Spinout 30.08.2023 Novo Nordisk køber Embark Biotech en CBMR-spinoff Grundforskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt lægemiddelmål, som hæmmer appetitten, øger kroppens kalorieforbrænding og insulinfølsomhed. Novo Nordisk købt forskernes spinoffselskab, Embark Biotech.
Hjernen 24.08.2023 Nye hjerneceller kan erstatte syge og gamle celler. Det kan hjælpe mennesker med alvorlige hjernesygdomme Sygdomme som Huntingtons sygdom, ALS og skizofreni er invaliderende og svære at behandle. Nu tyder forskning på, at de syge hjerneceller kan erstattes med nye, hvilket giver håb om effektive fremtidige behandlinger.
Hjertet 16.08.2023 Overraskende stort netværk af proteiner får hjertet til at slå Første kortlægning af hjertets vigtige ion-kanaler viser et overraskende stort netværk af proteiner. Den forståelse er første skridt mod mere præcis behandling til patienter med hjerterytmeforstyrrelser.
INTERVENTION 10.08.2023 Puff-bars: Nyt projekt vil tage dampen ud af ulovligt onlinesalg Med støtte fra TrygFonden skal sociologer kortlægge salget af ulovlige e-cigaretter til engangsbrug, de såkaldte puff-bars, og udvikle nye måder at sætte ind mod det grå marked på nettet.
Celler 02.08.2023 Ny forståelse af kroppens celler: Slår i takt som bornholmerure Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at gamle bornholmerure og menneskeceller har en central ting tilfælles: De svinger i takt. Og det forstærker vores cellers ydeevne og gør dem bedre til at bekæmpe…
Hjernen 27.07.2023 Nerveceller i hjernen kan stoppe al bevægelse i kroppen. Selv åndedrættet I et nyt mussestudie har forskere fundet at en gruppe af nerveceller i hjernen, der kan få al bevægelse til at stoppe. Opdagelsen giver værdifuld indsigt i hvordan nervesystemet kontrollerer vores bevægelser.
Virus 05.07.2023 Danske forskere opdager hvordan dødelig virus skjuler sig i kroppen Selvom den er blandt de mest studerede vira i verden, har forskere fra Københavns Universitet med en ny metode til at undersøge virusprøver netop løst en gammel gåde om, hvordan Hepatitis C virus undgår menneskekroppens…
Global sundhed 20.06.2023 Danske forskere får væksthæmmede børn til at vokse: udfordrer WHO’s anbefalinger I dag anbefaler WHO ikke kosttilskud til væksthæmmede børn - et sundhedsproblem som påvirker mere end hvert femte barn under 5 år globalt. Børnenes vækst har ikke gavn af tilskud, de risikerer derimod at blive…
Kræft 19.06.2023 Skjult mekanisme kobler kræft og diabetes Insulinresistens er normalt noget, man forbinder med type 2-diabetes. Men nu har forskere opdaget det hos kræftpatienter, og det kan have betydning for, hvor hurtigt kræften spreder sig.
Huden 12.06.2023 Patienter med modermærkekræft kan måske få hjælp af hudens egne dræberceller Forskere fra KU og Karolinska påviser, hvordan huden danner dræberceller, der kan hjælpe patienter med modermærkekræft.
pesticider 08.06.2023 Ubæredygtig kaffedyrkning gør flere og flere syge Et intensivt forbrug af pesticider på verdens kaffefarme fører til flere og flere rapporteringer om mennesker og dyr, der bliver syge. Derfor skal kaffedyrkning gøres bæredygtig igen ved at bringe den tilbage til…
Algoritmer 07.06.2023 Dansk supercomputer kan forudsige, hvem der får dødelig kræft KU-studie viser, at en supercomputer kan hjælpe med at forudsige sygdommen.
Tarmen 31.05.2023 Hvorfor bliver nogle mennesker over 100 år? Svaret findes måske i vores tarmbakterier Nogle mennesker bliver meget gamle, og det kan måske skyldes en helt særlig sammensætning af bakterier i tarmen, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
biologi 31.05.2023 Nu ved vi muligvis, hvorfor overvægt fører til tidlig pubertet Overvægtige børn går ofte for tidligt i puberteten. Det har længe været en kendsgerning, men den videnskabelige forklaring mangler stadig. Nu har et forskerhold fra Københavns Universitet fundet, hvad der kan være en de…
Fødselsdepression 17.05.2023 Blev du deprimeret af hormonel prævention? Så har du måske større risiko for fødselsdepression Fødselsdepressioner har store konsekvenser for moderens liv og barnets udvikling. Nu viser forskning, at man måske kan sige noget om risikoen ud fra kvinders historik med psykiske bivirkninger til hormonel prævention so…
Ny undersøgelse 08.05.2023 Nedsat sproglig hukommelse øger psykiatriske patienters risiko for indlæggelse Mennesker med bipolar lidelse eller depression har større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis deres verbale hukommelse er dårlig. Forskning peger på behovet for at udvikle ny behandling.
sund tarm 18.04.2023 Din baby har ekstremt mange ukendte virus i maven Danske spædbørn kravler rundt med over 200 hidtil ukendte virusfamilier i deres tarme. Det store tal kommer bag på forskerne fra Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center, som har nærstuderet bleer fra 647 dansk…
Spiseforstyrrelser 17.04.2023 Tarmens økosystem hos anorektikere bidrager direkte til sygdommen Svære forstyrrelser i tarmenes økosystem af bakterier og virus bidrager direkte til udvikling og fastholdelse af anoreksi, viser nyt studie ledet af Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
SUNDHED 12.04.2023 Københavns Universitet investerer i udvikling af lægemidler fra sundhedsfremmende tarmbakterier Københavns Universitet bliver det første danske universitet, der investerer i en virksomhed baseret på egen forskning i unikt samarbejde med en venturefond. Det sker, når virksomheden GutCRINE ApS modtager en indledende…
Adfærd 30.03.2023 Tillid gør os næppe mindre ansvarlige i krisesituationer Nyt studie understreger, hvor vigtig gensidig tillid mellem borgere og myndigheder er, når samfundet står foran en krise.
Kræft 01.03.2023 Gråt hår i en tidlig alder fik forskere på sporet af ny behandling til sjælden kræftform Kræftknuder i blandt andet knogler er en sjælden og kompleks kræftform. Nu har forskere fundet ny metode til at forudsige, hvilke patienter med den kræfttype der vil have mest gavn af potentiel ny behandling.
diabetes 23.02.2023 ”Vi har regnet forkert i årtier – halvdelen af en insulin-dosis virker muligvis ikke som forventet” En stor del af en diabetikers insulin-dosis virker sandsynligvis ikke som forventet. Det kan konkluderes af ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne har opdaget, at vi gennem alle årene har regnet forkert på,…
LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
UGE SEX 31.01.2023 Forskning vil stille skarpt på kvinders orgasmer Vi taler mere åbent om sex og seksualitet nu, end vi gjorde for bare få år siden. Det har sat seksualitet på dagsordenen, og det er positivt for udviklingen af vores viden om og forskningen i den kvindelige seksualitet,…