sund aldring 26.08.2020 Unge og ældre tager deres kropsalder med et gran salt De mange nye muligheder for at måle vores alder og sundhedstilstand behøver ikke at blive det målingstyranni, som mange frygter. Personer, der får målt deres kropsalder hos fitnesscentre og på arbejdspladser, bruger dem…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…
Coronavirus 06.08.2020 Potentiel coronamedicin: Dansk forsker i spidsen for ny global indsats Professor Jens Lundgren skal stå i spidsen for en global indsats, der skal afprøve medicin udviklet særligt mod COVID-19. Forsøgene er drevet fra de amerikanske institutioner NIH og NIAID.
Teknologi & Mennesker 04.08.2020 Fitness-ure skaber nyttig viden, men gør patienter mere bekymrede Hvordan påvirker det os, når vi går og måler vores søvn, motion og puls via diverse apps og fitness-ure? Selvmåleriet kan skabe en bedre forståelse af vores helbred, men gør os samtidig mere bekymrede, lyder konklusione…
HJERNERYSTELSE 29.07.2020 Svært at vende tilbage til job efter hjernerystelse Personer med langvarige følger efter hjernerystelse oplever, at det er svært at vende tilbage til jobbet viser forskning fra Københavns Universitet.
Insekter 06.07.2020 De første forskere med speciale i insektsygdomme uddannes fra KU Københavns Universitet skal i et samarbejde mellem insektindustrien og andre europæiske universiteter uddanne de første forskere med speciale i insektsygdomme. Forskerne skal hjælpe den voksende insektindustri med at…
03.07.2020 Prestigefuld bevilling til forskning i sundhed og digitalisering Katharina Ó Cathaoir, adjunkt ved Det Juridiske Fakultet, modtager det prestigefulde Pro Futura Scientia Fellowship til sin forskning i, hvordan lovgivningen kan sikre inklusion af marginaliserede grupper i data-drevne,…
Matematik 29.06.2020 Coronavirussens stamtræ kan afsløre nye smitteveje Forskere fra Københavns Universitet har identificeret coronasmitteveje med utraditionelle metoder: Et avanceret stamtræ over virussens udvikling kan give et meget præcist overblik over smittens spredning fra udlandet in…
Studie 25.06.2020 Corona-nedlukningen fik unge til at styrke de nære relationer Unge studerende har ikke bare lært at leve med nedlukningen under corona-epidemien. De har styrket de nære relationer og fundet nye, kreative måder at være sammen på online, viser nyt studie.
Evolution 09.06.2020 En virus har sandsynligvis givet mennesket evnen til at lagre hukommelse For millioner af år siden blev den organisme, der senere udviklede sig til mennesket, inficeret med et virusprotein. Det er højst sandsynligt den infektion, der har givet os vores langtidshukommelse, viser forskning fra…
Ny undersøgelse 28.05.2020 Tre ud af fire internationale studerende har været ængstelige under coronakrisen Mange internationale studerende ved Københavns Universitet har kæmpet med isolation, ensomhed og ængstelse under nedlukningen af Danmark, viser ny undersøgelse.
religion 14.05.2020 Forskere skal undersøge danskernes forhold til religion og værdier i en krisetid Et hold af religionsforskere og psykologer skal det næste år undersøge, hvordan coronakrisen påvirker danskernes religiøse og eksistentielle værdier og deres mentale helbred.
Celledeling 12.05.2020 Forskere finder protein, der hjælper kræftceller med at overleve I et nyt studie har forskere fra Københavns Universitet kortlagt to vigtige funktioner, som et protein kaldet RTEL1 spiller under celledeling. Forskerne håber, at den nye viden kan bidrage til at finde nye behandlinger…
Coronavirus 06.05.2020 Licensaftale sætter skub i arbejdet med en COVID-19-vaccine En spinout-virksomhed fra Københavns Universitet indgår en licensaftale med virksomheden Bavarian Nordic. Aftalen kommer til at accelerere arbejdet med at udvikle en vaccine mod den smitsomme sygdom covid-19.
tarmflora 01.05.2020 Virus fra afføring hjælper mod fedme og diabetes Transplantation af afføring bruges i dag til at behandle visse former for antibiotikaresistent diarré og tarmbetændelse. Nu peger et nyt studie fra Københavns Universitet på, at transplanteret tarmindhold også kan virke…
Kroniske smerter 30.04.2020 Forskere udvikler potentiel behandling til kroniske smerter Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny måde at behandle kroniske smerter på, som er testet i forsøg med mus. Med et stof, som de selv har designet og udviklet, kan de opnå fuld smertelindring. …
Angst 30.04.2020 Sådan håndterer du angst i en coronatid Angst har flere ansigter. Krisen forstørrer problemerne for særligt én type angst. Den gode nyhed er, at der er noget, du kan gøre.
28.04.2020 Stort behov for at styrke fattige lande for at undgå næste internationale epidemi Incitamentsstrukturen i WHO forhindrer særligt, at fattige lande følger de anbefalinger, som WHO giver for at forhindre spredning af sygdomme som fx Covid-19. Professor Morten Broberg peger på, at WHO i højere grad skal…
Coronavirus 24.04.2020 KU-forskere indgår aftale om fremtidig produktion af vaccine mod COVID-19 Forskere fra Københavns Universitet arbejder på højtryk på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus SARS-CoV-2. Nu har forskerne indgået en aftale med virksomheden AGC Biologics om en fremtidig produktion af deres…
Fødevarer 21.04.2020 Håndholdt gadget opdager madforgiftning dobbelt så hurtigt og 200 gange billigere Det tager typisk flere døgn eller uger at finde smittekilden til et udbrud af madforgiftning. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opfundet en metode, som kan gøre arbejdet mindst dobbelt så hurtigt og 200…
Spasticitet 16.04.2020 Forskere finder behandling mod spasticitet i mus efter rygmarvsskader I forsøg med mus har forskere undersøgt neuronale mekanismer og fundet en måde til stort set at forhindre, at der udvikles spasticitet efter rygmarvsskader. Det har de gjort ved at bruge allerede godkendt medicin til…
Coronavirus 06.04.2020 Tre nye KU-projekter får støtte fra regeringen til kamp mod COVID-19 Regeringen har afsat yderligere 100 millioner kroner til forskning og udvikling i kampen mod coronavirus. Tre nye forskningsprojekter fra Københavns Universitet modtager regeringsstøtten.
CRISPR 03.04.2020 Forskningsgennembrud: Mennesker var ikke de første, der udnyttede CRISPR til egne formål Vi mennesker er langt fra de første til at udnytte CRISPR. Det viser banebrydende forskning fra Københavns Universitet, som er med til at redefinere, hvad CRISPR faktisk er. Forskerne har nemlig opdaget, at primitive…
Coronavirus 02.04.2020 Kunstig intelligens skal forudsige corona-patienters risiko for respirator Ved hjælp af kunstig intelligens er eksperter fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en coronapatient får brug for intensiv behandling og respirator. Det nye…
Paracetamol 25.03.2020 Sundhedsforskere finder løsning på livsfarlig bivirkning Gennem forsøg med rotter har forskere fra Københavns Universitet formentlig fundet årsagen bag et stort fald i blodtryk hos patienter, der modtager intravenøs smertestillende medicin.