var tæt på umulig at få før. Det er matematikere og dataloger fra Københavns Universitet, der sammen med havbiologer i Grønland er gået nye veje for a…
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
fremmedsprog 01.06.2021 Kompetencer i fremmedsprog gør en forskel på jobbet Tre undersøgelser blandt medarbejdere med forskellige fagligheder på det akademiske arbejdsmarked peger i samme retning: At tillægskompetencer i fremmedsprog er et aktiv og giver flere interessante arbejdsopgaver og…
mikrobiologi 20.05.2021 Hundredevis af antibiotikaresistente gener fundet i danske spædbørns tarmsystem Danske 1-årige bærer på flere hundrede antibiotikaresistente gener i bakterierne i deres tarmflora. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet. En af hovedårsagerne er, at mødrene har taget antibiotika under…
Dekanansættelse 20.05.2021 Carsten Selch Jensen bliver dekan for Det Teologiske Fakultet Den tidligere prodekan har det seneste års tid været konstitueret dekan for fakultetet, som han nu er udpeget til at stå i spidsen for i de næste fem år.
corona 18.05.2021 Nyt studie: Danskerne er ikke blevet mere religiøse af coronaepidemien Forskere har i internationale studier påvist en sammenhæng mellem coronaepidemien og stigende interesse for religion, men det religiøse har ikke spillet nogen rolle i Danmark under epidemien. Det er konklusionen i…
BEVILLING 18.05.2021 Nyt forskningsprojekt skal undersøge ’den empiriske vending’ i retsvidenskaben Med en bevilling på 2,9 millioner kr. fra Den Frie Forskningsfond skal lektor Jakob v.H. Holtermann se på betydningen af, at retsvidenskaben i disse år tilsyneladende vender sig mod en mere kvantitativ natur- og…
KLIMA 11.05.2021 Hvedegræs kan sænke CO2-udledning i landbruget markant Hvedegræs har potentiale til at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med op til 10 procent, lyder prognosen i et nyt forskningsprojekt af KU og Carlsberg Laboratorium. Over de næste fem år vil de arbejde på at…
BEVILLING 11.05.2021 Ruslands og Kinas fortolkning af folkeretten skal undersøges i nyt forskningsprojekt Nyt forskningsprojekt skal se nærmere på, hvordan Rusland og Kina udfordrer den vestlige, menneskerettighedsfokuserede doktrin om den universelle folkeret. Projektet er støttet med 2,9 millioner kr. fra Den Frie…
AIDS 07.05.2021 Forskere skal undersøge, hvordan AIDS-epidemien ramte Danmark ’AIDS-krisens Danske Kulturhistorie’ hedder et nyt forskningsprojekt, som skal studere, hvordan AIDS-epidemien opstod, blev forstået og fortolket i Danmark i perioden 1981-2021. Projektet, som støttes med 6,2 millioner…
STRESS 03.05.2021 Hvad kan frømænds træning lære os om at forebygge stress? Et samarbejde mellem Frømandskorpset og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet skal afdække frømændenes mentale robusthed og hjælpe både behandlere og arbejdsgivere i arbejdet med at forebygge stress.
Big Data 27.04.2021 Big Brother er nogle gange dummere end vi tror Ny forskning rejser spørgsmål om værdien af digital overvågning og ’big data’. Faktisk kan traditionelle former for data, der er mindre indgribende over for den enkeltes privatliv, være bedre til at forudse vores adfærd…
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Landbrug 16.04.2021 Ny opfindelse kan mindske pesticider på marken: Skelner skadelige insekter fra gavnlige En forsker fra Københavns Universitet har udviklet en algoritme, der i samspil med en sensor, gør det muligt at skelne de skadelige insekter, der nedbryder afgrøderne, fra de gavnlige, der bestøver dem og hjælper…
KLIMAFORANDRINGER 15.04.2021 Forskere undersøger, hvilke træer, der kan integreres i Danmark, når klimaet tvinger dem på flugt Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt over 100 egetræer fra forskellige lande og deres evne til at tilpasse sig det danske klima. Deres resultater viser, at eg fra Nordamerika, Korea og Japan har bedre…
klima 09.04.2021 Klimakrisen kræver kulturel omstilling – nyt center skal levere viden, visioner og konkrete løsninger Klimakrisen er udgangspunktet for et helt nyt slags universitetscenter, hvor forskere side om side med praktikere skal dykke ned i menneskets forhold til natur og ressourcer og udvikle konkrete, bæredygtige løsninger.…
PSYKOLOGI 07.04.2021 Vores personlighed forklarer, hvordan vi opfatter og reagerer på COVID-19 Både danskere og tyskere med prosociale personlighedstræk er mere tilbøjelige til at følge sundhedsanbefalinger, mens mennesker, hvis personlighed gør dem mere modtagelige for negative følelser, er mere tilbøjelige til…