DNA 10.01.2024 Fortidens arvemasse tvinges til at tale Fire forskningsartikler i Nature viser, at analyser af tusindvis af år gammelt DNA kan følge sygdommes genetiske spor og geografiske oprindelse meget langt tilbage i tid. Analyserne kan også give detaljerede billeder af…
biotek 10.01.2024 Gennembrud: Slankestof fra supergiftig plante kan nu dyrkes i gær En traditionel kinesisk lægeplante danner et stof, som har kæmpe potentiale som slankemiddel. Men planten er berygtet for sin giftighed, og derfor har ingen hidtil lykkedes med at udvinde det. Forskere fra Københavns…
Indlæring 29.12.2023 Fysisk træning booster motorisk indlæring - og du glemmer ikke hvad du har lært Violinister, kirurger og gamere kan med fordel lave fysisk træning både før og efter de øver sig i nye færdigheder. Det samme kan alle vi andre, som gerne vil forbedre vores finmotorik. Det viser ny forskning fra…
Mental sundhed 22.12.2023 Kunstig intelligens kan spotte unges selvmordstendenser Stadig flere unge mennesker forsøger at taget livet af sig selv. Mens gamle metoder til at vurdere risikofaktorer har begrænset effekt, kan kunstig intelligens hjælpe med at spotte de vigtigste faresignaler. Det viser e…
Stofskiftesygdomme 18.12.2023 Når vi bliver ældre og overvægtige, får vi stofskiftesygdomme. Nu ved vi hvorfor Fedme og aldring fører til højere risiko for sukkersyge og fedtlever. Nu har forskere fundet ud af, hvad der sker inde i cellerne, og hvad man potentielt kan gøre for at stoppe den dårlige udvikling.
Personlig medicin 13.12.2023 Myte at skræddersyet behandling sparer penge Personlig medicin kan muligvis give bedre behandlinger. Men salgsargumentet om besparelser holder ikke. I stedet er der en stor ekstraregning på vej ifølge forskere fra Københavns Universitet.
opmærksomhed 06.12.2023 Din mobil giver hjernen, hvad den helst vil have: en lind strøm af nye informationer Det er ikke de enorme mængder af information på nettet, som distraherer dig, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Det, din hjerne ikke kan håndtere, er den alt for lette adgang til nyt indhold døgnet rundt.
Mikrobiologi 24.11.2023 Virus snyder og afvæbner bakteriers immunforsvar med RNA-”lokkeduer” Bakterieangribende virus, kendt som fager, bruger små RNA-stykker til at afvæbne bakteriers immunforsvar. Det har forskere ved Københavns Universitet, som de første dokumenteret. De hæmmende RNA-stykker, navngivet…
luftforurening 22.11.2023 Smog fra Bispeengbuen i København ryger direkte ind i stuen En stor del af den massive bilforurening fra indfaldsvejen Bispeengbuen i København ryger direkte ind i folks hjem. Det viser særlige målinger lavet af forskere fra Københavns Universitet. Måleapparatet, som en af…
Hjernen 08.11.2023 Hidtil mystisk del af hjernen har indflydelse på søvn, motorik og adfærd Det såkaldte ekstracellulære rum i hjernen er for mange en ukendt størrelse. Nu viser nyt muse-studie, at det ekstracellulære rum muligvis kan påvirke både søvn, motorik og adfærd.
folkesundhed 04.11.2023 Vi kan spare menneskeliv og milliarder med mindre nitrat i drikkevandet Danmark kan spare over to milliarder kroner om året, hvis vi sænker mængden af nitrat i vores drikkevand. Det viser beregninger lavet af forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og GEUS. Mere og mere…
Graviditet 01.11.2023 Øget risiko for dødfødsel efter infektion med covid-19 Stort nordisk studie viser, at kvinder, der havde covid-19 infektion under graviditeten, havde en øget risiko for dødfødsel. Risikoen var størst blandt kvinder, der var smittet i den periode delta-varianten cirkulerede.
Datalogi 26.10.2023 Blind brug af AI i sundhedsvæsnet kan skabe usynlig forskelsbehandling Kunstig intelligens kan hjælpe et presset sundhedsvæsen med at fordele begrænsede ressourcer, men også skabe mere ulige adgang til dem. Det viser forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet, Rigshospitalet og DTU…
Immunforsvaret 18.10.2023 For tidligt fødte børn kan få ko-råmælk som supplement til modermælkserstatning Når børn fødes alt for tidligt, har moderen oftest ikke nok råmælk. Men spædbørnene har akut brug for den rette næring. Nu viser to nye studier, at råmælk fra køer kan bruges i stedet for modermælkserstatning.
spisevaner 16.10.2023 Forskere kobler årstider og spisevaner Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding, og den viden kan hjælpe os med at forstå sammenhængen mellem årstiderne og stofskiftet.
Hjernen 05.10.2023 Forskere finder en årsag til Parkinsons sygdom En stort gennembrud viser en årsag til, hvorfor man får Parkinsons sygdom, og kan samtidig bane vej for nye behandlinger i fremtiden.
motion 27.09.2023 Jo mere vi motionerer, jo mere ligger vi på sofaen Når vi dyrker mere motionstræning, har vi en tendens til at skære ned på vores almindelige fysiske aktivitet i det daglige og tage bilen i stedet for cyklen og elevatoren frem for trappen. Det viser et metastudie fra…
Fedme 25.09.2023 Vi står midt i en fedmeepidemi. Her er en mulig forklaring på krisen Siden 2010 er antallet af svært overvægtige fordoblet i Danmark, og udviklingen er endnu stærkere i mange andre lande. Men hvordan begyndte fedmeepidemien, og hvad driver den? Professor emeritus Thorkild I.A. Sørensen…
HJERNEN 22.09.2023 Vandmænd er klogere, end vi troede Vandmænd er mere avancerede, end vi hidtil har troet. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at en særlig slags vandmænd er i stand til at lære på et langt mere komplekst niveau end antaget - på trods af kun…
Antibiotika 21.09.2023 Bakterier som kolera kan være afgørende i udviklingen af ny antibiotika Bakterier som kolera-bakterien bevæger sig rundt i kroppen ved hjælp af rotationer fra en slags fimrehår, der sidder på bakterien.
Parasitter 18.09.2023 Parasit overtager myrers hjerner: Bliver zombier morgen og aften Den overtager myrers hjerner, så de klamrer sig fast i toppen af græsstrå for at blive spist af køer og hjorte. Leverikten har en vanvittig livscyklus, der går gennem snegle, myrer og græsædere og nu ved forskere fra…
Krigstraumer 08.09.2023 Ukrainske flygtninge i Danmark kæmper med symptomer på posttraumatisk stress Den første brede undersøgelse af ukrainske flygtninges liv i Danmark viser, at næsten hver tredje viser tegn på posttraumatisk stress, PTSD. Men samtidig er der bred tillid til det danske samfund.
Hjernen 06.09.2023 Aktivitet er vigtigt for din hjerne - og for forebyggelse af Alzheimers Blandt andet gennem motion og sund livsstil kan vi holde vores blodkar smidige, så de bevarer en god evne til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det er ikke bare vigtigt for kroppen, men også for hjernen. Et nyt studie…
Spinout 30.08.2023 Novo Nordisk køber Embark Biotech en CBMR-spinoff Grundforskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt lægemiddelmål, som hæmmer appetitten, øger kroppens kalorieforbrænding og insulinfølsomhed. Novo Nordisk købt forskernes spinoffselskab, Embark Biotech.
Hjernen 24.08.2023 Nye hjerneceller kan erstatte syge og gamle celler. Det kan hjælpe mennesker med alvorlige hjernesygdomme Sygdomme som Huntingtons sygdom, ALS og skizofreni er invaliderende og svære at behandle. Nu tyder forskning på, at de syge hjerneceller kan erstattes med nye, hvilket giver håb om effektive fremtidige behandlinger.