DIABETES-STRESS 01.11.2018 Forskning i diabetes-stress afgørende for bedre medicinsk behandling Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet opretter nyt fælles forskningsområde i diabetespsykologi, og styrker dermed forskningen i de sociale og følelsesmæssige problemer, der ofte rammer mennesker med…
LEVEALDER 30.10.2018 De rige lever ikke SÅ meget længere end de fattige ... men forskellen vokser Kvinder lever længere end mænd og rige lever længere end fattige. Statistisk set. Det ved vi godt. Men i virkelighedens verden er forskellen ikke så markant som forskere hidtil har regnet med.
Ulighed i sundhed 26.10.2018 En barndom i nedre samfundslag sætter fysiske spor senere i livet Børn af ufaglærte har en ringere fysisk funktion midt i livet end akademikerbørn. Den største forskel ses på de mest fysisk udfordrende tests. Det peger ny forskning fra Center for Sund Aldring og Institut for…
Vinterbadning 24.10.2018 Forskere får mus til at tabe sig ved at efterligne effekter fra kulde og nikotin Med inspiration fra nogle af de effekter, der kommer fra vinterbadning og rygning, har forskere fra blandt andet Københavns Universitet fundet en måde at forbedre metabolismen hos mus og få dem til at tabe sig. Det har…
Bevilling 23.10.2018 Forskerteam modtager ny bevilling til at forsætte forskning i blod-hjerne-barrieren Lundbeckfonden uddeler en bevilling på 24 millioner kroner til centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery. Bevillingen skal forskerne bruge til at fortsætte deres forskning i blod-hjerne-barrierens…
Antibiotika 22.10.2018 Tarmbakteriernes sammensætning gendannes næsten efter antibiotika Anvendelse af antibiotika har længe været forbundet med nedbrydning af tarmbakterier. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at sammensætningen og funktionen af tarmbakterier kan gendannes efter antibiotisk…
ARBEJDSSKADE 28.09.2018 Hård proces møder medarbejdere med psykisk arbejdsskade Når psyken knækker på jobbet, ligger der ofte et langt, sejt forløb foran den syge medarbejder. Og det system, der skal hjælpe folk, når de bliver ramt af en psykisk arbejdsskade, slår fejl på en række punkter og bør…
Forebyggelse 28.09.2018 Sociologer sporer stofsalget på de sociale medier Flere unge kan blive eksponerede for køb og salg af stoffer på sociale medier, og det ser ud til, at en del unge ikke er opmærksomme på alvoren af de kriminelle handlinger, de bidrager til. Sociologisk undersøgelse…
Høfeber 26.09.2018 Studie: Ny allergivaccine mod høfeber viser lovende resultater Ved hjælp af sukkermolekyler har forskere fra Københavns Universitet udviklet en ny vaccine mod høfeber, som potentielt kan medføre kortere behandlingstid og større effekt end nuværende behandlinger. Vaccinen, som stadi…
STRESSBEHANDLING 24.09.2018 Sundhedsstyrelsen anbefaler KU-udviklet stress-behandling KU-forskernes stressbehandling hjælper danskere tilbage til hverdagen – så effektivt, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler den stressbehandlingsmetode, som er udviklet på Københavns Universitets Center for Psykisk…
Bakterier 21.09.2018 Smitsomme bakterier går i dvale og skjuler sig for antibiotika Forskere på Københavns Universitet har opdaget en ny overraskende taktik hos sygdomsfremkaldende bakterier, som prøver at overleve antibiotika-behandling: De går i dvale.
Insulin 20.09.2018 Insulin viser stort potentiale mod kronisk tarmbetændelse Det er ikke kun diabetes, som insulin virker mod, ser det ud til. Forskere på blandt andet Københavns Universitet har i et studie med museforsøg opfundet en ny metode til at behandle kronisk tarmbetændelse med almindeli…
Proteinforskning 12.09.2018 Forskere afdækker hidtil ubeskrevet cancer-enzym I et nyt studie i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Nature Communications har forskere fra Københavns Universitet fundet ud af, hvordan et enzym med nøglerolle i cancerudvikling fungerer. Forskerne håber, at…
Moderne medicin 11.09.2018 Ny metode giver udsigt til færre bivirkninger ved kræftmedicin En landvinding inden for proteinforskning gør det muligt i højere grad at skræddersy visse typer medicin, så de kan give færre bivirkninger hos patienten. Metoden er udviklet af to forskere fra Københavns Universitet.
Kulturnatten 10.09.2018 Gå på opdagelse i forunderlig forskning til kulturnat hos SUND Lyt til musikalske hjerterytmer, bliv kirurg for en aften, opklar et dødsfald, mød forvirrede sædceller, se dyr blive dissekeret og få et sus i maven, når du ser Københavns smukkeste udsigt fra 15. sal i Mærsk Tårnet.
Bevilling 29.08.2018 Ny bevilling løfter forskning i overvægt og type 2-diabetes op i nyt gear Novo Nordisk Fonden har givet en ny bevilling på 700 millioner kroner til Københavns Universitet til styrkelse af Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, i daglig tale kaldet ”Metabolismecentret”.…
Bugspytkirtlen 25.08.2018 Enzymkanaler i bugspytkirtlen dannes ligesom floder Med metoder til at analysere vejsystemer og floder har forskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvordan det netværk af kanaler, der transporterer enzymer fra bugspytkirtlen til tarmen, bliver dannet hos mus.…
Kræft 24.08.2018 Studie: Kræft hos forældre sætter spor i børns skolegang og senere i livet Med data fra en million danskere har forskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvilken indflydelse det har på børn og unge, hvis en af deres forældre bliver ramt af kræft. Børnene klarer sig dårligere i skolen og…
Epigenetik 17.08.2018 Forskere skaber ny teknik og løser central gåde for cellers hukommelse Med en helt ny, banebrydende teknik er det lykkedes forskere fra Københavns Universitet at finde et protein, der er ansvarlig for, at ’hukommelsesinformation’ bliver overført, når celler deler sig. Det har afgørende…
Innovation 16.08.2018 82 mio. kr. til at udklække specialister i sundhedsinnovation Nyt tværfagligt talentprogram skal være med til at skabe fremtidens dygtigste innovationsledere. Målgruppen er erfarne forskere, sundhedsprofessionelle og faglige specialister, og ambitionen er at udvikle banebrydende…
Malariaprotein 16.08.2018 Forskere opdager ny metode til at diagnosticere kræft med malariaprotein I et opsigtsvækkende, nyt studie har forskere fra Københavns Universitet fundet en metode til at diagnosticere et bredt spektrum af kræfttyper på et tidligt stadie. Det sker ved brug af et særligt malariaprotein, der…
Sukkerforskning 14.08.2018 Forskere designer 'sukkerbibliotek' Sukkerstrukturer kaldet GAGs er tilstede i næsten alt kroppens væv, og spiller vigtige roller i forbindelse med diverse sygdomme. Kendskabet til disse sukre er dog begrænset, fordi man har manglet værktøjer, som gør det…
STRESSBEHANDLING 03.07.2018 Stress-ramte tilbage i job behandles helt forkert Det er ikke antallet af timer, det drejer sig om, men mængden og sværhedsgraden af de opgaver, som medarbejderen skal løse efter en stress-sygemelding, siger erhvervspsykolog og forfatter til ny bog om den stress-ramtes…
Bevilling 28.06.2018 Millioner til forskning i ældres sundhed og livskvalitet Flere danskere skal bevare høj livskvalitet og vitalitet igennem hele livet. Det perspektiv er udgangspunkt for den tværfaglige forskning i Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, som Nordea-fonden støtter…
DIABETES OG SOCIALE MEDIER 30.05.2018 Personer med diabetes finder støtte i sociale medier Der er råd og vejledning døgnet rundt, når personer med type 1-diabetes udveksler erfaringer via sociale medier, viser ny forskning fra Københavns Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen.