Præstationer 22.07.2021 Udholdenhedssport kan presse kroppen til det yderste Ved sportsbegivenheder som De Olympiske Lege kan topatleter presse deres krop rigtig langt. Faktisk kan man særligt ved udholdenhedssport se medicinske tilstande i kroppen, som ellers normalt er forbundet med…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
Overblik 09.07.2021 OL på 60 sekunder: Fra græsk myte til moderne mega-event Din internetbrowser understøtter ikke iframes. Det betyder, at videoen Fra Græsk myte til mega event - OL på 60 sekunder.mp4 ikke kan afspilles. OL står for døren. Og mens vi venter på, hvordan legene i Tokyo kommer…
Når lysene slukkes 09.07.2021 Bagsiden af OL-medaljen Det kan få store konsekvenser for den enkelte atlet, når vi fokuserer mere på præstationen end personen bag. For hvad sker der, når øjeblikket, atleten har baseret hele sin identitet på, er passeret?
Kost og Motion 09.07.2021 OL: Nogle atleter kan i princippet spise junkfood til morgenmad og stadig præstere OL-buffeten bugner hver dag af lækkerier, men hvorvidt atleterne kan spise løs eller nøje må udvælge deres kost, afhænger fuldstændigt af, hvilken sportsgren, de konkurrerer i. Læs med, når KU-forsker Lars Nybo giver di…
Blind vinkel 07.07.2021 Kliniske Covid-19-studier ignorerer kønsforskelle Selv om corona-virus kan ramme mænd og kvinder forskelligt, tager det store flertal af kliniske studier ikke højde for kønsforskelle, viser en analyse af 4.420 studier. I sidste ende kan det påvirke behandlingen.
SMAG OG DUFT 01.07.2021 Ældres lugtesans er svækket, når det gælder kød og løg, men ikke hindbær og vanilje Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra…
Videoreportage 17.06.2021 Forskere tester virtual reality som redskab til at fremme vaccination 234 tilfældige forbipasserende fik chancen for at prøve et nyt virtual reality-spil, da forskere fra Københavns Universitet besøgte Fælledparken for at teste, hvor effektiv VR-teknologi er i sundhedsoplysningen.
mikrobiologi 20.05.2021 Hundredevis af antibiotikaresistente gener fundet i danske spædbørns tarmsystem Danske 1-årige bærer på flere hundrede antibiotikaresistente gener i bakterierne i deres tarmflora. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet. En af hovedårsagerne er, at mødrene har taget antibiotika under…
mennesker og computere 14.05.2021 Computer kan nu gætte vores præferencer gennem vores hjernesignaler Som de første i verden er et forskerhold fra Københavns Universitet og Helsinki Universitet lykkedes med at få en computer til at forudsige, hvilke præferencer folk har alene baseret på, hvordan deres hjernesignaler…
AIDS 07.05.2021 Forskere skal undersøge, hvordan AIDS-epidemien ramte Danmark ’AIDS-krisens Danske Kulturhistorie’ hedder et nyt forskningsprojekt, som skal studere, hvordan AIDS-epidemien opstod, blev forstået og fortolket i Danmark i perioden 1981-2021. Projektet, som støttes med 6,2 millioner…
Kræft 04.05.2021 Resistens mod leukæmibehandling kan undgås med personlig medicin T-celle akut lymfoblastisk leukæmi er en aggressiv form for kræft, der mest rammer børn. Standardbehandlingen er kemoterapi, men cirka en ud af fire patienter reagerer ikke på behandlingen eller udvikler resistens mod…
STRESS 03.05.2021 Hvad kan frømænds træning lære os om at forebygge stress? Et samarbejde mellem Frømandskorpset og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet skal afdække frømændenes mentale robusthed og hjælpe både behandlere og arbejdsgivere i arbejdet med at forebygge stress.
SYGDOM 28.04.2021 Ny metode regulerer stofskiftet: Kan gøre behandling af prostatakræft og forhøjet kolesterol mere effektiv Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny metode, der gør det muligt at styre vores hormoner og stofskifte. Metoden kan bruges til at udvikle medicin, der mere effektivt kan behandle kræft og en række…
Coronavirus 22.04.2021 Brasiliansk variant af coronavirus ser ud til at være mere smitsom og i stand til at undvige immunitet Et nyt studie med Københavns Universitet repræsenteret indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget.
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
PSYKOLOGI 07.04.2021 Vores personlighed forklarer, hvordan vi opfatter og reagerer på COVID-19 Både danskere og tyskere med prosociale personlighedstræk er mere tilbøjelige til at følge sundhedsanbefalinger, mens mennesker, hvis personlighed gør dem mere modtagelige for negative følelser, er mere tilbøjelige til…
Sundhed 25.03.2021 Vi må gentænke sundhedssektoren og sætte mere fokus på livskvalitet KU's internationale konference om kroniske lidelser viste, at der er stigende interesse for patienters hverdagsliv. Opgaven er nu at gøre bedre livskvalitet til en prioritet, vurderer Ayo Wahlberg, én af hovedkræfterne…
Coronavirus 08.03.2021 COVID-19-vaccinekandidat baseret på KU-forskning klar til test i mennesker En COVID-19 vaccinekandidat udviklet på Københavns Universitet er netop blevet godkendt til fase 1-test på mennesker. Hidtidige forskningsresultater ser meget lovende ud.
PLANTEBIOLOGI 04.03.2021 Forskere får plante til at optage 50 procent mere zink: Kan måske hjælpe verdens fejlernærede Over to milliarder mennesker på verdensplan er fejlernærede, fordi de mangler zink i deres kost. Med Københavns Universitet i spidsen har et internationalt forskerhold for første gang opdaget, hvordan man kan få planter…
Konference 24.02.2021 Københavns Universitet samler antropologer fra hele verden for at diskutere kroniske lidelser Med tæt på 500 deltagere bliver konferencen Chronic Living den 4.-6. marts én af de største sundhedsantropologiske begivenheder nogensinde.
Studie 17.02.2021 Hver femte dansker vil sende indvandrere med COVID-19 bag i hospitalskøen Ifølge en ny undersøgelse vil op mod hver femte dansker nedprioritere hospitalssenge til corona-patienter med nylig indvandrerbaggrund – særligt indvandrere med muslimske navne bør komme i anden række.
Tandsundhed 05.02.2021 Tandkødssygdommen parodontitis øger risiko for bakterier i donorblod Bloddonationer kan blive forurenet med bakterier, hvis donorerne har tandkødssygdommen parodontitis. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne understreger, at det ikke er farligt at modtage donorblod…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
evolution 04.02.2021 Ny forskning overrasker: Vi ligner primitive fisk mere, end vi troede At lunger og lemmer var nyskabelser, der kom med hvirveldyrenes overgang fra vand til land, er den almindelige opfattelse hos mange. Men faktisk fandtes det genetiske grundlag for lunger og lemmer allerede i en af vores…