Celleforskning 28.03.2022 Blækspruttearme hjælper cancerceller med at invadere kroppen Med de bedste pincetter i verden kaster et forskerhold fra Københavns Universitet nyt lys over en fundamental mekanisme i alle levende celler, som gør dem i stand til at undersøge deres omgivelser og endda invadere væv.…
Sundhed 08.03.2022 Nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker, selvom du ikke taber dig Nordisk kost er sund for os og kan forebygge en række sygdomme. Hidtil har forskere hovedsageligt tilskrevet de positive helbredseffekter, at man ofte taber sig ved at spise nordisk kost. Men i et nyt studie af forskere…
TEKNOLGI & KLIMA 01.03.2022 Neurale netværk bag sociale medier kan bruge uendelige mængder strøm Neurale netværk bruges intensivt af eksempelvis Twitter og Facebook til at anbefale indhold, der vil falde i brugerens smag. En proces, der bruger ekstreme mængder strøm og udleder meget CO2. Faktisk kan hele verdens…
Fedtvæv 17.02.2022 Velfungerende fedt er måske nøglen til færre skavanker som gammel Vores fedtvæv spiller en vigtig rolle for vores sundhed. Men fedtvævet mister sin funktion med alderen, og det kan føre til bl.a. type 2 diabetes, overvægt og cancer. Et højt motionsniveau livet igennem ser dog ud til a…
Kemikalier 11.02.2022 Sportsdrikkedunke afgiver hundredvis af kemikalier Forskere fra Københavns Universitet har fundet flere hundrede forskellige kemiske stoffer i postevand, som er blevet opbevaret i sportsdrikkedunke af blødt plast. Flere af stofferne er potentielt sundhedsskadelige. Der…
Celleforskning 07.02.2022 Forskere får unikt indblik i cellers indre liv Cellers indre skifter konstant form og det begrænser vores forståelse af dem til det øjebliksbillede vi bl.a. ser i et mikroskop. Men med en ny computermodel fra Københavns Universitet kan forskere nu bedre forudsige,…
Røntgenteknologi 26.01.2022 Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give os ny viden om, hvad der gør, at for eksempel yoghurt føles blød i munden, og hvad der skal til for, at chokolade får det helt…
Hovedpine 26.01.2022 Overset folkesygdom: Titusinder har problemer på arbejdet Personer med migræne eller hyppig hovedpine har nedsat arbejdsevne på især tre områder, viser nyt studie. Forskerne håber, den nye viden kan bidrage til, at arbejdspladser i højere grad kan tilpasse sig hovedpineramte.
Ulighed 13.01.2022 Når mænd bliver skilt eller bor alene, rammer det deres sundhed – mere end for kvinder Nyt studie fra Københavns Universitet øget risiko for inflammation hos mændene sammen med partnerbrud og det at bo alene i mange år.
BEVILLING 06.01.2022 Udvikler babyer 'i sync' med deres forældre bedre sociale kompetencer? I et nyt projekt støttet af Carlsbergfondet vil professor i psykologi Victoria Southgate måle graden af såkaldt synkron hjerneaktivitet hos forældre og børn, mens de interagerer.
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.