Projektforløb 25.11.2020 Alina møder virkeligheden, når hun HIV-tester i Warszawa HIV-smitte er et stigende problem i Polen. I fem uger er Alina og hendes hold i Warszawa, hvor de studerende sammen med lokale NGO’er tester borgere for HIV-smitte.
mikrobiologi 19.11.2020 Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed I det største studie af sin slags har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital fundet en sammenhæng mellem de mikroorganismer, der lever i støvet i…
mikrobiologi 11.11.2020 En forstyrret tarmflora er en af årsagerne til astma hos kejsersnitbørn Det er nu for første gang påvist, at astma hos børn født ved kejsersnit hænger sammen med en tidlig forstyrrelse i tarmfloraen. Forskningen, som bl.a. er udført af Dansk BørneAstma Center og Københavns Universitet, vise…
Coronavirus 30.10.2020 Ny COVID-19-forskning skal finde mest sårbare grupper og konsekvenser for gravide Forskning på Københavns Universitet skal finde de mest sårbare grupper og de største risici ved at få med COVID-19 som gravid.
Forskning 29.10.2020 Brug af mundbind øger ikke risikoadfærd Nye videoanalyser viser, at mundbind hverken får os til at glemme afstandskrav eller øger antallet af ansigtsberøringer. Bag analyserne står bl.a. forskere fra Sociologisk Institut.
Corona 17.10.2020 Coronahjælp: Danske fysikere udvikler effektivt værktøj til at forudsige sygdomsspredning Hvor meget skal man lukke ned, når der opstår et nyt udbrud af Corona? Skal man øge testkapaciteten? Og hvor hurtigt skal man lave testopsporing? Fysikere fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har udvikle…
KLIMAKOST 05.10.2020 Skidtfisk, bløddyr og alger: Sådan kan fremtidens kost se ud Vi skal tænke nyt, hvis vi vil spise mere bæredygtigt og redde klimaet. En af mulighederne er at søge efter alternativ fødekilder i havet. Helt nede på bunden, hvor alger, sprutter og skidtfisk lever, lyder det fra…
Kvantefysik 22.09.2020 Slut med at prøve sig frem: Kvantesimulator skal finde medicin der virker I dag er det i høj grad ’trial and error’, når der udvikles ny medicin. Men med sin enorme regnekraft forventes kvantecomputeren at kunne løse komplekse og vigtige problemer inden for medicin, biologi og kemi og gøre de…
ANGST 16.09.2020 I hver skoleklasse sidder mindst ét barn med angst Mellem 5 og 10 procent af alle børn rammes af angst, og for mange bliver angsten en livslang følgesvend, som fører til store sociale problemer og forhindrer udbytte af skole og uddannelse.
Coronavirus 08.09.2020 Topforsker og britisk COVID-19 ekspert slutter sig til KU fra Imperial College Den engelske forsker og sygdomsmodelleringsekspert Dr. Samir Bhatt begynder snart i en ny ansættelse på Københavns Universitet. På Imperial College har han været en nøgle ekspert i den britiske COVID-19 håndtering.
sund aldring 26.08.2020 Unge og ældre tager deres kropsalder med et gran salt De mange nye muligheder for at måle vores alder og sundhedstilstand behøver ikke at blive det målingstyranni, som mange frygter. Personer, der får målt deres kropsalder hos fitnesscentre og på arbejdspladser, bruger dem…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…
Coronavirus 06.08.2020 Potentiel coronamedicin: Dansk forsker i spidsen for ny global indsats Professor Jens Lundgren skal stå i spidsen for en global indsats, der skal afprøve medicin udviklet særligt mod COVID-19. Forsøgene er drevet fra de amerikanske institutioner NIH og NIAID.
Teknologi & Mennesker 04.08.2020 Fitness-ure skaber nyttig viden, men gør patienter mere bekymrede Hvordan påvirker det os, når vi går og måler vores søvn, motion og puls via diverse apps og fitness-ure? Selvmåleriet kan skabe en bedre forståelse af vores helbred, men gør os samtidig mere bekymrede, lyder konklusione…
HJERNERYSTELSE 29.07.2020 Svært at vende tilbage til job efter hjernerystelse Personer med langvarige følger efter hjernerystelse oplever, at det er svært at vende tilbage til jobbet viser forskning fra Københavns Universitet.
Insekter 06.07.2020 De første forskere med speciale i insektsygdomme uddannes fra KU Københavns Universitet skal i et samarbejde mellem insektindustrien og andre europæiske universiteter uddanne de første forskere med speciale i insektsygdomme. Forskerne skal hjælpe den voksende insektindustri med at…
03.07.2020 Prestigefuld bevilling til forskning i sundhed og digitalisering Katharina Ó Cathaoir, adjunkt ved Det Juridiske Fakultet, modtager det prestigefulde Pro Futura Scientia Fellowship til sin forskning i, hvordan lovgivningen kan sikre inklusion af marginaliserede grupper i data-drevne,…
Matematik 29.06.2020 Coronavirussens stamtræ kan afsløre nye smitteveje Forskere fra Københavns Universitet har identificeret coronasmitteveje med utraditionelle metoder: Et avanceret stamtræ over virussens udvikling kan give et meget præcist overblik over smittens spredning fra udlandet in…
Studie 25.06.2020 Corona-nedlukningen fik unge til at styrke de nære relationer Unge studerende har ikke bare lært at leve med nedlukningen under corona-epidemien. De har styrket de nære relationer og fundet nye, kreative måder at være sammen på online, viser nyt studie.
Evolution 09.06.2020 En virus har sandsynligvis givet mennesket evnen til at lagre hukommelse For millioner af år siden blev den organisme, der senere udviklede sig til mennesket, inficeret med et virusprotein. Det er højst sandsynligt den infektion, der har givet os vores langtidshukommelse, viser forskning fra…
Ny undersøgelse 28.05.2020 Tre ud af fire internationale studerende har været ængstelige under coronakrisen Mange internationale studerende ved Københavns Universitet har kæmpet med isolation, ensomhed og ængstelse under nedlukningen af Danmark, viser ny undersøgelse.
religion 14.05.2020 Forskere skal undersøge danskernes forhold til religion og værdier i en krisetid Et hold af religionsforskere og psykologer skal det næste år undersøge, hvordan coronakrisen påvirker danskernes religiøse og eksistentielle værdier og deres mentale helbred.
Celledeling 12.05.2020 Forskere finder protein, der hjælper kræftceller med at overleve I et nyt studie har forskere fra Københavns Universitet kortlagt to vigtige funktioner, som et protein kaldet RTEL1 spiller under celledeling. Forskerne håber, at den nye viden kan bidrage til at finde nye behandlinger…
Coronavirus 06.05.2020 Licensaftale sætter skub i arbejdet med en COVID-19-vaccine En spinout-virksomhed fra Københavns Universitet indgår en licensaftale med virksomheden Bavarian Nordic. Aftalen kommer til at accelerere arbejdet med at udvikle en vaccine mod den smitsomme sygdom covid-19.
tarmflora 01.05.2020 Virus fra afføring hjælper mod fedme og diabetes Transplantation af afføring bruges i dag til at behandle visse former for antibiotikaresistent diarré og tarmbetændelse. Nu peger et nyt studie fra Københavns Universitet på, at transplanteret tarmindhold også kan virke…