Bakterier 24.09.2019 Ny opdagelse kortlægger bakteriers forsvarssystemer Forskere på Københavns Universitet har for første gang nogensinde kortlagt, hvordan bakterieceller udløser et forsvar mod angreb udefra. Det kan på sigt få betydning for, hvordan sygdomme bekæmpes.
Genetik 20.09.2019 Ny indsigt i hvordan celler opretholder deres identitet I kroppens celler har nogle proteiner afgørende betydning for, hvilke gener der er aktive eller slukkede. Nu har forskere fra Københavns Universitet og Memorial Sloan Kettering Cancer Center opdaget, hvilke proteiner de…
Neurologi 19.09.2019 Nervesignaler fra rygmarven overrasker forskere Med en undersøgelse af netværket mellem nerve- og muskelceller hos skildpadder har forskere fra Københavns Universitet skabt ny indsigt i, hvordan bevægelser opstår og opretholdes. På sigt kan den nye viden få betydning…
Tidlig aldring 05.09.2019 Gentagne perioder i fattigdom fremskynder alderdom Personer der fire eller flere gange gennem voksenlivet har været under den relative fattigdomsgrænse ældes signifikant tidligere end andre. Det viser ny forskning fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns…
Hjerteflimmer 05.09.2019 Internationalt samarbejde sætter hjerteforskning i galop Forskere fra Københavns Universitet og University of Adelaide i Australien har sammen kortlagt hjerterne hos en række travheste. Målet er at lære mere om hjerteflimmer hos veltrænede individer – blandt både heste og…
Bevilling 02.09.2019 Stor bevilling styrker dansk topposition inden for proteinforskning Siden indvielsen i 2009 har Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet sat dansk biomedicinsk forskning i menneskets proteiner på verdenskortet. Det er lykkedes at skabe et…
Innovation 29.08.2019 KU-spinout får rygstød til udvikling af cancer-lægemiddel Lægemiddelvirksomheden ADCendo ApS, et spinout-firma fra Biotech Research and Innovation Centre på Københavns Universitet og Rigshospitalet, er netop blevet optaget i startup-programmet Creation House hos BioInnovation…
Planter 27.08.2019 Ny metode afslører om din kartoffel er økologisk eller ej Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny metode som skal hjælpe myndigheder og industri i kampen mod forfalskede økologiske fødevarer. Ved at se på gødskningen af økologiske planter, giver metoden et dyber…
Blockchain 23.08.2019 Teknologien bag bitcoin kan forbedre fremtidens medicin Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på en app, der potentielt kan optimere dosering af lægemidler til den enkelte patient samt sikre imod falske produkter.
identitetspolitik 21.08.2019 Filosoffer vil nuancere debatten om identitet og undgå skyttegravskrig I bogen Os og dem, der udkommer 22. august, analyserer de to filosoffer Silas L. Marker og Vincent F. Hendricks tidens identitetspolitiske strømninger på både venstre- og højrefløjen. Og de viser, hvordan vi kan få en…
kost og diabetes 10.08.2019 Færre kulhydrater forbedrer type 2-diabetikeres evne til at regulere blodsukkeret Patienter med type 2-diabetes forbedrer evnen til at regulere blodsukkeret, hvis de spiser mad med et sænket indhold af kulhydrat og en øget andel af protein og fedt. Det viser et nyt studie foretaget på Bispebjerg…
Rystelser 08.08.2019 Hjerneforskere opfinder billig smartphone-måling til medicintest Hjerneforskere fra Københavns Universitet har opfundet en billig metode til at måle rystelser, man kender fra Parkinson’s, i mus. Metoden udnytter det accelerometer, der sidder i en smartphone, til at måle rystelser. Me…
Stamceller 30.07.2019 Stamcelleforskning kaster nyt lys over huden For første gang har forskere fra Københavns Universitet undersøgt og kortlagt talgkirtlers dannelse i huden. Studiet giver større indblik i hudens udvikling og vedligeholdelse, samt i hvordan kræftmutationer ændrer…
psykiatri 26.07.2019 Psykiatrien ændrede synet på ”problembørnene” I perioden 1920-1950 blev psykiaterne i samarbejde med skolepsykologerne en stadig mere central del af skolens og samfundets måde at håndtere afvigelse på; psykiaterne tilbød en behandling af de såkaldte ”problembørn”,…
Antibiotika 25.07.2019 Antibiotika kan dæmpe lymfekræft i huden Ny forskning fra LEO Foundation Skin Immunology Research Center ved Københavns Universitet og samarbejdspartnere viser overraskende, at antibiotika hæmmer kræft i huden hos patienter med sjælden lymfekræftsygdom.
HJERNERYSTELSE 21.07.2019 Især de yngre og de højtuddannede mister jobbet efter en hjernerystelse Folk der har fået en hjernerystelse har forøget risiko for at ryge ud af det normale jobmarked og måske ende på førtidspension, viser forskning fra Institut for Psykologi på KU.
Blodtryk 02.07.2019 Sukkerstof i hjertet ser ud til at hjælpe med at regulere blodtryk Ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fundet ud af i et nyt studie med rotter. Opdagelsen…
Digitale samlinger 28.06.2019 Historiske danske plantesamlinger giver nyt håb for astma- og allergipatienter 30.000 ark med danske græsser fra herbariet i samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum er blevet digitaliseret. Det åbner op for helt nye perspektiver om bedre pollenprognoser fremover og udvikling af ny medicin ti…
Alkoholkultur 26.06.2019 Forskere: Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år Vidensråd foreslår i ny rapport at hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til 18 år. Rapporten er udarbejdet for Vidensråd for Forebyggelse af en arbejdsgruppe af forskere med blandt andet Jakob Demant, lektor ved…
RÅD TIL LEDERE 28.05.2019 Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv Otte stress-forskere, har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejderne og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance.
HJERNERYSTELSE 27.05.2019 Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – især for den gruppe patienter, der får vedvarende symptomer som eksempelvis smerte og koncentrationsbesvær. De har nemlig markant større risiko for…
Sundhedsdata 24.05.2019 Ny algoritme bruger sygdomshistorie til at forudsige overlevelseschancer for intensivpatienter Forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet har brugt data fra mere end 230.000 intensivpatienter til at udvikle en ny algoritme. Den bruger blandt andet sygdomshistorie, der går op til 23 år tilbage, til at…
Besvimelse 16.05.2019 Forskergruppe finder det første gen, der øger risikoen for at besvime Det er ikke kun ydre faktorer, der bestemmer, om du besvimer eller ej. Dine gener spiller også ind. Det viser et forskerhold fra Københavns Universitet, Statens Serum Institut og Rigshospitalet i et nyt studie. Baseret…
Diabetes 15.05.2019 NOVO-millioner til forskning i fedme og diabetes Diabetes og fedme er et stærkt stigende problem på verdensplan. Det er årsag til, at Novo Nordisk Fonden støtter forskning på Københavns Universitet i de to sygdomme med 10 millioner kroner. Fonden har netop begunstiget…
vaccine 03.05.2019 Nålefri vaccination skal beskytte børn mod farlige virusser Vaccine som dråber eller pulver kan forhindre millioner af mennesker i at få hepatitis B. Vaccination uden nåle er nemlig både sikrere og billigere end indsprøjtninger. Man er dog stadig ikke i mål med at fremstille en…